online miscommunicatie

Online miscommunicatie; zo voorkom je dat tijdens het online werken

Online werken zorgt voor meer miscommunicatie. Zo voorkom je het

Handgebaren, je lichaamshouding of een glimlach: we zien vanuit ons (t)huiskantoor toch minder non-verbale communicatie. Dat kan dan weer zorgen voor miscommunicatie. 

We vroegen Ingrid Bannink – onder andere werkzaam als teamcoach – hoe je nu tóch duidelijk kunt communiceren met je collega.

—————————— Lees ook:  ———————————

Online communiceren; zo doe je dat verbindend en doeltreffend; 7 tips

—————————————————————————

Online miscommunicatie

Werk je op dit moment vooral thuis vanachter je computer? Dan communiceer je waarschijnlijk minder met je lichaam, dan op kantoor. Volgens Bannink is het gedeeltelijk waar dat we tijdens de pandemie méér last hebben van miscommunicatie.

“Mensen die het altijd gewend zijn om met elkaar in één ruimte te zitten tijdens een overleg, kunnen online hetzelfde werk blijven doen. Maar nu zit er een beeldscherm tussen, waardoor je minder aanvoelt. Je zult meer je best moeten doen om jezelf goed onder woorden te brengen en prettig over te komen.”

—————————— Lees ook:  ———————————

Online vergaderen; prettig en effectief overleggen, 11 tips

—————————————————————————

Non-verbale communicatie, hoe ga je daarmee om?

Toch is de non-verbale communicatie volgens Bannink niet helemaal verdwenen. “Praat je met iemand via de telefoon, dan kun je uit de tone of voice nog veel informatie halen. De gezichtsuitdrukkingen van je collega’s zie je op je beeldscherm.

Misverstanden

“Mensen praten door elkaar, appjes komen nét even anders over en we raken sneller geïrriteerd. ‘Heb je haar weer met die opmerking’ of ‘Waarom zegt hij nooit iets?’ zijn veelgehoorde uitspraken. Zit je met elkaar in één ruimte, dan kun je iemand rechtstreeks vragen wat hij of zij ervan vindt. Online worden ‘de wat stillere mensen’ er toch minder bij betrokken. De drempel om dat soort vragen te stellen ligt hoger.”

Wil je het artikel helemaal lezen? Dat kan online of hier.

Denk je dat deze column voor iemand anders interessant of nuttig is? Dan zou ik het fijn vinden als je de link naar deze column doorstuurt.

Contact Coaching & Teambegeleiding

Wil je ook je werkstress voorkomen of verminderen? Ik nodig je van harte uit om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Geplaatst in Carrière - loopbaan, Ingrid in het nieuws, Professionele vaardigheden en getagd met , , , , , .