grenzen stellen, assertief communiceren, opkomen voor jezelf, goed voor jezelf zorgen,

Durf jij je grenzen te verleggen en te beginnen met je grenzen te stellen?

Wat een steward(ess) je kan vertellen over het belang van opkomen voor jezelf!

“Ik kan mijn grenzen niet aangeven, want anders……”. Ik hoor regelmatig redenen waarom mensen het lastig vinden om voor zichzelf op te komen en assertief te communiceren.

Ze zijn bang dat ze niet meer aardig gevonden worden. Of ze voelen zich schuldig als ze de ander niet helpen, zeker als die collega of vriendin een groot probleem heeft. Soms gebeurt er zoveel tegelijkertijd of krijgen ze zoveel informatie dat ze het gevoel hebben dat de druk die de ander hen oplegt enorm is.

Voordat ze er erg in hebben, zijn ze toch de ander weer aan het helpen en voelen ze zelf de gevolgen:

  • Ze vinden zelf dat ze gefaald hebben, want ondanks hun goede voornemens, hebben ze toch weer toegegeven.
  • Ze moeten allerlei ballen in de lucht houden, want als ze beloven om over te werken, kunnen ze bijvoorbeeld niet de kinderen ophalen en moeten ze hun partner vragen dit te doen. Of ze moeten tegen hun leidinggevende zeggen dat ze hun eigen werk nog niet af hebben, omdat ze hun collega geholpen hebt met een klus. Het gaat ten koste van henzelf en hun omgeving.
  • Ze gaan maar door en door. En omdat er teveel op hun bordje ligt en ze niet op tijd aangeven dat hun grenzen bereikt zijn, raken ze vermoeid en gespannen. Helaas schieten sommigen zover door dat ze overspannen raken of een burn-out krijgen.

Herkenbaar? 

Als jij het ook lastig vindt om aan te geven waar jouw grenzen liggen, dan heb je het gevoel dat je geen zeggenschap hebt over jezelf, dat de ander de controle heeft over wat jij wel en niet doet. En dat gaat ten koste van jezelf.

Goed zorgen voor jezelf

Heb je wel eens gevlogen?

 In het vliegtuig krijg je, voor het opstijgen, altijd een veiligheidsinstructie van de steward(ess). Hij of zij vertelt je dat je eerst het zuurstofmasker bij jezelf op moet zetten en dan pas bij je kind. Het klinkt onlogisch, maar als jij teveel zuurstofgebrek krijgt, kun je je kind ook niet meer helpen. Met andere woorden pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor een ander zorgen.

Dat betekent ook dat het belangrijk is dat je goed leert je eigen grenzen te herkennen en deze vervolgens assertief te communiceren.

Het goede nieuws is dat het stellen van je grenzen te leren is. Het vereist alleen oefening! Oefenen betekent dat het nodig is om lef te ontwikkelen om in de praktijk voor jezelf op te komen op een assertieve manier. Het betekent bovendien uit je comfortzone stappen en je eigen grenzen stapje voor stapje verleggen om te durven je grenzen te stellen.

Kies er daarom bewust voor om je grenzen te verleggen en te gaan experimenteren met het stellen van je grenzen.

Begin met een kleine eerste stap in een makkelijke situatie. Stel realistische doelen voor jezelf en wees niet bang af en toe terug te vallen. Ook daar leer je van. Geniet van het leerproces en geef jezelf een compliment als je een succes hebt geboekt.

En wil jij ook leren je grenzen te herkennen en daarop adequaat te reageren of ken je iemand voor wie het belangrijk is dit te leren? Je bent van harte uitgenodigd om contact met me op te nemen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Columns, Persoonlijke ontwikkeling, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , .