grenzen stellen, assertief communiceren, persoonlijke ontwikkeling

Hoe je omgeving profiteert van jouw grenzen

De besmettelijkheid van je zelfbewuste uitstraling dankzij het stellen van jouw grenzen

The man who has confidence in himself gains the confidence of others.
~Hasidic Saying~

Niet alleen heeft grenzen stellen voordelen voor jezelf, ook je omgeving profiteert mee.

De meeste mensen denken dat als ze hun grenzen gaan stellen en assertiever communiceren, ze niet meer aardig gevonden worden of dat ze andere mensen kwetsen. Niets is minder waar!

De gevolgen van het stellen van jouw grenzen

Vooral in het begin zullen je collega’s, je klanten, je patiënten, de ouders van de kinderen, je familieleden en al die andere mensen in je omgeving moeten wennen aan je nieuwe manier van communiceren. Ze zullen zich afvragen waarom je niet altijd meer voor iedereen klaar staat, je je niet alles meer laat zeggen en niet elke klus meer aanneemt en bovendien in staat bent rustig te reageren op weerstand van anderen.

Maar na een tijdje zul je merken dat het gedrag van de mensen in je omgeving verandert. 

Ze zullen besmet worden door jouw rustige en zelfbewuste uitstraling.

6 voordelen voor jezelf en jouw omgeving

# Voordeel 1; Een rustige uitstraling is besmettelijk!

De rust en het zelfvertrouwen die jij uitstraalt, zorgt ervoor dat anderen ook rustig worden. Jij bent namelijk in staat te kiezen voor wat jij wilt en dit vriendelijk en rustig te communiceren.

# Voordeel 2; Gevoel van veiligheid en vertrouwen

Dankzij jouw zelfbewuste uitstraling geef je anderen een gevoel van “het komt wel goed”. Ze vertrouwen erop dat je de situatie volledig onder controle hebt. Ze zien jou als de professional.

# Voordeel 3; Meer tijd voor oprechte aandacht voor anderen

Als je je grenzen stelt, maak je keuzes voor wat je wel en niet wilt doen. Je houdt tijd over voor leuke dingen en om aandacht te geven aan mensen uit je omgeving. Dankzij jouw gevoel van rust zal de aandacht oprechter zijn. Mensen voelen aan dat je geïnteresseerd in hen bent.  

# Voordeel 4; Positief humeur

Je bent kalmer en hebt meer zelfvertrouwen, je zit lekkerder in je vel en hebt meer tijd. Je voelt jezelf gelukkiger en opgewekter. En wie wil niet een vrolijke en aardige persoon in zijn omgeving?

# Voordeel 5; Rimpeleffect

Alle mensen in je omgeving zien en horen hoe je communiceert. Ze zien wat het jou en henzelf oplevert en dat is natuurlijk voor hen ook heel interessant. Je wordt hun voorbeeld. Bovendien zullen ze niet alleen meer rekening met jou gaan houden, maar gaan automatisch ook meer rekening met anderen houden.  

# Voordeel 6; Vergroten van je toegankelijkheid

Als je je grenzen stelt op een assertieve manier, investeer je in de relatie met je gesprekspartner. Mensen voelen zich op hun gemak bij je, ze vinden je aardiger en toegankelijker. Ze zullen sneller naar je toekomen om wat aan je te vragen of om een gesprek met je te voeren.

Vandaag beginnen met het respectvol stellen van je grenzen

Dus als niet alleen jij, maar ook je omgeving profiteert van het stellen van jouw grenzen, Waar wacht je dan nog op? Begin vandaag!

Succes!

Vind je het toch lastig om respectvol je grenzen aan te geven? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Columns, Effectief communiceren, Persoonlijke ontwikkeling en getagd met , , .