professioneel zelfvertrouwen, werkplezier, professioneel jezelf zijn

Effectiever en met meer plezier werken door je professionele zelf te zijn

Hoe vergroot je je professioneel zelfvertrouwen?

Merk jij bij jezelf dat je je op je werk anders gedraagt en voelt dan als je thuis bent? In verschillende situatie met andere personen laat je een andere kant van jezelf zien. Als je met vriendinnen aan het kletsen bent, gedraag je je anders dan in een vergadering op je werk. Je past je aan je omgeving aan en zolang je je er prettig bij voelt, dan voel je jezelf en hoef je niet te veel na te denken over wat je wel en niet wilt laten zien aan anderen. Het is prettig als je persoonlijk en professioneel zelfvertrouwen in alle situaties sterk is.

Je professionele vertrouwen vergroten

Maar als je je op je werk het gevoel krijgt dat je jezelf niet durft te zijn, dat je je altijd aan het aanpassen bent aan wat anderen van jou verwachten, dan laat je geen andere kant van jezelf zijn, maar speel je een rol die niet bij je past.  Je durft je mening niet te geven in een werkoverleg, je zegt tegen je collega niet dat je je irriteert aan haar geroddel en als je leidinggevende je een slechte beoordeling geeft en je bent het er niet mee eens, dan hou je toch je mond.

Je houdt jezelf klein en onzichtbaar bang voor de consequenties of bang om afgewezen te worden.

Je zou je anders willen voelen en gedragen op je werk;  meer ontspannen, krachtiger en met meer zelfvertrouwen met  je collega’s en leidinggevende willen communiceren; meer je professionele zelf kunnen zijn!

Gezonde dosis zelfvertrouwen

Juist als je een gezonde dosis professioneel zelfvertrouwen in je werk ontwikkelt, durf je meer van jezelf te laten horen en zien. Daarmee vergroot je je werkplezier en krijg je meer succes in je werk.

Hoe kun je je professionele zelfvertrouwen vergroten om meer jezelf te kunnen zijn op je werk?

1. Ontdek jouw unieke kwaliteiten en talenten zet ze in om de doelen in je werk te behalen
Het geeft je veel energie en voldoening als vanuit je eigen kracht handelt. Dit is goed voor jezelf en voor de organisatie. Gebruik je bewust je kwaliteiten en talenten in je werk, dan vergroot je automatisch je professioneel zelfvertrouwen.

2. Denk in kleine stapjes
Begin met na te denken over hoe je op een relatief makkelijke manier je werkwijze al kan aanpassen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je kwaliteiten? Daarna kun je gaan kijken wat je wilt veranderen. Knip deze veranderingen ook op in kleine stappen, zodat het behapbaar en overzichtelijk blijft.

3. Accepteer van jezelf dat fouten maken, erbij hoort
Durf perfectie los te laten. Wees bovendien niet bang om aangesproken te worden. Jij mag zelf bepalen wat je met de feedback doet.

4. Denk assertief
Zeg je maar niets omdat je bang bent om een felle reactie te krijgen en doe je daarom maar wat je collega je vraagt? Of is het belangrijk genoeg voor je om je eigen verwachtingen te gaan managen en op een assertieve manier je mening te geven?

5. Als je niet gelijk de gewenste reactie krijgt van je collega, laat dit je niet afschrikken.
Soms is het nodig om nog een keer je mening te geven. Niet alles hoeft gelijk vanzelf te gaan.

6. Wees niet bang voor afkeuring.
Niet iedereen hoeft je aardig te vinden. Jij vindt ook niet iedereen aardig.

7. Ontwikkel lef om meer van jezelf te laten zien en jezelf te profileren.
Wees niet te bescheiden en vertel anderen wie je bent en waar je voor staat. Wil je een nieuwe en leuke uitdagende taak op je werk, vraag erom en vertel erbij waarom jij denkt dat je die taak tot een goed einde kan brengen. Durf in een werkoverleg een andere mening te hebben als je collega’s. En vertel tijdens je sollicitatiegesprek waarom jij vindt dat jij geschikt bent voor de functie.

8. Ga er bovendien van uit dat je professionele zelf altijd in ontwikkeling is.
In een nieuwe baan zul je je anders gaan gedragen omdat je een andere functie en andere collega’s krijgt.  Dan leer je weer nieuwe dingen over jezelf en over anderen. Dat versterkt je professioneel zelfvertrouwen.

Professionele houding

Soms is het ontdekken van een professionele houding waar jij je prettig bij voelt, hard werken.

Zeker als je al lang het gevoel hebt dat je alleen maar bezig bent om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Begin daarom met kleine stappen en leer in je eigen tempo je professioneel zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Wil je ook je professioneel zelfvertrouwen (verder) ontwikkelen? Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek voor coaching voor je persoonlijke ontwikkeling en professionele groei.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Carrière - loopbaan, Columns, Persoonlijke ontwikkeling, Werkplezier en werksfeer, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , .