geen mening hebben, mening vormen, tijd nemen om mening te vormen, effectief communiceren

Wat doe jij als je niet direct een mening paraat hebt?

Een keuze in effectief communiceren; tijd nemen om een mening te vormen.

Er zijn mensen die heel snel hun mening klaar hebben staan. Mensen die bij elk onderwerp dat ter sprake komt, direct reageren met een pasklaar antwoord. 

Soms komen ze zelfs zo stevig uit de hoek dat het lijkt of ze hun mening baseren op feitelijke kennis. Wellicht hebben ze de achtergrondkennis wel en hebben ze zich verdiept in het onderwerp. Maar er zijn ook mensen die er heel goed in zijn om hun mening ongenuanceerd en op een ondoordachte manier in de groep te gooien. Zij domineren het gesprek.

Altijd een mening hebben

Vaak vinden ze dat ze altijd ergens een mening over moeten hebben.

Zij denken dat ze hierdoor krachtig overkomen en aanzien verwerven.

Het tegendeel is waar. De kans is groot dat mensen ontdekken dat ze helemaal geen kennis van het onderwerp hebben met het risico dat ze minder serieus genomen worden. Ze worden niet meer als expert gezien, maar als iemand met een grote mond die niet constructief bijdraagt aan de discussie of de sfeer. In het ergste geval stoppen hun toehoorders uiteindelijk met naar hen te luisteren.

Stel nu dat je geen verstand hebt van een onderwerp? 

Eerst wilt luisteren naar de mening en kennis van andere mensen om je eigen mening te vormen? Stel dat je tijd nodig hebt om over het onderwerp of de vraag na te denken?

Tijd nemen om een mening te vormen

Ik vind het dan juist heel krachtig om niet gelijk met een ongefundeerde mening te komen, maar voor jezelf de tijd te nemen om deze te vormen.

Als iemand toch direct een antwoord van je wil, vertel dat je nog geen mening hebt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “ Ik weet nog niet genoeg van het onderwerp af om direct mijn mening te vormen. Hiervoor heb ik meer tijd nodig.” Of “ Ik wil er nog even over nadenken. Ik kom er morgen bij je op terug.”

Heb je meer informatie nodig om je mening te vormen?

Stel vragen aan mensen in je omgeving waarvan je denkt dat ze de kennis hebben over het onderwerp. Mensen vinden het vaak heel fijn als je vragen aan hen stelt en zijn graag bereid deze te beantwoorden.

Niet direct een mening paraat?

Heb je dus niet direct een mening paraat?

Voel je niet verplicht om deze onmiddellijk te geven. Kies ervoor om effectief te zijn in je communicatie. Neem de tijd om je mening te vormen en je zult deze met meer zelfvertrouwen en overtuigingskracht communiceren.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Effectief communiceren, Overtuigen en invloed vergroten en getagd met , .