Een zelfverzekerde houding tegen plankenkoorts
Al zolang als ik werk, heb ik last van plankenkoorts. Niet alleen bij het geven van workshops, trainingen en lezingen, maar ook nog steeds als ik in een overleg zit, waar ik andere mensen wil overtuigen van een bepaald standpunt. Er gaat dan van alles door mijn hoofd. Gaan ze mijn verhaal wel leuk vinden? Nemen ze me wel serieus? Gaat het me wel lukken ze te overtuigen? En stel dat het niet lukt, wat dan?
Spanning
Een beetje spanning houd je alert, het zorgt ervoor dat je je verhaal goed kunt vertellen.
Dat je bij de les blijft en dat je de reacties van de deelnemers goed kunt peilen.
Maar teveel spanning zorgt er juist voor dat je minder goed nadenkt. Je bent alleen maar bezig met de gedachte dat je goed moet presteren. Dat het heel belangrijk is dat je de ander overtuigt van jouw gelijk. En dat ‘moeten’ maakt het alleen maar erger.
Je komt al gespannen de vergaderzaal binnen of stapt gespannen op het podium.
Die spanning is te zien en te horen. Je lichaam beweegt houterig, je gezicht staat strak en gesloten, je stem klinkt schor en hoog of je gaat te snel praten. Je onrust wordt gezien als onzekerheid en mensen willen juist iemand zien die autoriteit uitstraalt. Het gevolg is dat je minder serieus genomen wordt.
Ontspannen en zelfverzekerde houding
De uitdaging is daarom om rustig en kalm over te komen. Want een rustige ontspannen en open houding geeft de ander het gevoel dat jij weet waar je het over hebt. De mensen die jij wilt overtuigen, zullen je eerder als autoriteit zien.
7 tips om zelfverzekerd en ontspannen over te komen en je overtuigingskracht te vergroten tijdens een presentatie.
1. Allereerst zorg je ervoor dat je weet waar je het over hebt.
Als je praat over een onderwerp waar je verstand van hebt, dan voel je je zelfverzekerder. De betrokkenheid bij het onderwerp zorgt ervoor dat je vergeet dat je gespannen bent. Je praat over iets waar passie voor voelt en enthousiast van wordt.
2. Als je een zaal binnenstapt, zorg je er vervolgens voor dat je kalm en zelfverzekerd overkomt.
Je ademhaling is rustig, je stem klinkt laag en je loopt ontspannen. Bovendien praat je op een normaal tempo en laat regelmatig stiltes vallen in je verhaal om argumenten te laten bezinken (de kracht van de stilte).
3. Vind je het moeilijk om vanuit jezelf kalm te worden? Doe dan alsof je ontspannen bent!
Als je je gedraagt alsof je kalm en zelfverzekerd bent, dan ga je je zo voelen. Anderen zullen dit aan je merken en op je reageren, zodat jij automatisch bevestigd wordt in je rol van specialist.
4. Doe alsof je je eigen huiskamer of keuken binnenstapt.
Je zult je thuis voelen in de ruimte en zo zul je je automatisch gedragen. Je uitstraling wordt hierdoor meer ontspannen en krachtiger.
5. Maak contact met de deelnemers.
Lach vriendelijk, kijk de mensen recht aan en stel je voor. Geef een stevige (niet te stevig) handdruk en stel een korte (informele) vraag aan één persoon of aan de gehele groep, zoals: “Zullen wij na afloop een afspraak maken om het project te evalueren?” of “Is iedereen voorzien van koffie of thee?”. Als je korte vragen stelt die duidelijk laten merken dat jij aanwezig bent, dan laat je zien dat je de leiding neemt.
6. Neem bovendien het initiatief om te beginnen met de vergadering of met de presentatie.
Het benadrukt jouw zelfverzekerde houding en bovendien dat jouw tijd geld is.
7. En de laatste tip: Wees oprecht!
Vertel alleen de dingen waar je zelf in gelooft. Mensen merken het aan je als je onecht gedrag vertoont en zaken vertelt waar je zelf niet achter staat. Je bent pas geloofwaardig als je volledig achter je eigen verhaal staat. Bovendien geeft het je zelfvertrouwen. Alleen dan kun je mensen overtuigen.
Zelfverzekerde en overtuigende houding
Deze tips kunnen jou ook helpen zelfverzekerd en overtuigend over te komen en een ontspannen presentatie te houden.
Succes!
Heb je hulp nodig om te leren een ontspannen en zelfverzekerde houding aan te nemen? Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen.
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.