reflectie

Een moment van reflectie

Terugblikken en vooruitkijken; 7 inspirerende vragen

Het afgelopen jaar is voor veel mensen een bewogen jaar geweest. Velen van ons zijn gaan nadenken over wat we belangrijk vinden in ons werk en in ons leven. We hebben ons ontwikkeld en nieuwe dingen geleerd. We hebben gemis ervaren, voordelen gezien en nieuwe inzichten over onszelf en onze omgeving gekregen. Het is daarom waardevol om voor jezelf een moment van reflectie in te bouwen om in alle rust deze inzichten en voornemens concreet te maken en in te zetten in je werk en je leven.

Een moment van reflectie om terug te blikken en vooruit te kijken

Daarom geef ik je 7 inspirerende vragen voor jouw reflectie, om terug te blikken en vooruit te kijken.

#1. Wat heeft het afgelopen jaar je gebracht?

Je kunt denken aan antwoord op vragen als:

 • Wat waren jouw hoogtepunten in het afgelopen jaar?
 • Welke ervaringen, inzichten en lessen koester je?
 • Welke mijlpalen heb je bereikt?
 • Ging dat gemakkelijk of was het weg met hobbels?
 • Wat heb je het afgelopen jaar geleerd?
 • Hoe heb je dat bereikt?
 • Waar denk je met het meeste plezier aan terug?
 • Wat was voor jou een succesvolle / plezierige ervaring in je werk en je leven?

#2. Wat wil je achter je laten?

Reflectievragen die je je voor deze vraag kunt stellen:

 • Wat heb je afgerond?
 • Hoe wil ik me niet meer voelen?
 • Wat wil ik niet meer ervaren?
 • Waar wil ik afscheid van nemen?
 • Welke leerervaring kan ik hieruit halen?
 • Wat wil ik beter gaan doen?

#3. Wat heb ik geleerd in het afgelopen jaar/ de afgelopen periode?

Kijk terug naar het afgelopen jaar of de afgelopen periode. Er zijn zeker momenten in je professioneel en persoonlijk leven geweest die de moeite waard zijn om te onthouden en te koesteren.

Nog meer reflectievragen

 • Wat heb je geleerd over jezelf, zowel persoonlijk als professioneel?
 • Waar ben je trots op?
 • Wat heeft je voldoening opgeleverd?
 • Waar ben ik dankbaar voor?

#4. Welke inzichten, lessen en acties wil ik meenemen naar het nieuwe jaar?

Welke inzichten en lessen vind ik belangrijk om te onthouden? En met welke wil ik aan de slag? Welke acties wil ik blijven herhalen?

Probeer je antwoorden zo concreet mogelijk te maken. Als je bijvoorbeeld het inzicht hebt gekregen dat je meer los moet laten, is het eerste wat mij opkomt: “Wat dan? en hoe dan?” Beschrijf daarom duidelijk  waarvan je meer afstand wilt nemen en vooral hoe je dat doet. Hoe concreter hoe beter.

#5. Waar kijk je naar uit in het nieuwe jaar?

 • Welke plannen en vooruitzichten heb je?
 • Wat zijn jouw wensen?
 • Durf te dromen en vooruit te kijken.

#6. Wat zijn mijn thema’s / doelen die ik belangrijk vind voor het nieuwe jaar?

Als mensen ergens last van hebben, dan willen ze dit oplossen. In oplossingen denken is altijd goed. Tegelijkertijd als je je voornemens negatief beschrijft en jezelf erbij onder druk zet, is de kans niet groot dat jouw voornemens werkelijkheid worden. En dat leidt alleen maar tot een gevoel van teleurstelling.

Moment van reflectie; wat is jouw thema of doel voor het volgend jaar?

Omschrijf daarentegen een positief en haalbaar thema of doel, waar je blij van wordt, zodat de kans groter is dat je ermee aan de slag gaat. In plaats van “ik moet 10 kilo afvallen.”, kun je beter denken vanuit het thema: “ik wil gezond leven en lekker in mijn vel zitten.” Of In plaats van: “Ik ga niet meer overwerken.”, kun je tegen jezelf zeggen: “Ik wil meer ontspanning en rust ervaren.”, of “Ik wil meer aandacht geven aan mijn gezin, familie en vrienden.”

Dus: Wat is jouw thema / doel waar je graag mee aan de slag wilt?

Nog een kleine aanvulling bij deze reflectievraag. Vooral dit jaar hebben veel mensen ingezien dat het geven van oprechte aandacht aan elkaar ontzettend belangrijk is. In hoeverre wil jij deze meenemen in jouw thema of doel voor het volgend jaar?

#7. Welke concrete stappen gaan je helpen jouw thema’s of doelen te bereiken?

Zet je thema’s, wensen en doelen om in kleine stapjes.

Zonder concrete acties kun je je weliswaar veel voornemen, maar de vraag is of die voornemens en wensen uit gaan komen. Zet daarom je wensen en doelen om in concrete stappen. Hoe concreter, hoe beter. Maak deze stappen bovendien zo klein mogelijk en niet te ingewikkeld. Het gaat om stapjes met babyschoenmaatje 16, niet met zevenmijlslaarzen. Maak de weg naar je doel bovendien ontspannen, zodat je van elke stap kunt geniet.

Een doel kan bijvoorbeeld zijn: meer quality time met je gezin. Maak dan van de weg naar je thema of doel een feestje en geniet van elke stap; een avond naar het theater organiseren, vakantie vieren, een gezelschapsspelletje spelen, etc.

Reflectie; niet alleen voor het einde van het jaar

De 7 reflectievragen zijn natuurlijk niet alleen gebonden aan het einde van het jaar. Wil je over een half jaar opnieuw een moment van reflectie inbouwen? Neem de vragen erbij en beantwoord ze opnieuw. Je kunt ontdekken of je nog steeds trouw bent aan jouw thema’s of doelen of dat iets anders belangrijk voor je is geworden.

Ik wens je veel inspiratie toe.

Wil je voor jouw moment van reflectie sparren met een coach? Ik help je graag.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Doelen halen en prioriteiten stellen, Loopbaanontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Werkplezier en werksfeer, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , .