voldoening uit je werk halen, verschil maken, keuzes maken in je loopbaan, kwaliteiten, persoonlijke effectiviteit

Maak jij een verschil in je werk?

De kunst van het kiezen voor werk waarin je het verschil maakt

Maak jij wel eens keuzes in je werk?

Over welk werk je wel wilt doen en welk niet? Of welke klussen je wilt doen en welke niet? Of blijf je altijd hetzelfde doen zonder erbij na te denken of je nog van je werk kunt genieten en toegevoegde waarde hebt voor de organisatie of de mensen met wie je werkt?

Van toegevoegde waarde

Pas geleden stond ik tijdens een bijeenkomst met iemand over werk te praten. 

We hadden het over voldoening halen uit je werk en hij vertelde me dat hij het belangrijk vond dat hij ‘verschil maakte’. Hij wilde iets toevoegen in positieve zin aan de organisatie waarvoor hij werkte. Dat gaf hem energie en een gevoel van voldoening.

Dat betekende ook dat hij in het verleden wel eens met een opdracht was gestopt.

Hij kon onvoldoende betekenen voor de opdrachtgever en dat frustreerde hem. Want hij wilde kwaliteit leveren en dat ging niet vanwege de voorwaarden die de opdrachtgever hem stelde. Ik herkende dit. Nog niet zo lang geleden heb ik een opdracht geweigerd om dezelfde reden. En toen ik nog in loondienst werkte, vond ik het ook belangrijk dat ik ‘verschil maakte’ voor de organisatie. Dat ik meehielp aan de ontwikkeling van de organisatie. Op het moment dat ik het gevoel had dat ik niet meer op de goede plek zat en ik niets meer kon toevoegen, ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Maar hoeveel mensen doen werk wat ze eigenlijk niet leuk vinden? 

Of zitten op een plek waar ze eigenlijk niet thuishoren, omdat hun kwaliteiten ergens anders liggen? Vaak weten ze niet eens wat hun kwaliteiten zijn en wat hen bijzonder maakt. Ze gaan niet met plezier naar hun werk, maar blijven zitten omdat ze zich er veilig voelen en niet weten wat ze wel willen.

Kiezen voor een baan waar je het verschil maakt

Gelukkig mag ik regelmatig mensen coachen in het maken van hun keuzes, omdat ze niet langer willen blijven zitten in een baan waar ze geen voldoening meer uit halen.

Ze weten vaak wat ze niet meer willen, maar nog niet wat ze wel willen. Ze weten bovendien dat ze een ‘verschil willen maken’ en dat ze weer met zelfvertrouwen en plezier naar hun werk willen gaan.

Ze zijn gemotiveerd om te kijken naar zichzelf en te werken aan hun persoonlijke effectiviteit.

Ze stellen zichzelf vragen als: ‘Wat wil ik? En welke kwaliteiten heb ik om in te zetten? Welke vaardigheden beheers ik en welke wil ik leren?’

Het levert hen op dat:

  • Ze hun werk met passie doen en kunnen genieten van hun werk
  • Ze energie krijgen van hun werk
  • Ze vrolijker worden en daarom ook meer kunnen genieten van hun gezin, vrienden en familieleden
  • Ze voldoening uit hun werk halen, omdat ze werk doen waar ze goed in zijn.

Het levert de organisatie op, dat:

  • Deze een medewerker krijgt die zeer gemotiveerd is
  • De medewerker hard werkt en veel kwaliteit levert
  • De medewerker met zijn passie en enthousiasme collega’s inspireert en motiveert
  • Het de sfeer op het werk ten goede komt.

Jouw toegevoegde waarde

Wil je ook ‘verschil maken?

Wil je voldoening uit je werk halen? Zit je op de goede plek? En beheers je alle vaardigheden die je nodig hebt om je voldoende zelfvertrouwen te geven om je werk goed en met plezier te doen?

Welke keuzes ga jij maken? 

Ik ben benieuwd naar je antwoorden.  Wil je sparren met een coach over jouw keuzes en doelen? Je bent van harte uitgenodigd om gratis te komen kennismaken.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Kwaliteiten, sterke punten, Persoonlijke ontwikkeling, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , .