Samenwerken met verschillende karakters

Constructief Samenwerken met verschillende karakters

Ontspannen en effectief samenwerken met verschillende karakters voor meer werkplezier en het gewenste resultaat

Het liefst willen we met iedereen prettig en ontspannen samenwerken. Tegelijkertijd willen we dat de dingen gaan zoals wij in het in ons hoofd hebben. ‘Want het is toch logisch dat het zo gebeurt?’

Als je een functie hebt waarbij je veel contact hebt met bijvoorbeeld collega’s, managers of klanten merk je ongetwijfeld elke dag weer dat iedereen anders in elkaar zit, anders denkt, werkt en communiceert. Jouw manier van werken en jouw belangen zijn niet dezelfde als die van anderen. Ik hoor je nu zuchten: “Was het maar wel zo, het zou het leven een stuk eenvoudiger maken.” ?

Anders is niet beter of slechter, het is gewoon anders. Je collega is een introvert, jij een extravert, je leidinggevende bedenkt continu nieuwe ideeën, je collega houdt liever alles bij het oude. De projectleider heeft een bureau vol chaos, jij houdt van structuur en een opgeruimd bureau.

Herkenbaar?

Wat lastig is aan samenwerken met verschillende karakters is dat het een bron van spanningen, miscommunicatie en misverstanden kan worden. Dit gaat ten koste van de samenwerking en van het gewenste resultaat. Als je echter bereid bent om rekening te houden in je communicatie met al die verschillende persoonlijkheden, communicatiestijlen, interesses en manier van werken, dan kan het samenwerken met verschillende karakters wel degelijk ontspannen en effectief kan worden.

Hoe werk je ontspannen en effectief samen met mensen die een andere persoonlijkheid hebben en een andere stijl van werken en communiceren?

6 tips voor samenwerken met verschillende karakters.

1. Ontwikkel een goed contact met je collega’s

Voor een prettige samenwerking is een goede relatie met collega’s belangrijk. Iedereen wil zich gewaardeerd voelen en serieus genomen. Laat je collega’s daarom in hun waarde ongeacht de verschillen in karakters en communicatiestijlen. Toon belangstelling voor je collega’s als persoon en gebruik je inlevingsvermogen. Wees bereid een situatie vanuit een andere invalshoek te bekijken. Overigens zonder jezelf tekort te doen. Het is net zo belangrijk dat je jezelf goed blijft voelen en je eigen belangen voor ogen houdt in het contact met je collega’s.

2. Erken elkaars kwaliteiten

Een team dat bestaat uit verschillende karakters kan een heel sterk team zijn. Ontdek en erken elkaars kwaliteiten, vul elkaar aan en maak gebruik van elkaars kwaliteiten.

Constructief samenwerken met verschillende karakters door je communicatiestijl tijdelijk aan te passen aan de situatie en de persoon

3. Tactvol communiceren

Iemand met tact kan situaties en mensen goed inschatten en kan zijn mening en ideeën op een sympathieke en duidelijke manier verwoorden zonder dat dat tot irritaties of conflicten leidt.

Wil je meer invloed? Pas je communicatie tijdelijk aan aan wat de ander nodig heeft om jou te begrijpen. Geef een introvert bijvoorbeeld meer ruimte om zijn antwoord te formuleren, help iemand die een chaotisch verhaal vertelt, structuur te brengen in het gesprek door samen te vatten en laat je niet afschrikken je mening te geven als iemand minder sympathiek overkomt.

4. Constructieve feedback geven en ontvangen

Heb je last van een situatie die je collega (ongetwijfeld onbedoeld) gecreëerd heeft? Geef op een constructieve manier feedback.

Heeft je collega chaos achtergelaten toen ze op vakantie ging? Bespreek met haar jouw wensen voor de overdracht voor haar volgende vakantie.

Samenwerken met verschillende karakters is rekening houden met elkaar

Jij hebt rust nodig om je goed te concentreren en je collega wil het liefst de hele dag muziek horen. Vraag of ze een koptelefoon opzet en leg uit waarom.

Krijg je zelf feedback omdat een collega last heeft van iets wat jij doet? Waardeer haar moeite en bespreek met haar hoe jullie dit samen op willen lossen.

5. Maar maak niet overal een punt van; choose your battle

Samenwerken met verschillende karakters betekent dat niet iedereen op dezelfde manier werkt als jij. Je collega is misschien heel slordig en jij werkt gestructureerd. Je collega kan bot uit de hoek komen, maar je weet dat ze het niet zo bedoelt.

Hoeveel invloed heeft de situatie op jou en op het werk? Hoe belangrijk is het om je aan te irriteren? Als het antwoord is: “Niet veel.”, laat het gaan. Je kunt je overal aan irriteren, maar je kunt er ook voor kiezen het niet te doen.

6. Tot slot: Je bent niet alleen je karakter

Ik hoor regelmatig in mijn werk: “Ik ben nou eenmaal zo.” Alsof je niets kunt doen aan hoe je bent en hoe je je opstelt naar anderen toe.

Het klopt dat onze karaktereigenschappen stevig in ons verankerd zijn. Maar je bestaat niet alleen maar uit je karakter. Iedereen vindt andere dingen belangrijk, heeft andere interesses en gedraagt zich anders. Juist hoe we ons opstellen in situaties en naar anderen toe, is wat ons uniek maakt.

Vooral in situaties die belangrijk voor ons zijn, kunnen we buiten onze karaktereigenschappen treden. Een introvert kan prima met veel humor een lezing houden, maar zal ‘s avonds met een boek op de bank zitten om indrukken te verwerken. Een sloddervos kan structuur aanbrengen in zijn of haar werk, omdat ze weet wat het haar oplevert. Een sympathiek persoon kan onsympathiek worden zodra iemand waarom ze geeft, benadeeld wordt.

Verhoog daarom je zelfkennis en ontdek hoe je karakter in elkaar zit. Maar laat je karakter niet bepalen hoe je gedraagt en hoe je opstelt naar anderen toe. Maak bewust een keuze hoe jij wilt omgaan met al die verschillende collega’s passend voor de persoon en passend voor de situatie voor een ontspannen en effectieve samenwerking. Je zult meer voldoening halen uit je werk, meer energie overhouden en de kans is groter dat je het gewenste resultaat behaalt.

Succes!

Wil ook jij en /of het team leren hoe je ontspannen en effectief kunt samenwerken met verschillende  karakters? Ik nodig je van harte uit om contact met me op te nemen, bijvoorbeeld voor een teamontwikkelingstraject of een training Succesvol Samenwerken of een combinatie hiervan.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Effectief samenwerken, Teamontwikkeling en getagd met , , , , .