zichtbaar in je werk

Hoe word ik zichtbaar in mijn werk?

Van onzichtbaar naar zichtbaar in je werk; 8 manieren

Collega’s laten je niet uitpraten in een werkoverleg. Ze gaan vaak naar een andere collega voor advies. Je leidinggevende geeft meestal de interessante opdrachten aan anderen en niet aan jou. Je werkt hard, maar een andere collega krijgt meer waardering voor zijn of haar bijdrage aan het project. Toch heb je veel inhoudelijke expertise, daar ligt het niet aan. Je bent niet zichtbaar in je werk.

Herkenbaar?

Alleen kwaliteit leveren is niet voldoende om erkenning en waardering te krijgen voor de bereikte resultaten in je werk. Zeker als je meer interessante projecten wilt doen, in aanmerking wilt komen voor een promotie, een betere beoordeling wilt krijgen, niet overgeslagen wilt worden tijdens een reorganisatie of gewoon je werk goed wilt doen samen met je collega’s, is het belangrijk om zichtbaar in je werk te zijn.

Tijd om jezelf te profileren. En bij voorkeur op manieren waarbij je jezelf kunt blijven en je je zichtbaarheid in je werk vergroot door de beste professionele versie van jezelf te laten zien.

Zichtbaar in je werk; 8 manieren

Manier 1. Toon de resultaten van je werk

Zorg ervoor dat je collega’s en leidinggevende op de hoogte zijn van jouw actuele prestaties en de status van jouw werkzaamheden.

Neem bijvoorbeeld tijdens een overleg met je leidinggevende een lijst mee van jouw projecten en taken, zodat jullie die gezamenlijk kunnen bespreken. Wissel informatie uit met collega’s over wederzijdse resultaten. Heb je een belangrijke succes gehaald, vier dat dan samen met je collega’s en gun een ieder erkenning voor zijn/haar bijdrage.

Manier 2. Bereid overleggen goed voor

Als je goed beslagen ten ijs komt, geeft dat zelfvertrouwen. Je durft eerder je mening te geven, omdat je inhoudelijk weet waar je het over hebt.

Geef je een presentatie of wil je een bepaald punt in een overleg inbrengen? Bereid dan niet alleen de inhoud voor, maar ook de manier waarop je het onderwerp wilt presenteren (zie manier 4 en 6). Hiermee word je meer zichtbaar in je werk.

Manier 3. Wees zorgvuldig in hoe je over jezelf praat en over anderen

Mensen geloven snel wat jij hen vertelt over jezelf en over anderen. Ook de keuze van je woorden laten een bepaalde indruk achter. Zorg er daarom altijd voor een zorgvuldige en professionele communicatie.

Voorkom dat je negatieve woorden gebruikt als je over jezelf praat. Krijg je een compliment, zwak het niet af, maar bedank de complimentgever. En word je gevraagd waar je goed in bent, voorkom dat je uitgebreid gaat vertellen wat je allemaal nog niet bereikt hebt of wat je valkuilen zijn. Vertel ze wat ze willen horen, namelijk je kwaliteiten.

Ontwikkelen van je zichtbaarheid op de werkvloer door zorgvuldig communiceren

Roddel bovendien niet en voorkom dat je uitgebreid gaat klagen over je dominante leidinggevende, die lastige klant of die irritante collega’s. Je kunt beter leren om effectief met hen te communiceren zodat je alsnog je invloed bij hen vergroot.

Manier 4. Houding en uitstraling; vermijd muisjesgedrag

Je houding en uitstraling ondersteunen je communicatie.

Zorg daarom voor een krachtige en toegankelijke uitstraling en voor oogcontact met je gesprekspartner of met de groep. Zit of sta stevig en rechtop en spreek bovendien met rustige, duidelijke en vaste stem in plaats van zachtjes en hakkelend.

Manier 5. Doe voornamelijk de belangrijke werkzaamheden

Je zult ongetwijfeld elke dag bezig zijn met allerlei werkzaamheden die weinig voldoening geven en veel energie en tijd kosten. Dit zijn klussen die tot de waan van de dag behoren, zoals het beantwoorden van e-mail of het wegwerken van administratie.

Van onzichtbaar naar zichtbaar in je werk

Deels zijn ze onderdeel van je werk en niet te vermijden. Een ander deel is hoogstwaarschijnlijk gemakkelijk te schrappen uit je to-do lijst. Durf dit ook te doen. Dit soort werkzaamheden draagt niet bij aan het behalen van je doelstellingen en maakt je niet zichtbaar in je werk. Kies ervoor om je tijd en energie vooral te besteden aan belangrijke werkzaamheden die bijdragen aan je doelstellingen.

Manier 6. Durf duidelijk en effectief te communiceren

Besluiten worden niet alleen genomen omdat de inhoud van het verhaal zo goed is. De presentatie van een goed plan kan zo saai zijn, dat iedereen in slaap valt. Een mening kan hakkelend en omslachtig gegeven worden, waardoor niemand meer begrijpt wat de spreker bedoelt.

De manier waarop een plan gepresenteerd wordt, hoe meningen en argumenten gecommuniceerd worden en hoe het contact is met je gesprekspartner, levert een wezenlijke bijdrage aan je overtuigingskracht en daarmee aan je zichtbaarheid in je werk.

Durf daarom vragen te stellen als je wilt weten wat er bij anderen leeft, zodat jij hierop kunt reageren. Kom bovendien duidelijk voor je mening uit en communiceer doelgericht. Je wordt hiermee meer zichtbaar in je werk.

Manier 7. Stap op mensen af en leer informeel te beïnvloeden

Leer op een positieve manier kantoorpolitiek in te zetten om je invloed en zichtbaarheid te vergroten.

Wil je onderdeel zijn van een projectgroep? Ga bij de projectleider langs om informeel te informeren naar de mogelijkheden.
Wil je dat het MT van je organisatie of de projectgroep een besluit neemt over jouw plan? Zorg voor draagvlak door vooraf informeel langs te gaan bij de leden van het overleg om te vragen naar hun mening over het plan.

Manier 8. Durf duidelijk nee te zeggen als dat nodig is

Aardig gevonden worden, willen we bijna allemaal. Bovendien is de samenwerking en communicatie is veel prettiger als we elkaar aardig vinden.

Maar aardig gevonden willen worden kan er ook toe leiden dat we geen ‘nee’ meer durven zeggen, ondanks dat we geen tijd hebben of het slecht is voor onze professionele zichtbaarheid. Voordat we het weten, besteden we onze tijd, aandacht en energie aan zaken die niets met ons werk te maken hebben.

Wees daarom selectief in het weggeven van je tijd en energie, zeker als het ten koste gaat van het behalen van je doelstellingen en je zichtbaarheid in je werk. Help collega’s en accepteer klussen waar mogelijk en zeg ‘nee’ waar nodig.

Veel succes met het ontwikkelen van jouw zichtbaarheid in je werk!

Kun je hulp gebruiken om van onzichtbaar naar zichtbaar in je werk te worden? Je bent van harte uitgenodigd om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek voor individuele coaching of training van een groep.

 


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Carrière - loopbaan, Overtuigen en invloed vergroten, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , , .