respectvol grenzen stellen, prioriteiten stellen, nee zeggen

Respectvol grenzen stellen op je werk

Respectvol grenzen stellen; Hoe zeg ik mijn collega vriendelijk en duidelijk dat ik mijn eigen prioriteiten stel?

Je zit achter je bureau ingespannen te werken aan een memo dat vandaag af moet. Je collega komt binnen. Of je haar even kunt helpen met een klus waar ze zelf niet meer aan toe komt, want ze heeft een afspraak met haar leidinggevende. Je hebt helemaal geen tijd voor die extra klus. Respectvol grenzen stellen en vriendelijk en duidelijk nee zeggen tegen je collega vind je echter lastig. Ze is niet iemand die snel een ‘nee’ accepteert en je weet dat ze zal proberen de klus alsnog bij jou neer te leggen.

Redenen om geen ‘nee’ te zeggen

Geloof me, je bent niet de enige die hier moeite mee heeftEr zijn zoveel redenen om ‘ja’ te zeggen; je wilt behulpzaam zijn, je weet dat de afspraak met haar leidinggevende belangrijk voor haar is, je bent bang dat ze boos wordt, je weet niet hoe je het haar moet vertellen, je wilt dat ze je aardig vindt… En zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken.

Gevolgen van niet je grenzen te stellen

Bedenk voor jezelf wat de gevolgen zijn als je ‘ja’ zegt. Je krijgt je eigen werk niet op tijd af. Misschien moet je daardoor wel overwerken of je leidinggevende is teleurgesteld. En er is een grote kans dat je collega volgende keer weer naar je toe komt om werk aan jou over te dragen, want jij bent die aardige collega die haar altijd uit de brand helpt. Bovendien zullen andere collega’s jou misschien ook als vangnet gaan gebruiken, want goed voorbeeld doet volgen. En tot slot baal je van jezelf, want je hebt opnieuw over je heen laten lopen.

Respectvol je grenzen stellen en ‘Nee’ zeggen

Maak daarom bewust een keuze over wat je gaat antwoorden en hoe je dat doet.

Kiezen voor je eigen prioriteiten

Respectvol grenzen stellen; Hoe kun je  op een vriendelijke en duidelijke manier tegen je collega zeggen dat je geen tijd hebt om haar te helpen?

  • Begin met te erkennen dat je collega een probleem heeft en dat je daarvoor begrip hebt.
  • Gebruik vervolgens een ik-boodschap om aan te geven dat je haar niet kunt helpen: “Ik kan je vandaag niet helpen, ik heb zelf een spoedklus waar ik de rest van de dag mee bezig ben.”
  • Respectvol grenzen stellen is ook rustig en duidelijk uitleggen waarom je niet aan het verzoek kan voldoen, mensen hebben vaak niet door wat de gevolgen van hun verzoek voor jou zijn. Je collega zal eerder begrip hebben voor de situatie en je antwoord accepteren.

Wat kun je doen als je gesprekspartner je antwoord niet accepteert?

  • Blijf respectvol grenzen stellen en begrip hebben voor het probleem van je collega. Haar weerstand heeft niets met jou te maken, maar alles met haar eigen emoties.
  • Neem haar serieus en denk met haar mee. “Ik begrijp dat je gesprek met je leidinggevende voor jou belangrijk is en dat je ook nog een klus af moet maken. In hoeverre heb je hierover al met je leidinggevende overlegd?”
  • Met deze vraag heb je haar aan het nadenken gezet over haar eigen situatie en je hebt indirect je bereidheid getoond om met haar mee te denken.
  • Zorg er wel voor dat je door haar weerstand niet alsnog overstag gaat. Hou voor ogen dat jij niet de problemen van je collega hoeft over te nemen. Dat is een keuze! Wellicht kun je haar de volgende keer wel helpen. Ook dat is een keuze!

Succes!

Wil je hulp om leren beter je grenzen aan te geven? Je bent van harte welkom om vrijblijvend te komen kennismaken.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Columns, Effectief communiceren en getagd met , , .