complimenten geven

Complimenten geven; de kracht van een pluim

Complimenten geven; de kracht van een pluim

Interview in de Libelle van december 2016 over ‘De kracht van het complimenten geven’. 

Complimenten geven zit niet in de aard van nuchtere Nederlanders, ook niet op het werk. Terwijl het toch echt heel effectief is. Na een schouderklopje van de baas zijn we meteen meer betrokken en extra productief. Moet het wel gemeend zijn.

Waardering van collega’s

Nog effectiever dan een compliment van de baas: waardering van collega’s

Groots effect

Geen complimenten? Een gemiste kans, zegt coach en trainer Ingrid Bannink. “Wie een compliment krijgt, voelt zich gewaardeerd en wordt aangemoedigd om nog een keer dezelfde kwaliteit werk te leveren.” Een van de taken van een leidinggevende is medewerkers ondersteunen bij hun ontwikkeling. Daarbij hoort ook regelmatig aandacht geven aan de dingen die goed gaan. Een oprecht compliment is gratis en het effect is groots: het stimuleert medewerkers, geeft ze energie, maakt ze betrokken en productiever én het ziekteverzuim daalt. Mensen zijn geneigd om gedrag dat beloond wordt te herhalen, in de hoop vaker waardering te krijgen, weet Bannink. “Na een compliment van de baas hebben we meteen meer zin in ons werk.”

Bovendien verbetert het de onderlinge relatie als mensen elkaar een compliment geven. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, durven eerder hun mening te geven, over hun gevoelens te praten en meer van zichzelf te laten zien. “Ook de manager plukt de vruchten van het complimenteren. Hij weet welk effect het heeft, waardoor hij automatisch ook gelukkiger wordt.” Dan hebben we het nog niet eens over de goede sfeer die op de werkvloer ontstaat wanneer mensen zich gewaardeerd voelen.

Maar: het moet wel om gemeende complimenten gaan. Wordt een compliment tactisch of manipulatief ingezet, dan werkt het averechts. En natuurlijk is complimenten geven niet alleen iets tussen alleen managers en medewerkers. De waardering van collega’s met wie we direct samenwerken, vinden we het belangrijkst. Daarna volgt waardering van de leidinggevende en dán pas die van mensen van andere afdelingen met wie we samenwerken.

Wil je het gehele artikel lezen? L49_Werk geld etc

Geplaatst in Ingrid in het nieuws en getagd met .