te hoog verantwoordelijkheidsgevoel, teveel aapjes op je schouder, persoonlijke ontwikkeling

Hoeveel aapjes zitten er op jouw schouder? Over een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel

Over een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel en teveel aapjes op je schouder

Een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben is een mooie eigenschap die je in je werk goed kunt inzetten. Met deze kwaliteit ben je je bewust van het belang van het goed uitvoeren van je werk voor jezelf en voor de organisatie waarin je werkzaam bent.

Volgens Wiktionary, het online Wikiwoordenboek betekent ‘verantwoordelijkheid’:
“De verplichting om te zorgen dat iets goed verloopt.”

Gevolgen van teveel aapjes op jouw schouder

Als jouw gevoel van verantwoordelijk zijn voor je werk doorslaat naar teveel, dan kun je daarvan veel last krijgen. 

Je kunt moeilijk dingen loslaten. Niet alleen trek je alles naar je toe, je wilt overal alles van weten en vertrouwt je collega’s niet om zaken aan over te dragen. Je voelt je zelfs verantwoordelijk voor zaken waar je geen invloed op kunt uitoefenen. En dat levert veel frustraties op.

Ook kan het zijn dat je leidinggevende en je collega’s continu een beroep op je doen waardoor jouw hoeveelheid werk zich opstapelt. Je voelt je verantwoordelijk voor het uitvoeren van de klussen, omdat als je het niet doet, de klant, de organisatie of je collega’s de dupe worden.

Ineens zitten er heel veel aapjes op je schouder. Aapjes die anderen erop gezet hebben en aapjes die jij er zelf op hebt gezet.

Het gevolg van al die aapjes is, dat:

  • De samenwerking met je collega’s stroef gaat. Of je geeft ze geen vertrouwen om je te laten helpen of je verwijt ze (wellicht onbewust) dat jij zoveel werk hebt liggen.
  • Je zegt te vaak ‘ja’ op klussen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt en die je wellicht niet aankunt.
  • Je overal problemen ziet en constant bezig bent om overal een oplossing voor te bedenken.
  • Alles wat collega’s in jouw ogen laten liggen, jij oppakt waardoor jij altijd degene bent die het licht uit doet.
  • Je je werk niet kunt loslaten als je naar huis gaat.
  • Je het overzicht in je werk verliest.
  • Al die gevoelens van stress en frustratie voor energieverlies zorgen.
  • Je hard werkt, maar je niet gewaardeerd voelt.

Een hoog verantwoordelijkheidsgevoel is ook een goede eigenschap

Zo wordt één van je kwaliteiten een eigenschap waar je alleen nog maar veel last van hebt.

Zolang je de eigenschap ‘hoog verantwoordelijkheidsgevoel’ namelijk op een goede manier inzet, is dit een fantastische eigenschap waar je zelf ook veel profijt van kan hebben.

Mensen die een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben voelen zich vaak zeer betrokken bij hun werk. Zij zijn gemotiveerd om hun werk goed te doen en kunnen goed anticiperen op mogelijke wensen of problemen. En dat valt op, waardoor zij vaker gevraagd worden voor belangrijke en uitdagende klussen met veel verantwoordelijkheid. De kunst is om een goed evenwicht te vinden en deze eigenschap in de juiste dosis in te zetten.

Wat is voor jou een gezonde dosis verantwoordelijkheidsgevoel?

Vier vragen die je jezelf kunt stellen om hierachter te komen.

1. Waarvoor voel jij je verantwoordelijk? 

Alleen voor de zaken waar je invloed op kunt uitoefenen of voor alles wat je mis ziet gaan in je werk?
Maak je druk om de zaken waar je invloed op hebt en laat de situaties los waar je niets kan of wilt doen. Accepteer deze zoals ze zijn.

Maak je je bijvoorbeeld al maanden druk om een collega die er de kantjes van afloopt en jij bent niet degene bent die daaraan iets kan veranderen, dan kost die frustratie je enorm veel energie. Die energie kun je beter gebruiken om je eigen werk goed te doen.

2. Als je teveel werk op je bordje hebt liggen, ben je dan in staat om aan je collega’s om hulp te vragen?

Mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel vinden dit vaak heel moeilijk. Ze willen graag alles in eigen hand houden, want dat weten ze zeker dat het goed gaat. Vertrouw op de kwaliteiten en de betrokkenheid van je collega’s. Ze doen het werk misschien anders, maar dat kan net zo goed zijn als jouw manier van werken.

3. Kun je je grenzen aangeven en ‘nee’ zeggen?

Als je veel te veel werk hebt, probeer eerst zelf in kaart te brengen welke klussen dringend zijn en snel gedaan moeten worden en hoeveel tijd dit kost. Ga daarna met dit overzicht naar je leidinggevende en vraag concreet om hulp en maatregelen.

4. Kun je grenzen aan jezelf stellen?

Moet je van jezelf van alles doen? Moet je het perse nu doen? Trek je continu werkzaamheden naar je toe omdat je vindt dat het gedaan moet worden? Stel je realistische eisen aan de kwaliteit van je werk of zijn deze veel te hoog?

Wellicht ben je te streng voor jezelf en helpt het om jezelf af te vragen of het echt allemaal wel moet gebeuren en of jij het moet doen.

Wat ga jij doen om je hoge verantwoordelijkheidsgevoel in de juiste dosis in te zetten?

Wat zijn jouw antwoorden op de vier vragen?

Schiet je door in teveel verantwoordelijkheidsgevoel? Zo ja, wat ga je voortaan anders doen om ervoor te zorgen dat je gaat profiteren van deze goede eigenschap?

Ik ben benieuwd naar je antwoorden.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Werkdruk, werkstress, spanningsklachten en getagd met , , , , .