Zo versterk je je mentale veerkracht; 8 inzichten en tips

Veerkracht; inzichten en praktische tips om effectiever om te gaan met tegenslagen

We hebben allemaal wel eens te maken met kleine en grote tegenslagen, moeilijke situaties en ongewenste veranderingen in ons werk en leven. Je hebt een slechte beoordeling gehad, je hebt ruzie met een vriend(in), een familielid wordt ernstig ziek of je moet in een project samenwerken met een onaangename collega. Iedereen gaat anders om met moeilijke situaties. Sommigen ervaren veel stress en een gevoel van onrechtvaardigheid of machteloosheid, anderen zijn in staat voor hun gevoel meer grip op de situatie te krijgen. Dit heeft te maken met de mate van mentale veerkracht.

Het lijkt alsof mensen met meer veerkracht ogenschijnlijk gewoon doorgaan met hun leven, niet kwetsbaar zijn of zich nooit verdrietig of moedeloos voelen. Dat is niet zo. Integendeel. Ze laten zich echter minder snel uit het veld slaan door de problemen en gaan effectiever om met tegenslagen.

Vergroten van je mentale veerkracht

Het vergroten van je mentale veerkracht zorgt ervoor dat je meer plezier en voldoening in je werk en leven ervaart. Je zelfvertrouwen wordt groter en je hebt het gevoel dat je meer invloed hebt op lastige situaties.

—————————— Lees ook:  ———————————

Werkstress voorkomen of verminderen; 10 tips

—————————————————————————

Wil jij daarom ook je mentale veerkracht versterken? Dan heb ik 8 inzichten en praktische tips voor je om je veerkracht verder te ontwikkelen.

#1. Acceptatie

Iedereen krijgt wel eens te maken met nare situaties die je overkomen, zonder dat je daar invloed op hebt. Dat zorgt vaak voor gevoelens van onrechtvaardigheid, boosheid, frustratie, kwetsbaarheid of machteloosheid.

Mensen met mentale veerkracht accepteren de ongewenste situatie en ook hun gevoelens die ervaren. Ze beseffen dat de situatie niet te veranderen is en dat hun gevoelens onderdeel uitmaken van hun verwerkingsproces. Acceptatie van de situatie en hun gevoelens doen ze voor zichzelf, niet voor anderen. Het helpt hen verder te gaan in plaats van geblokkeerd te raken.

#2. Neem regie in je leven en je werk en denk in oplossingen

Het slechte nieuws is dat lastige situaties en tegenslagen je de rest van je leven zullen overkomen. Het goede nieuws is dat je wel degelijk invloed hebt, namelijk op hoe jij op de situatie wilt reageren. Je kunt zelf besluiten welke reactie op de situatie voor jou en je omgeving waardevol en effectief is.

—————————— Lees ook:  ———————————

Vergroot je zelfcompassie voor meer zelfvertrouwen

—————————————————————————

Door in oplossingen te gaan denken en ernaar te handelen, neem je regie in je leven en je werk. Het brengt je dichter bij wat je wilt bereiken. Je voelt je sterker en je zelfvertrouwen en veerkracht nemen toe.

#3. Denk na over je waardes; wat is belangrijk voor je?

Veerkrachtige mensen weten wat ze belangrijk vinden in hun leven en werk. Ze zijn zich bewust van hun waarden. Dit geeft hen meer veerkracht om met stressvolle situaties om te gaan. Een veerkrachtig persoon bijvoorbeeld die chronisch ziek geworden is, zal eerder kijken naar wat er wel mogelijk is om nog te kunnen doen, dan naar wat er niet meer kan. En op het werk zal een persoon met veerkracht voor zichzelf goed nadenken over een oplossing voor het omgaan met een lastige collega.

—————————— Lees ook:  ———————————

Kun je ook wat extra ondersteuning gebruiken om je veerkracht te ontwikkelen? CONTACT

—————————————————————————

Vraag jezelf daarom af wat het eerste stapje is wat je kunt zetten om de situatie voor jezelf te verbeteren?

#4. Leer comfortabel te voelen in een oncomfortabele situatie

Onverwachte gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een reorganisatie, zorgen ervoor dat je uit je comfortzone gehaald wordt. Gevoelens van stress, onzekerheid en machteloosheid spelen hierbij een belangrijke rol.

Ontwikkelingen en veranderingen in je omgeving zullen altijd plaatsvinden en zullen je oncomfortabel laten voelen. Leer daarom comfortabel te worden met oncomfortabele situaties en gevoelens van onzekerheid, angst en stress. Het bijzondere hiervan is dat het voor een gevoel van meer ontspanning zorgt en je juist minder stress zal ervaren.

Vergroten van je zelfkennis voor meer zelfvertrouwen en veerkracht

#5. Ontwikkel je zelfkennis voor meer veerkracht

Hoe meer zelfinzicht je hebt, hoe beter je om kunt gaan met tegenvallende situaties. Ontdek daarom bijvoorbeeld je kwaliteiten en je kernwaarden. Erken je valkuilen en wees je bewust van jouw gevoelens en reacties op onverwachte gebeurtenissen en veranderende situaties. Dankzij het vergroten van je zelfkennis zul je ook meer zelfvertrouwen opbouwen en daarmee meer mentale veerkracht

#6. Sociaal netwerk

Heb je mensen in je leven en in je werk op wie je kunt bouwen? Die je ondersteunen, die een klankbord voor je kunnen zijn en die naar je willen luisteren?

Af en toe met mensen praten over lastige situaties is goed tegen de stress. Het helpt bovendien je gedachten te ordenen en dat geeft je de mentale ruimte om te bedenken hoe je met de situatie om wilt gaan. Durf je daarom kwetsbaar op te stellen en bel een vriend(in) op, praat met je partner of met je collega die je vertrouwt.

—————————— Lees ook:  ———————————

Zelfvertrouwen; wat is het en hoe krijg je het? een podcast

—————————————————————————

#7. Wees leergierig

Je mate van mentale veerkracht kan van situatie tot situatie verschillen. Je hebt in het verleden vast wel eerder te maken gehad met stressvolle situaties. Hoe ben je hiermee omgegaan? Wat hielp je en welke gedachten versterkten je toen? Wie steunden je en waarom? Welke fouten heb je gemaakt en wat kun je beter anders doen?
Leergierigheid en de bereid je zelf te ontwikkelen helpen je beter met stress om te gaan en je mentale veerkracht te versterken.

#8. Zorg goed voor jezelf

Wil je veerkrachtiger worden en je weerbaarheid in je werk en je leven vergroten? Zorg goed voor jezelf en leef gezond. Daarom:

  • Beweeg regelmatig
  • Verwen jezelf af en toe
  • Doe dingen die je leuk vindt en zorg voor je eigen rust, ontspanning en plezier
  • Eet gezond en gevarieerd
  • En zorg voor voldoende slaap.

Mensen die goed voor zichzelf zorgen en gezond leven, zitten beter in hun vel, staan positiever in het leven en hebben meer energie. Ze kunnen bovendien op een effectievere manier met tegenslagen omgaan.

Dankzij het versterken van je mentale veerkracht ervaar je minder stress, boosheid en onzekerheid bij lastige situaties. Je hebt het gevoel dat je meer grip hebt en dat verstevigt je zelfvertrouwen. Je ervaart meer plezier en geluk in je werk en je leven.

Denk je dat deze column voor iemand anders interessant of nuttig is? Dan zou ik het fijn vinden als je de link naar deze column doorstuurt.

Contact coaching

Iedereen kan zijn veerkracht verder ontwikkelen. Vind je dit lastig? Dan ken ik een goede coach 🙂

Het vergroten van je mentale veerkracht geeft meer rust en zelfvertrouwen. Wil je hulp bij het vergroten van je mentale veerkracht? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Kwaliteiten, sterke punten, Loopbaanontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , , .