comfortzone, persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling, kwaliteiten

Kom uit je comfortzone en ga werken aan je persoonlijke en professionele groei!

Stap uit je comfortzone op een manier die bij jou past

Regelmatig vertellen cliënten me tijdens coachingsgesprekken dat ander gedrag niet bij hen past. Ze voelen zich er niet prettig bij en voelen weerstand om een stap buiten hun comfort zone te zetten.

Wat is je comfortzone?

Die comfortzone is een mentale plek waar je je veilig voelt.

Je gedraagt je meestal op dezelfde manier omdat het vertrouwd is en zekerheid en rust geeft. De reacties die je met dit bekende gedrag krijgt, zijn voor jou vaak ook geen verrassing. Je voert altijd op dezelfde manier gesprekken met je collega’s, je geeft al jaren op dezelfde manier leiding aan jouw afdeling en dat gaat je goed af.

Uit je comfortzone

Maar dan vraagt je leidinggevende je om tijdens een vergadering meer voor je mening op te komen en je meer te profileren. Of je werkdruk wordt ineens verhoogd, je verandert van baan en je gaat leidinggeven aan een andere afdeling.

Andere verwachtingen in je werk

Er worden nieuwe vaardigheden van je verwacht. Niet alles wat je doet, is nog even effectief. Je loopt tegen een drempel aan of je wilt werken aan je persoonlijke of professionele groei om je nieuwe uitdaging tot een succesvol einde te brengen. Je bevindt je buiten je comfortzone.

We cannot become what we want to be by remaining what we are.
~Max DePree~

Gevoel van weerstand tegen de nieuwe verwachtingen

Als je je buiten je comfortzone beweegt, dan zul je je wellicht onzeker gaan voelen, gestrest of angstig. Je voelt innerlijke weerstand tegen de verandering.

Je verzint allerlei redenen waarom die nieuwe vaardigheden niet bij jou passen. Je wilt het liefst terug naar je oude comfortabele gedrag. Maar dat gaat niet, omdat je dan niet de doelen bereikt die je wilt bereiken. Je beseft dat het tijd is voor persoonlijke ontwikkeling! Goed voor jezelf en voor je carrière en loopbaanontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling en professionele groei

Als je het lef hebt om een stap buiten je comfortzone te zetten, dan kun je je drempels overwinnen en werken aan je persoonlijke groei. Je kunt bijvoorbeeld leren effectiever te communiceren met je collega’s, je perfectionisme en werkdruk hanteerbaar te maken, je grenzen te stellen of leiding te geven aan professionals. Je kunt weer gaan genieten van je werk door te bouwen aan een nieuwe en grotere comfortzone.

Kleine stapjes voor een grote ontwikkeling

Ik hoor tijdens coachingsgesprekken ook regelmatig dat ze het nooit zullen leren. Ze zien alleen maar een te lange en onoverzichtelijk weg die ze nog moeten gaan om hun doel te bereiken. Maar je kunt ook beginnen met kleine stapjes. Elke kleine of grote stap is een overwinning op jezelf en brengt je een stukje dichter bij je einddoel.

Although when you first step out of your comfort zone it may feel difficult and fearful, you will at some point become comfortable again. 
~Wendy Hearn~

Je zult merken dat dat nieuwe gedrag op den duur ook bij jou gaat passen. Je nieuwe gedrag zal uiteindelijk weer bij jezelf gaan horen en je zult je er prettig en vertrouwd bij gaan voelen.

Voordelen uit je comfortzone stappen

Bovendien levert het nieuwe gedrag je veel op.

Je zelfvertrouwen groeit omdat je effectiever wordt in je werk en in de relatie met je collega’s. Bovendien weet je dat je een stap buiten je comfortzone kunt zetten en dat het niet eng is en veel oplevert.

Kortom, het vergroten van je comfortzone, het werken aan jouw persoonlijke en professionele groei en het leren van nieuwe vaardigheden, vergroten je succes in je werk. Goed voor jezelf en voor je werk.

Je zult met meer plezier en zelfvertrouwen je werk doen en effectiever communiceren met je collega’s en je medewerkers.

Succes!

Heb je hulp nodig om jouw drempels te overwinnen? Neem contact met me en ik help je buiten je comfortzone op een ontspannen manier nieuwe vaardigheden te leren.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Kwaliteiten, sterke punten, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , .