uitstraling versterken, zelfvertrouwen vergroten, overtuigingskracht, invloed vergroten

Versterk je uitstraling voor meer overtuigingskracht!

Wat we kunnen leren over het versterken van je uitstraling van Grey’s Anatomy

Vind je het soms ook moeilijk om zelfverzekerd je verhaal te vertellen, zodat mensen direct geloven dat jij de expert bent op jouw gebied?

Je zit aan tafel bij je collega’s, medewerkers of je klanten en je wilt graag je mening geven. Je hebt echter het gevoel dat je verhaal niet altijd aankomt en mensen niet altijd luisteren naar wat je zegt. Je zou wel meer overtuigingskracht in je verhaal willen leggen.

Een tijdje geleden zat ik voor de televisie te zappen toen ik een oude aflevering van Grey’s Anatomy tegenkwam.

In deze scène moest een medisch specialiste een presentatie geven voor de artsen in opleiding in het ziekenhuis. Ik zag een nerveuze vrouw op een podium staan met een angstige uitdrukking op haar gezicht, die zich heel klein maakte, stond te frutselen met haar aantekeningen, die ze vervolgens ook nog eens op de grond liet vallen. In paniek probeerde ze haar blaadjes op te rapen ondertussen roepend angstig: “o nee, o nee….”. Het was een pijnlijke situatie.

Bang als ze was voor kritiek en voor al die ogen die op haar gericht waren, maakte ze zichzelf klein en straalde ze angst uit.

Uitstraling door enthousiasme en passie voor je vak

Totdat een vriendin, die in het publiek zat, uitriep: “ Hé, je hebt een fantastisch verhaal te vertellen. Laat die blaadjes liggen en vertel het gewoon…Vertel het zoals je het mij hebt verteld.” En ik zag haar nadenken, zittend op haar knieën op het podium om vervolgens  langzaam overeind te komen.

De medische specialiste begon haar verhaal te vertellen. En dat deed ze alsof ze in haar eigen huiskamer stond en aan haar vrienden aan het vertellen was wat ze had meegemaakt in het ziekenhuis.

Ze begon de mensen in de zaal voorzichtig aan te kijken en zag dat ze geïnteresseerd begonnen te raken. Ik zag op televisie haar enthousiasme groeien en haar passie voor het onderwerp. Ze was niet meer bezig met haar publiek en haar eigen angst, maar presenteerde vanuit haar betrokkenheid voor haar patiënt en voor haar vak.

Zelfvertrouwen uitstralen

Ineens stond daar op het podium een zelfverzekerde medisch specialiste.

Iemand die haar vak verstond, die haar kennis graag wilde overdragen aan jonge artsen en die haar publiek enthousiast kreeg voor haar specialisme. Wat kunnen wij van die medisch specialiste uit Grey’s Anatomy leren?

Als je een presentatie houdt of een mening wilt geven in een werkoverleg, doe het vanuit jezelf en je passie. Dat geeft zelfvertrouwen.

Je vergeet je af te vragen wat het publiek van je vindt en hoe je over komt. Je bent bezig met het onderwerp waar jij verstand van hebt en wat jij belangrijk vindt. Je enthousiasme en passie voor het onderwerp maakt dat je je prettig voelt en blij. En dat gevoel straal je uit.

Versterken van je uitstraling

Je houding wordt open, je maakt jezelf breder, je stem klinkt krachtiger en je gezicht zal betrokkenheid uitstralen.

Je durft je collega’s, leidinggevende of die speciale klant beter aan te kijken en met meer zelfvertrouwen te benaderen.

Je neemt meer ruimte in en je zult gehoord en gezien worden.

Je wordt als specialist gezien en dat is de beste status die je kunt hebben om mensen te overtuigen en je invloed te vergroten.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Overtuigen en invloed vergroten, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , .