uitstelgedrag, oorzaken uitstelgedrag, doelen halen, prioriteiten stellen

Wat een grote grijze olifant te maken heeft met uitstelgedrag…

Uitstelgedrag; 7 handvatten om alsnog je doelen te halen

Herken je dat? Je zit boordevol nieuwe ideeën of je moet een klus doen en de deadline nadert, maar je komt er maar niet toe om ze uit te voeren.

Er is altijd wel een excuus om niet te beginnen aan die nieuwe taak voor je werk, om de tuin eens flink op te knappen, de zolder op te ruimen of om die nieuwe leukere baan te vinden. Met als gevolg dat je je gestrest, schuldig of verdrietig voelt en kwaad bent op jezelf.

Uitstelgedrag

Je hebt last van uitstelgedrag.

Uitstelgedrag is geen luiheid, maar heeft te maken met gedachten die soms verlammend kunnen werken, zoals:

Perfectionisme

Perfectionistische mensen streven ernaar hun werk tot in de details goed te doen. Maar als perfectionisten doorschieten en ze nooit tevreden zijn met het resultaat van hun werk, dan gaan ze als een berg tegen het werk opzien.

Moeten

Je moet van jezelf van alles. Je moet zeer goed functioneren in je werk, zorgen voor een schoon huis, een goede ouder, moeder, echtgenoot zijn, etc. Als je echter continu tegen jezelf zegt dat je iets moet doen, zet je onbewust je hakken in het zand, omdat je het gevoel hebt dat je jezelf ergens toe dwingt.

Bovendien gaat het vaak om heel veel ‘moeten’.

Motivatie

Je vindt het tijd worden om naar een andere baan te zoeken. Je huidige baan heeft echter nog genoeg voordelen en leuke aspecten om niet weg te willen. Je hebt er misschien zelfs wel belang bij om te blijven zitten waar je zit. Je bent nog niet voldoende gemotiveerd om actie te ondernemen.

Te groot en teveel

Je hebt zoveel ideeën dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Je hebt het voor jezelf te groot gemaakt waardoor je het overzicht bent verloren en er voor je gevoel alleen nog maar sprake is van chaos.

Excuses

Je ziet enorm op tegen het uitvoeren van een idee en verzint daarom excuses om andere, kleinere klussen te gaan doen. Je gaat je mail beantwoorden, een boekje lezen, surfen op het internet. Het grote werk blijft liggen, waardoor de drempel om te beginnen steeds groter wordt.

Teveel hooi op je vork nemen

Je wilt teveel tegelijkertijd doen, waardoor je het overzicht verliest, je je steeds onrustiger gaat voelen en uiteindelijk helemaal niets meer doet.

Angst

Sommige mensen vinden het griezelig om te laten zien wat ze kunnen en beginnen daarom niet aan hun ideeën. Zolang niemand hen ziet, ontvangen ze ook geen feedback. Helaas ook geen positieve feedback.

Redenen voor uitstelgedrag

Al deze redenen zorgen ervoor dat je last krijgt van uitstelgedrag.

Je hebt voor jezelf een onmogelijk doel gesteld en een enorme weerstand opgeworpen om te beginnen.

Onmogelijk doel

Het is alsof je van jezelf gelijk een enorme grote grijze olifant wilt kleien.

Deze moet perfect zijn en snel klaar. Het kleien moet je bovendien gemakkelijk af gaan en de kwaliteit van de olifant mag niet minder dan 120 % zijn. Die mentale grote grijze olifant is een enorme blok weerstand geworden, die je de weg verspert en waar je elke keer tegen aanbotst als je aan je doel denkt. Bovendien bestaat de binnenkant van de olifant uit een grote chaos aan gedachten en aan gevoelens van irritatie over en boosheid op jezelf.

Uitstelgedrag overwinnen

Hoe kun je je uitstelgedrag overwinnen? 7 handvatten om alsnog je doelen te bereiken. 
 
1. Is je doel helder voor jezelf?

Heb je concreet in kaart gebracht wat je uiteindelijk wilt bereiken? En als je je doel voor jezelf concreet hebt gemaakt, is het dan nog steeds een onhaalbare grote grijze olifant of wordt je doel al overzichtelijker?

2. Wat is jouw motivatie?

Wat maakt je doel voor jou belangrijk genoeg om in actie te komen?  Probeer deze eerst helder te krijgen.

3. Begin bij het begin en prioriteer je werkzaamheden

Deel je enorme grote grijze olifant op in kleine overzichtelijke stapjes en begin met de basis. Beginmet een heel klein olifantje. En ook dat kleine olifantje is misschien nog te groot. Deel ook deze klus in meerdere stappen op. Kies met welke stap je wilt beginnen.

4. Agendeer

Wanneer wil je beginnen met de eerste stap? Blok je agenda en probeer zoveel tijd in te ruimen die je nodig hebt om aan je eerste stap te beginnen. Stel je wilt een nieuwe website voor jezelf bouwen, plan dan niet een hele dag, maar begin bijvoorbeeld met elke dag een uur te werken. om bijvoorbeeld eerst de structuur te bedenken en vervolgens de teksten te schrijven.

5. Wees realistisch

Probeer niet teveel te doen in te korte tijd. Dat levert alleen maar frustratie op. Plan liever iets teveel tijd dan te weinig. Heb je tijd over? Besteed het aan iets leuks voor jezelf.

6. Goed is goed genoeg

Perfectionisme is een goede eigenschap. totdat je er last van krijgt en het nooit goed is. Bedenk daarom vooraf welke kwaliteit goed genoeg is en houd je daaraan. Sta open voor feedback. Kritische feedback kan je helpen je idee te verbeteren. Positieve feedback is goed voor je zelfvertrouwen.

7. Beloon jezelf

Als je je eerste stap gehaald hebt, beloon jezelf. Ga iets leuks doen of koop dat boek dat je graag wilt hebben.

Doelen halen

Het is belangrijk om te ontdekken wat de oorzaak van jouw uitstelgedrag is.

Als je dat weet, kun je eraan werken om die grote grijze olifant kleiner te maken. Behalve dat je je uiteindelijke doel zult bereiken, levert het je bovendien veel voldoening en een enorme boost voor je zelfvertrouwen op.

Succes!

Ps. Wil je graag hulp bij het overzichtelijk maken van je doelen en bij het in actie komen om je doelen te halen? Neem contact met me op en we maken een afspraak.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden en getagd met , , , .