invloed vergroten, overtuigen, overtuigingskracht, communiceren met collega's

Ben jij je bewust van jouw invloed?

Hoe wil jij mensen overtuigen en je invloed vergroten?

Als je met iemand praat, heb je altijd invloed op de ander.

Wellicht ben je je er niet bewust van en misschien vind je het zelfs wel manipulatie om anderen te beïnvloeden.

Wellicht ben je juist iemand die graag meebeslist als er over belangrijke zaken op je werk gesproken wordt. Iemand die veel invloed wil hebben over het reilen en zeilen van een organisatie en de medewerkers die er werken?

Invloed vergroten

Vaak genoeg hoor ik mensen zeggen dat ze geen enkele invloed hebben.

Maar wat je zegt (de inhoud), hoe je het zegt (bijvoorbeeld je tone of voice) en wat je uitstraalt (lichaamstaal) zorgen ervoor dat ook jij een uitwerking hebt op je gesprekspartner, ook als je bij het koffieapparaat op je werk een praatje over het weer maakt.

It takes tremendous discipline to control the influence, the power you have over other people’s lives.
~Clint Eastwood~

Jouw invloed op anderen

Heb jij wel eens bewust nagedacht over jouw invloed op andere mensen?

Je kunt positief of negatief overkomen, behoudend, verstandig, betrouwbaar, opgewekt, zakelijk of bijvoorbeeld rustgevend. Als je weet wat jouw uitwerking op andere mensen is, is dat de manier waarop je over wilt komen bij collega’s, familie en vrienden?

Wat voor invloed wil jij hebben op andere mensen? Wil jij je invloed en overtuigingskracht bewust vergroten? 

Tips om je invloed en je overtuigingskracht te vergroten

# Wees oprecht

Dat wil zeggen dat je communiceert met oprechte bedoelingen. Mensen voelen het aan als je gemaakt vriendelijk bent, alleen bezig bent met jezelf of geen oprechte aandacht voor ze hebt. Overigens is oprecht communiceren niet hetzelfde als alles maar recht voor zijn raap zeggen zoals jij vindt dat het is.)

# Hoe wil je zelf overkomen?

Wil je overkomen als een adviseur, een leider, als een coach of bijvoorbeeld als een collega die voor iedereen klaar staat? Natuurlijk hangt dit af van de functie die je vervult. Maar ook binnen een functie kun je meerdere rollen hebben en deze bewust aannemen afhankelijk van de personen waarmee je samenwerkt of de situatie waarin je werkt. Als leidinggevende kun je kiezen voor een coachende of een sturende stijl, als adviseur voor een volgende of coördinerende rol. De manier waarop je je opstelt, heeft gevolgen voor de mate waarin en hoe je mensen beïnvloedt.

# Wees ontspannen en toon interesse in de ander

Met een praatje over bijvoorbeeld de kinderen of de vakantie met de collega die tegenover je zit, bouw je een collegiale band op. Ook door af en toe een (oprecht!) compliment te geven, kun je de ander een goed gevoel over zichzelf geven. Omdat jij het compliment gegeven hebt, zullen ze je de volgende keer eerder geloven als je probeert hen ergens van te overtuigen

# Denk goed na over je doel van een gesprek en bereid je gesprek voor

Als je met een collega in gesprek gaat, vraag je af wat je wilt bereiken met het gesprek. Stel dat je een overleg plant met collega’s, bedenk vooraf wat het doel ervan is. Wil je een projectplan presenteren en heb je een akkoord nodig om verder te gaan? Welke argumenten kun je gebruiken? Hoe kun je hun betrokkenheid bij het onderwerp vergroten? What’s in it for me?

Richt je op je gesprekspartner. Als je weet wat de ander belangrijk vindt, kun je nadenken over de manier waarop je hem of haar gaat benaderen en over de argumenten die je wilt gebruiken. Waar is hij of zij gevoelig voor? Wat is het belang van de ander?

# Wees niet bang voor weerstand

Als je je plan hebt gepresenteerd, vraag om reacties. Luister naar de opmerkingen en vraag door. Weerstand is niet eng, integendeel, het geeft je waardevolle informatie die je kunt gebruiken. Bereid bovendien goed voor welke mogelijke tegenargumenten gebruikt zullen worden door je gesprekspartner(s).

# Houd tijdens het gesprek een mentale afstand

Ook in een zakelijk gesprek met een collega of je leidinggevende heb je te maken met emoties. En die spelen een grote rol bij de manier waarop een boodschap overkomt. Porbeer met enige mentale afstand te beoordelen hoe het gesprek tussen jou en je collega loopt. Vraag jezelf regelmatig af hoe de ander op jou reageert, wat zijn lichaamshouding is, of hij of zij nog ontspannen is en naar je luistert. En zo niet, dan kun je tijdens het gesprek rustig bedenken wat je gaat doen om je collega wel naar je te laten luisteren.

Bewust je invloed vergroten zonder de ander te veranderen

Je kunt het gedrag van een ander en hoe iemand denkt niet veranderen.

Maar jouw houding, de manier waarop je je presenteert, de woorden en de argumenten die je gebruikt en de mate waarin je interesse toont, beïnvloeden het gedrag van je collega wel.

Iets om over na te denken en bewust te gaan kiezen voor het soort invloed dat jij wilt hebben!

Wil je hulp bij het vergroten van je invloed. Neem contact met me op en we maken een afspraak.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Overtuigen en invloed vergroten en getagd met , , .