Controlefreak

Ben jij ook een controlefreak?

9 tips om de controle los te laten!

Wil jij ook alles onder controle hebben? De touwtjes in handen houden, ook op momenten en in situaties waar je geen invloed op hebt? Ben jij een controlefreak die teveel controle wil hebben?

Gevoel van controle

In eerste instantie geeft controle uitoefenen op je werk en je leven een gevoel van voldoening. Je hebt het idee dat je je werk en je leven optimaal beheerst, dat je jezelf en je omgeving kunt sturen. Alles gebeurt zoals jij het je voorgesteld hebt. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen, want jij hebt je zaakjes op orde.

Controlefreak

Maar soms zit het tegen. Er gebeuren dingen die zich buiten jouw invloed afspelen en waar je geen grip op hebt. Medewerkers doen niet wat je van ze verlangt, collega’s vergeten een afspraak of een vriendin belt op het laatste moment dat ze toch niet kan helpen met het organiseren van een etentje. Het lukt je niet om de situatie naar je hand te zetten, waardoor je gefrustreerd en geïrriteerd raakt. Je zelfvertrouwen vermindert en je voelt je kwetsbaar.

Angst, onzekerheid en stress

De behoefte aan teveel controle ontstaat vaak uit angst en een gebrek aan zelfvertrouwen. Angst voor weerstand omdat je gesprekspartner het niet met je eens is, angst om aangesproken te worden omdat je een fout hebt gemaakt of om voor jezelf te erkennen dat je soms wel eens een fout maakt. Of onzekerheid over je prestaties en de gevolgen ervan. Je gedrag om alles maar onder controle te houden, is een mechanisme om gevoelens van angst en onzekerheid zoveel mogelijk te voorkomen. Met gevoelens van spanning en stress als gevolg.

Controlefreak; Je hebt niet overal invloed op

Op bepaalde situaties heb je nu eenmaal geen invloed. En als het je lukt om dat te accepteren en te relativeren, dan scheelt dat veel stress en negatieve energie. Zeker als je de problemen het hoofd biedt en aan oplossingen gaat werken, zal de spanning verminderen. Je laat los en vertrouwt op de goede afloop.

—————————— Lees ook:  ———————————

Wil je je zelfvertrouwen laten groeien? 

——————————————————————————

Kenmerken van een controlefreak

Ben jij een controlefreak? Een aantal kenmerken:

  • Je wilt altijd overal grip op hebben en je raakt van slag als dat niet lukt
  • Je bent bang om fouten te maken en probeert daarom overal regie over te houden
  • Je bent in je hoofd vaak aan het vooruit plannen; als dat…., dan dat….. en vervolgens….
  • Ook regelmatig beren op de weg zien en alleen maar kunnen denken aan wat er mis kan gaan, is je niet vreemd.
    Je wilt alles tot in de puntjes geregeld hebben, je bent een perfectionist
  • Je denkt overal eindeloos over na
  • Je neemt uitsluitend beslissingen over zaken waar je grip op hebt
  • Je bent streng voor jezelf en vaak ook voor anderen
  • Je reageert geïrriteerd naar de mensen in je omgeving als iets niet gaat zoals jij het wilt
  • In het ergste geval heb je last van oververmoeidheid, slapeloosheid, pieker je teveel en zit je jezelf in de weg. Je voelt je gestrest en gespannen.

In hoeveel van deze kenmerken herken je jezelf? Ben jij een controlefreak?

Controlefreak loslaten

Als dat zo is, dan wordt het tijd dat je leert te vertrouwen op jezelf en je omgeving en dat je leert loslaten! Zodat je niet meer continu werkt en leeft met een gevoel van angst en machteloosheid. Daarom 9 tips om je controlefreak gedrag los te laten en weer ontspannen te kunnen genieten van je werk en je leven en plezier te hebben.

1. Accepteer dat je niet overal grip op hebt

Probeer een balans te vinden in de zaken die je kunt sturen en de zaken die je overkomen.

2. Sta open voor ideeën van andere mensen

Pas je plan aan als de ideeën van anderen van toegevoegde waarde zijn.

3. Neem je rust en ontspan

Let op je energieniveau en zorg goed voor jezelf. Neem op tijd rust, maak een wandeling en spreek af met vrienden. Geniet van leuke dingen en wees mild voor jezelf.

Een controlefreak blijft vaak net zolang doorwerken (of doorpiekeren) totdat hij of zij het gevoel van controle terug heeft. En dat levert stress op. Leer daarom met je stress omgaan. Leun achterover en haal diep adem. Vraag hulp aan collega’s of dierbaren in je omgeving om jou te helpen met zaken en laat ook eens wat aan anderen over om te doen in plaats van alles zelf willen doen.

4. Bedenk voor jezelf wat het ergste is wat er kan gebeuren als je loslaat

Daag die gedachte uit. Is het een realistische gedachte? Gaat dit echt gebeuren? Of is de kans heel erg klein? En als het gebeurt, is dat een probleem? Zo ja, wat kun je doen om het te voorkomen? Probeer de situatie in een realistisch perspectief te zien.

—————————— Lees ook:  ———————————

Werkstress voorkomen of verminderen; 10 tips

—————————————————————————

5. Probeer meer afstand te nemen

Bekijk de situatie of het probleem eens van een afstand in plaats van dat je er helemaal ingezogen wordt. Wat is er echt aan de hand? Waar ben je mee bezig? En helpt het om je doelen te bereiken? Wat is nu echt het probleem? En wat is de oplossing?

6. Gebruik je humor

Lachen bevrijdt en relativeert. Denk bijvoorbeeld: “Moet je mij weer eens druk zien doen?” of “Ik ben weer lekker op dreef!”

7. Geniet van je werk

Je doet waarschijnlijk werk wat je erg leuk vindt. Een controlefreak laat zich leiden door angst. Dat is jammer, want dan geniet je veel minder van de leuke kanten van je werk en je leven. Sta open voor de leuke dingen in je leven en je werk en durf met voldoening te kijken wat je allemaal al bereikt hebt of gedaan hebt op een dag.

8. Leer te vertrouwen op jezelf en op je collega’s en medewerkers

Ga ervan uit dat het meeste gewoon goed gaat. En gaat er iets fout, dan zijn jij en de mensen in je omgeving ongetwijfeld prima in staat hiervoor een oplossing te vinden.

9. Neem voor dit proces van loslaten van controle de tijd

Controlefreaks hebben de neiging alles perfect te willen doen. Als jij je voorneemt dat je iets wilt veranderen aan je behoefte om alles onder controle te willen hebben, dan heeft dat tijd, energie en aandacht nodig. Verwacht niet van jezelf dat je dat binnen een dag onder controle hebt’. Veranderingen in je routine van denken, voelen en doen gaat in kleine stapjes. Neem de tijd en wees ook hier mild voor jezelf.

—————————— Lees ook:  ———————————

Gedragsverandering lastig? 7 tips om het gemakkelijker te maken

—————————————————————————

Deze tips helpen je je evenwicht te vinden tussen de zaken die je onder controle kunt houden en situaties die om je heen gebeuren.

Succes!

Denk je dat deze column voor iemand anders interessant of nuttig is? Dan zou ik het fijn vinden als je de link naar deze column doorstuurt.

Contact Coaching

Wil je ook meer ontspannen werken of ken je iemand die dit graag wilt ontwikkelen? Ik nodig je van harte uit om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Kwaliteiten, sterke punten, Persoonlijke ontwikkeling, Werkdruk en werkstress, Werkplezier en werksfeer, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , .