Ontspannen op vakantie

Zo ga je ontspannen op vakantie; 11 tips voor het rustig afronden van je werk

Gemakkelijker je werk loslaten om te genieten van je vakantie

Voor veel mensen is ontspannen op vakantie gaan, lastig. Ze vinden het moeilijk om hun werk los te laten en gaan al een aantal weken van te voren nog harder werken om maar te zorgen dat ze ‘alles weggewerkt hebben’.

Voordat ze op vakantie gaan, maken ze nog even een rapport af, moet de mailbox leeg zijn, hebben ze diverse vergaderingen die ze absoluut moeten bijwonen, is er een collega die hun per se wil spreken en moeten ze ook nog zorgen voor een goed werkoverdracht voor het geval dat. Het gevolg is dat ze gestrest en moe de deur op hun laatste werkdag achter zich dicht trekken.

Is het herkenbaar?

Hoe zou je het vinden om ontspannen op vakantie te gaan?

Om de laatste dagen voor je vakantie ontspannen en effectief je werk af te ronden?

Misschien is het eerst wat je nu denkt: “Dat gaat niet. Daar is mijn werk te hectisch voor of te ingewikkeld.” De winst zit vaak in kleine aanpassingen in je werk om toch ontspannen op vakantie te kunnen gaan.

Daarom 11 tips; gemakkelijker je werk loslaten om ontspannen op vakantie te gaan.

Tip 1. Prioriteiten stellen in je werk en plannen van je werkzaamheden

Neem eens de tijd en maak op je gemak een overzicht van al je werkzaamheden en deel ze vervolgens in.
Wat zijn de Meest Dringende Taken (MDT) die absoluut voor je vakantie af moeten?
De kunst is om kritisch te zijn op je eigen prioriteiten. Ik ben ervan overtuigd dat niet alle werkzaamheden per se afgerond moeten worden voordat je op vakantie gaat. Sommige taken zijn heel geduldig en kunnen prima gedaan worden als je terugkomt. Maak daarom ook een lijst van de taken die je niet gaat doen voordat je op vakantie gaat. Plan deze in voor na je vakantie (en natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd! Plan realistisch.)

Timemanagement; 11 tips voor meer ontspanning en effectiviteit in je werk

Tip 2. Op tijd beginnen met afbouwen

Neem geen nieuwe klussen of projecten aan vlak voordat je op vakantie gaat. Durf grenzen te stellen aan jezelf en daag jezelf uit als je bijvoorbeeld denkt: ‘Het is zo’n leuke klus, dat doe ik nog wel even.’ of ‘Hiermee kan ik mijn collega nog wel even helpen.’ Durf ‘nee’ te zeggen tegen jezelf en vervolgens ‘nee’ te zeggen tegen een ander.

Vind je assertief zijn (soms) lastig?

Tip 3. Zorg voor een goede werkoverdracht

Neem de tijd om rustig en zorgvuldig je werkoverdracht voor te bereiden. Je kunt gemakkelijker je werk loslaten en ontspannen op vakantie gaan, als je weet dat je je werkoverdracht goed geregeld hebt.
Bedenk wat je collega’s absoluut moeten weten, wat je graag wilt dat je collega’s van je overnemen en ook wat ze niet hoeven te weten. Informeer je collega’s, je klanten en je leidinggevende en andere mensen met jij regelmatig samenwerkt dat je binnenkort op vakantie gaat. Bespreek vervolgens je werkoverdracht ruim op tijd.

Tip 4. Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk voor een goede gezondheid en verhoogt je werkplezier. Ik hoor regelmatig dat cliënten ‘nog even flink doorpakken’ voor de vakantie, want ‘in de vakantie kunnen ze toch uitrusten’. Maar ze vergeten dat ze dan gestrest en moe op vakantie gaan en dat kan ervoor zorgen dat ze er na hun vakantie tegenop zien om terug te gaan naar hun werk.

Goed voor jezelf zorgen doe je door:

  • Neem regelmatig minipauzes tijdens je werk. Vind je dat lastig? Schil op je gemak een appel, loop rustig naar de koffieautomaat of rol je bureaustoel weg van je bureau.
  • Staar uit je raam om even je hoofd leeg te maken.
  • Beweeg! Een rondje lopen in de pauze, even de trap nemen naar een collega op een andere etage.
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Stop met ’s avonds werken om alles maar af te krijgen, maar ontspan. Doe dingen die je leuk vindt.
  • Zorg tijdens en na je werk voor hersteltijd en neem je rust.

Door goed voor jezelf te zorgen en voldoende pauze – en rustmomenten in te lassen, voel je je beter, energieker en vrolijker en word je juist effectiever en productiever in je werk. Genoeg redenen toch?

Tip 5. Voel je je toch gestrest?

Adem in, adem uit. Haal een aantal keren diep adem in een rustig tempo.
Neem vervolgens opnieuw even de tijd om na te denken wat je absoluut nog moet doen (MDT) en wat je kunt loslaten.

Tip 6. Blijf vooral lachen en relativeer.

Humor helpt om te ontspannen en om te relativeren. Bovendien is het goed voor de werkrelatie met je collega’s.

Tip 7. Relativeer!

Stel dat je iets vergeet of iets niet afkrijgt, hoe erg is dat nu echt?

10 tips voor meer overzicht in je werk en rust in je hoofd

En tijdens je vakantie?

Ontspannen op vakantie gaan, betekent dat je je werk mag loslaten. Vakantie is bedoeld om uit te rusten en leuke dingen te doen.

Tip 8. Geniet!

Geniet van je vakantie en van het moment. Ontspannen op vakantie gaan betekent niet alleen fysiek aanwezig zijn, maar ook mentaal. Ga de dingen doen die je graag wilt doen.

Tip 9. Je werk loslaten

Vertrouw op jezelf dat je je werk goed hebt achtergelaten. En laat je niet verleiden om toch even je werke-mail te openen om te kijken of het echt allemaal wel goed gaat.
Durf bovendien te vertrouwen op je collega’s dat ze je werkoverdracht goed oppakken.
Je werk krijgt weer je volledige aandacht vanaf je eerste werkdag.

Tip 10. Maak je geen zorgen over je eerste werkdag

Je hebt je werk goed overgedragen. Je prioriteiten heb je gesteld. In je agenda staan geen afspraken op je eerste werkdag ingepland, zodat je je mailbox kunt bekijken, een planning kunt maken en bij kan praten met collega’s. Bovendien heb je al voor je vakantie een overzicht van de Meest Belangrijke Taken (MBT) en Meest Dringende Taken (MDT) gemaakt voor na je vakantie. Mochten er toch onverwachte situaties zijn? Vertrouw op jezelf dat je deze aankunt. Je hebt met andere woorden alles onder controle.
Maak je daarom geen zorgen en ontspan.

Tip 11. Waar kun je bijvoorbeeld wel over nadenken?

Stel, je ligt op het strand met een boekje en je gedachten dwalen af naar je werk. Soms poppen er zomaar wat vragen in je hoofd op waar je heel ontspannen eens over na kan denken.
Heb je het nog naar je zin in je werk? Of wil je wellicht een nieuwe uitdaging of een nieuw project? Wil je je deskundigheid uitbreiden of een nieuwe vaardigheid ontwikkelen? Vaak worden vakanties gebruikt om eens na te denken over waar je staat in je werk. Waar sta jij?

Ik hoop dat je met bovenstaande tips ontspannen op vakantie kunt gaan en wens je veel vakantieplezier!

Wil je eens met een coach nadenken over de ontwikkeling van vaardigheden in je werk of de ontwikkeling van je carrière? Wellicht is coaching iets voor jou. Je bent van harte welkom om contact met me om te nemen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Doelen halen en prioriteiten stellen, Werkdruk en werkstress en getagd met , , , , .