Persoonlijke ontwikkeling versterken

Hoe kan ik zelf mijn persoonlijke ontwikkeling versterken? 10 tips

Naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in je leven en in je carrière

“Hoe kan ik zelf nog extra mijn persoonlijke ontwikkeling versterken? Heb je tips voor me?”, vroeg een deelneemster in een training ‘Versterken van je persoonlijk leiderschap’ me.

Dat vind ik vaak de leukste vragen tijdens coachingsgesprekken en trainingsbijeenkomsten. Want de meeste mensen willen zichzelf graag beter leren kennen, willen uitgedaagd worden en geïnspireerd.

Je persoonlijke ontwikkeling versterken

Geldt dat ook voor jou? En wil je regelmatig werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Om jezelf beter te begrijpen en een betere versie van jezelf te ontwikkelen naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in je privéleven en je carrière.

Persoonlijke ontwikkeling; Jezelf beter begrijpen & bewust effectief gedrag inzetten

Hoe kun je zelf je persoonlijke ontwikkeling versterken? Ik geef je 10 tips die ik regelmatig aan cliënten geef (en zelf toepas ;-).

1. Vergroot je zelfkennis

Net zoals ieder ander, heb ook jij goede eigenschappen en minder leuke kanten. Sommige kwaliteiten gebruik je dagelijks zonder nadenken, andere vaardigheden kosten je elke dag opnieuw moeite en gaan niet vanzelfsprekend.

—————————— Lees ook:  ———————————

Ontdek je kwaliteiten en durf ze te benoemen

—————————————————————————

Begin met accepteren dat je niet perfect bent en leer je zelf goed kennen. Maak een lijst van kwaliteiten en vaardigheden waarin je goed bent en een lijst van vaardigheden die je minder goed beheerst.

Vervolgens kun je je afvragen welke van jouw kwaliteiten je bewust in kunt zetten om je plezier, zelfvertrouwen en succes in je privéleven en je werk te vergroten. En welke vaardigheden je wilt ontwikkelen.

2. Stel jezelf een (realistisch!) doel

Waar loop je wel eens tegenaan in je werk en in je leven? Wat zou je willen veranderen? Waarin wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen? Welke vaardigheden helpen je vooruit naar een betere versie van jezelf?

Stel jezelf een doel en maak dit doel concreet en realistisch. Maak het niet te groot en daardoor onoverkomelijk, waardoor je er maar helemaal niet meer aan begint. Het gaat om een realistisch, positief en uitdagende doel dat je inspireert om er elke dag aan te werken. Bijvoorbeeld niet: ‘Ik wil niet meer over me heen laten lopen.’ Maar wel: ‘Ik wil de komende drie maanden leren vriendelijk en duidelijk voor mijn mening op te komen.’

—————————— Lees ook:  ———————————

Vind je assertief zijn lastig? 10 praktische tips

—————————————————————————

3. Beginnen met kleine stapjes voor grote veranderingen

Tijdens ons eerste coachingsgesprek vertelde Hannah dat ze al jaren geen overzicht meer had over haar werk. Ze liet zich leiden door de waan van de dag, haar kantoor was een puinhoop en ze had het gevoel dat ze continu achter de feiten aan liep.

Ze nam zich elke dag voor om op te ruimen en om een to do lijst te gaan gebruiken. Maar elke dag opnieuw was ze te laat op kantoor om vervolgens een sprintje te trekken naar haar eerst vergadering.
We hebben samen haar verhaal opgeknipt in kleine stukjes en zijn begonnen kleine stapjes te definiëren naar haar doel. Ze begon met ’s morgens haar wekker vijf minuten eerder te zetten. Dat leverde haar een tijdwinst op van een kwartier, omdat ze een bus eerder naar haar werk kon nemen.

Kleine stapjes voor grote veranderingen

Dat kwartier gebruikte ze om haar agenda voor die dag te bekijken. Ze kwam er achter dat ze vergaderingen bezocht, waar ze geen toegevoegde waarde had. Die besloot ze uit haar agenda te schrappen. Ze had ineens tijd over en besloot haar whiteboard goed schoon te maken. Daarop ging ze haar to do lijst maken. En toen ze door haar kantoor heen liep, pakte ze elke keer een stapeltje op van de grond om op te ruimen.

Dankzij het domino-effect van het eerste kleine stapje dat ze nam door haar wekker vijf minuten eerder te zetten, had ze uiteindelijk een schoon kantoor, een overzichtelijke to do lijst en had ze haar zelfvertrouwen en rust teruggekregen.

—————————— Lees ook:  ———————————

Hoe doorbreek je de waan van de dag?

—————————————————————————

Moraal van dit verhaal; definieer voor jezelf kleine realistische stapjes die je gemakkelijk in je dagelijkse routine kunt inbouwen. Neem daarna de volgende kleine stap en nog een stap. Kleine stapjes met grote impact.

4. Lees!

Er zijn veel boeken geschreven over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Boeken over effectief communiceren, samenwerken, over persoonlijk leiderschap, timemanagement en over persoonlijke vaardigheden. Ook online is veel geschreven over persoonlijke ontwikkeling versterken (ik ken een goede website met veel informatie over persoonlijke ontwikkeling 😉 .

Lezen zorgt ervoor dat je jezelf beter begrijpt en je omgeving. Je krijgt ideeën hoe je situaties aan kunt pakken en het stimuleert je in actie te komen.

—————————— Lees ook:  ———————————

Maandelijkse werktips en inspiratie ontvangen?

—————————————————————————

Maak daarom regelmatig tijd vrij om een stukje te lezen over een onderwerp dat jou boeit. Wil je boekentips? Op Pinterest heb ik een aantal tips verzameld. of lees af en toe een column.

5. Kijk naar filmpjes of luister een podcast

Vind je het niet leuk om te lezen? Maar kijk je wel graag naar filmpjes? Ted is een online platform waarop interessante en inspirerende lezingen te zien zijn over allerlei onderwerpen,

Laat je inspireren op de Ted website en kies een onderwerp waar je meer over wilt weten.

Eén van mijn favoriete filmpjes is van Brian Little over ‘Wie ben je nu echt? de verschillende persoonlijkheden ‘.

Ook een podcast luisteren kan je helpen met je persoonlijke ontwikkeling, zoals deze over zelfvertrouwen.

6. Reflecteer elke dag

Jaren geleden is er onderzoek gedaan naar de meest effectievere manier om productiever te worden. Onderzoekers hebben grote afdelingen van organisaties in tweeën gesplitst. De ene groep collega’s moest blijven werken zoals ze altijd deden. De andere groep mocht aan het einde van de werkdag 10 minuten besteden aan het reflecteren op de werkdag met vragen als: Wat ging goed die dag? Wat hebben ze bereikt? Wat willen ze de volgende dag anders doen?

Reflecteren op je persoonlijke ontwikkeling

Van de laatste groep ging niet alleen de productiviteit omhoog. De collega’s haalden meer voldoening uit hun werk en werkten aan hun eigen ontwikkeling, waardoor hun prestaties verbeterden.

Neem daarom de tijd om elke dag stil te staan bij je ontwikkeling. Wat gaat goed? Wat wil je de volgende dag nog beter doen? Zo kun je je persoonlijke ontwikkeling versterken en meetbaar maken.

7. Wie zie jij als rolmodellen?

Rolmodellen inspireren ons een betere versie van onszelf te laten zien, geven ons nieuwe ideeën en richting waarin we ons verder willen ontwikkelen.

Wie bewonder jij in je privéleven of op je werk? Wellicht haal je je inspiratie uit het gedrag van iemand die wereldberoemd is. Bedenk voor jezelf wie jij bewondert en vervolgens waarom. Wat kun jij van hen leren om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven?

8. Zoek een sparringpartner

Een sparringpartner luistert naar je, inspireert je, stelt vragen om je te laten nadenken en daagt je uit de volgende stap te nemen. Zo help je je persoonlijke ontwikkeling versterken.

Je kunt in je (werk)omgeving zoeken naar iemand die bereid is regelmatig met jou te sparren, zoals een leidinggevende of een collega.

9. Wees mild voor jezelf

Persoonlijke ontwikkeling gaat niet in een rechte lijn vooruit, maar gaat met hobbels en bobbels. Soms ga je een stap achteruit in plaats van vooruit of het gaat wat langzamer.

Wees mild voor jezelf en als het een keer niet lukt, ga gewoon door. Als je terugkijkt naar waar je ooit begonnen bent, dan zie je wel degelijk dat je stappen vooruit hebt gemaakt.

10. Geniet van het proces

Focus je tot slot niet alleen op je einddoel, maar vooral op de weg ernaar toe. Geniet van het proces, van elke stap die je maakt en die je een stukje verder brengt. Elke drempel die je genomen hebt, elk goed gesprek met een collega, alles wat je elke dag leert en waar je hard voor gewerkt hebt, draagt bij aan je gevoel van plezier, voldoening en succes in je privéleven, je carrière en je werk. Zo kun je extra je persoonlijke ontwikkeling versterken.

Succes!

Denk je dat iemand anders of een team baat heeft bij deze column over jezelf zijn in je werk? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching

Heb je toch behoefte aan een professioneel sparringpartner, kun je hulp gebruiken om vaardigheden te ontwikkelen, je zelfkennis te vergroten en te werken aan het versterken van je persoonlijk leiderschap? Je bent van harte welkom om contact op te nemen voor meer informatie.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Doelen halen en prioriteiten stellen, Kwaliteiten, sterke punten, Loopbaanontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , .