ontdek je kwaliteiten

Ontdek je kwaliteiten en durf ze te benoemen

Ontdek je kwaliteiten in 3 eenvoudige stappen voor meer zelfkennis en persoonlijke groei

Elk mens en elke organisatie heeft unieke kwaliteiten. Voorbeelden hiervan zijn creativiteit, resultaatgerichtheid, inlevingsvermogen, daadkracht, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel, saamhorigheid of behulpzaamheid. Als je je bewust bent van jouw kwaliteiten of die van je teamleden, kun je ze verder ontwikkelen en effectief inzetten. Daarom; ontdek je kwaliteiten en durf ze te benoemen.

Zwakke punten

In mijn coachingspraktijk en tijdens trainingen merk ik vaak dat mensen vooral uitgaan van hun tekortkomingen.

Gedrag wat ze van zichzelf of van hun leidinggevende moeten verbeteren. Nu heeft iedereen punten die ontwikkeld kunnen worden. Als de balans echter doorslaat door alleen maar te focussen op zwakke punten, dan gaat dat ten koste van het zelfvertrouwen. Mensen zijn zich niet langer bewust van hun kracht of die van het team waar ze onderdeel van uitmaken. Met als gevolg dat ze alleen nog maar praten over tekortkomingen en zich vaak ontevreden en machteloos voelen in hun werk.

Sterker nog, als ik mensen vraag om hun kwaliteiten te benoemen, dan lukt dat niet, terwijl een lijst met zwakke punten zo opgesomd kan worden.

Ik krijg regelmatig als antwoord: “Ik kan toch niet benoemen waar ik goed in ben? Dat doe je toch niet. Bovendien kom ik hier om mijn zwakke punten te verbeteren.”

Ontdek je kwaliteiten in je werk

Dat is jammer. Jouw kwaliteiten zijn jouw kracht en jouw inspiratiebron. Ze geven je energie, motivatie en zelfvertrouwen.

Als je weet wat jou uniek maakt en je zet die kwaliteiten bewust in, dan haal je continu het beste uit jezelf en uit je werk. Je zult positiever denken over jezelf en over anderen. Je ziet niet alleen je eigen kwaliteiten, maar staat ook meer open voor die van je collega’s en van je team als geheel. Je zult merken dat je je werk effectiever en met meer plezier doet en dat je gemakkelijker andere mensen benadert.

Ontdek je kwaliteiten voor je loopbaanontwikkeling

Inzetten van je kwaliteiten is goed voor je leven en voor je carrière. Hoe fijn zou het zijn om een functie te hebben die bij jouw kwaliteiten past? Ontdek je kwaliteiten en zet ze bewust in.

Hoe kun je ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn en deze bewust inzetten?

Ontdek je kwaliteiten in drie eenvoudige stappen voor meer zelfkennis en persoonlijke groei.

# Stap 1: Ontdek je kwaliteiten

Stel je zelf bijvoorbeeld eens de volgende vragen:

  • Denk aan momenten in je leven (werk en privé) waaraan je met voldoening terugkeek, waarin je helemaal in je element was en in balans? Wat deed je goed?
  • Om welke eigenschappen waardeert je omgeving je? Je partner, leidinggevende, collega’s?
  • Welke informele rol speel je in je werk, je familie, je gezin? Wat laat je zien van jezelf?

Ontdek je kwaliteiten door een lijstje met minstens acht van jouw kwaliteiten te maken.

# Stap 2: Maak bewust gebruik van je kwaliteiten

Als je naar je lijst met kwaliteiten kijkt, wat valt je op? Welke kwaliteiten vind je belangrijk en wil je bewust in gaan zetten in je werk en je privéleven?

Ervaar in de praktijk wat je goed doet en je zult merken dat als je gebruik maakt van je sterke punten, deze je gemakkelijker af gaan dan je verbeterpunten.

Je bent bijvoorbeeld oplossingsgericht en behulpzaam en je wilt deze eigenschappen bewust gaan inzetten. Je kunt deze kwaliteiten inzetten om met je collega’s mee te denken voor een out of the box oplossing als zij tegen een probleem in hun werk aanlopen. Dat bevordert bovendien de samenwerking op de afdeling en collega’s zullen je erom waarderen. Als je dit prettig vindt om te doen, dan levert dit je bovendien veel voldoening en zelfvertrouwen op.

# Stap 3: Welke kwaliteiten wil je verder ontwikkelen?

Uit onderzoek blijkt dat kwaliteiten vaak aangeboren eigenschappen zijn. Om hiervan optimaal te profiteren, is het belangrijk deze verder te ontwikkelen. Het op de goede manier inzetten van je kwaliteiten helpt je je werk effectiever te doen, het inspireert je en motiveert je. Je zult op een meer ontspannen manier resultaten behalen in je werk.

Inzetten van jouw kwaliteiten voor betere prestaties

Door te ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn, vergroot je je zelfinzicht en je zelfvertrouwen. Je zult beter presteren en gemotiveerder zijn voor je werk. Goed voor jezelf en voor je loopbaan. Het  Het kan bovendien heel verhelderend zijn om de kwaliteiten van jouw team te ontdekken en in te zetten. Daarom: ontdek je kwaliteiten en zet ze bewust in. Ik ben benieuwd wat het jou oplevert.

Succes!

Vind je het prettig om jouw kwaliteiten of die van je collega’s of het team in kaart te brengen? Neem contact met me op. Ik help je graag jouw kwaliteiten te ontdekken en deze bewust in te zetten voor je carrière of loopbaan.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Carrière - loopbaan, Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Kwaliteiten, sterke punten, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , , , .