invloed vergroten, overtuigingskracht vergroten, overtuigen, effectief communiceren

Waarom ook jij je invloed kan vergroten

Je invloed vergroten en meer overtuigingskracht ontwikkelen

Ik hoor regelmatig argumenten van mensen waarom zij van zichzelf vinden dat het geen zin heeft om hun invloed en overtuigingskracht te vergroten.

Zij vinden dat ‘overtuigen’ of ‘beïnvloeden’ niet bij hen past.

6 veel gehoorde excuses waarom je je invloed en overtuigingskracht niet zou vergroten en waarom het wel werkt

# 1. Ze moeten me maar nemen zoals ik bent, anders ben ik mezelf niet meer.

Overtuigingskracht kun je echter vergroten door een aantal communicatietechnieken aan te leren. Door bijvoorbeeld duidelijker en effectiever te communiceren. Of door te leren letten op wat voor de ander belangrijk is.

Communiceren is grotendeels aangeleerd gedrag. Leer daarom effectief en overtuigend te communiceren.

Kwaliteiten

Maak in je communicatie bovendien gebruik van je kwaliteiten.

Als je van nature niet zo empathisch bent, maar juist vakinhoudelijke kennis je sterke punt is, dan kun je beter goede feitelijke argumenten bedenken voor jouw plan in plaats van je proberen te richten op de belangen van de ander.

# 2. Mensen overtuigen van jouw mening, is hetzelfde als mensen manipuleren.

Over het algemeen voelen mensen het heel goed aan als hun gesprekspartners niet oprecht zijn. Mensen voelen zich dan gemanipuleerd of niet gehoord. Kom jij echter oprecht over en laat je zien dat jij gelooft in jouw verhaal, dan heb je al een sterke basis voor meer overtuigingskracht zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

# 3. Dat zit niet in me.

Iemand die gewend is veel te communiceren met andere mensen en zich ontspannen voelt in gezelschap van anderen, zal gemakkelijker iemand kunnen overtuigen dan iemand die hiermee meer moeite heeft en verlegen is.

Maar op een ontspannen manier kunnen overtuigen is aan te leren en dus ook door jou.

De kunst is om mensen te overtuigen op een manier waarbij jij je prettig voelt. Dat kost wellicht moeite en energie, maar wie zegt dat het aanleren van nieuwe dingen makkelijk moet gaan?

# 4. Al die technieken om mensen te overtuigen, kan ik niet onthouden.

Als je iemand wilt overtuigen van jouw standpunt, dan is een goede voorbereiding op het gesprek een belangrijke voorwaarde. Je kunt beginnen met te bedenken wie jouw gesprekspartner is en wat hij of zij belangrijk vindt. Natuurlijk bereid je je voor op de argumenten voor jouw standpunt, maar ook mogelijke argumenten tegen verdienen je aandacht. Dan kun je alvast bedenken wat je kunt antwoorden.

Op deze manier kun je door een goede voorbereiding je eigen overtuigingskracht vergroten.

# 5. Dat lukt toch nooit

Oefening baart kunst. Toen je ooit leerde lopen, deed je dat ook met kleine stapjes tegelijk. Je hoeft niet gelijk een meester in de overtuigingskracht te worden en een hele zaal van 500 man te overtuigen van jouw visie ( 🙂 ).

Stap voor stap leren je invloed te vergroten en anderen te overtuigen

Begin bij het begin en neem de eerste stap. Geef eens je mening in het werkoverleg van je afdeling of vertel je klant duidelijk hoe jij vindt dat het project opgezet moet worden.

# 6. En als mijn gesprekspartner dan toch nee zegt?

Als je veel overtuigingskracht hebt ontwikkeld, wil dat niet zeggen dat dan gegarandeerd altijd jouw ideeën en meningen overgenomen worden. Je gesprekspartner is door jouw overtuigingskracht niet willoos aan jou overgeleverd (gelukkig maar), maar heeft nog steeds een eigen mening.

Jij hebt echter geleerd hoe je ervoor kunt zorgen dat het een prettige discussie blijft in plaats van een vervelende botsing. En je weet hoe je tot een oplossing kunt komen die voor beide partijen prettig is.

Invloed en overtuigingskracht vergroten gaat niet vanzelf

Overtuigingskracht ontwikkelen is dus geen kunstje wat je even kunt leren, maar het is hard werken aan een stijl van overtuigen die bij jou past.

Daarom kan ook jij het leren. Je vergroot de kans dat jouw standpunten anderen overtuigen en beïnvloeden. Bovendien zullen mensen meer rekening met je gaan houden, omdat jij ze hebt laten weten dat je een duidelijke mening hebt en hoe jij over het onderwerp denkt.

Dus wanneer begin jij met het leren hoe jij mensen kunt overtuigen op een manier die jij prettig vindt?

En kun je hulp gebruiken? Laat je 1 op 1 coachen! Neem contact met me op en we maken een afspraak.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Overtuigen en invloed vergroten en getagd met , .