5 stappen naar minder stress en meer persoonlijke en professionele rust

5 stappen naar minder stress en meer persoonlijke en professionele rust

Van veel te druk zijn naar meer geluk, plezier en succes in je werk en je leven

Heb jij ook een druk en actief leven? Gezin, werk, familie, sport, vrienden, hobby’s, misschien nog vrijwilligerswerk? Met een druk leven en een intensieve baan is niets mis, zeker niet als het je energie geeft en je geluk en plezier beleeft in je werk en je leven.

Als het je echter langzamerhand allemaal teveel wordt en nergens genoeg tijd voor hebt, dan kan dat leiden tot teveel stress en gevoelens van onmacht en controleverlies over je leven en je werk.

Tijdens het ontbijt met je gezin check je je e-mail en ben je in gedachten al op je werk je to do’s aan het wegwerken. Op je werk word je continu gestoord en daardoor afgeleid. Je doet alles ‘even’ tussendoor. Aan het einde van de werkdag weet je niet meer wat je heel de dag gedaan hebt. ’s Avonds moet je eigenlijk van jezelf sporten, die ene vriendin bellen of dat ene interessante vakartikel lezen, maar meer dan uitgeblust op de bank hangen, zit er niet in.

Hoe kun je zorgen voor meer persoonlijke en professionele rust?

5 stappen voor meer geluk, plezier en succes in je werk en je leven.

Stap 1. Maak keuzes over wat jij belangrijk vindt

Vind je ook alles leuk en interessant om te doen? Dat leuke project op je werk, de klus van je leidinggevende, je vriendin die om een oppas verlegen zit, de organisatie van een evenement van de vereniging?
Voordat je het weet, heb je teveel aapjes op je schouder genomen en heb je het gevoel dat het je overkomen is.

Keuzes maken voor minder stress en  meer persoonlijke en professionele rust

Met alles aan te pakken, bereik je weinig. Neem daarom bewust de tijd om na te denken over wat jij belangrijk vindt in je werk en je leven. Wat zijn de doelstellingen in je werk? Welke kerntaken horen daarbij? Waaraan en aan wie wil jij de meeste aandacht besteden in je privéleven?
Door hier bewust bij stil te staan, groeit je zelfvertrouwen, je plezier en succes in je werk en privéleven.

Stap 2. Geef je volledige aandacht en focus

Ben ook jij vaak aan het multitasken in je hoofd? Dat je continu denkt aan wat je allemaal nog moet doen, aan de afspraken die je hebt en wat je nog moet bespreken en regelen? Met als gevolg dat je tijdens het teamoverleg alweer met je gedachten bij het volgende overleg zit, je vriendin zich afvraagt of je nog wel naar haar verhaal luistert en je ineens slordigheidsfoutjes maakt die je normaal nooit zou maken.

Geef daarom de mensen waarmee je in gesprek bent of het werk waarmee je bezig bent je volledige en oprechte aandacht. Laat je niet afleiden door e-mail of telefoon en zorg voor rust in je hoofd. Alles wat je bezighoudt kun je opschrijven en voor je werk kun je een realistische planning maken.

Stap 3. Leer ‘nee’ zeggen

Ben je hulpvaardig? Bang mensen te kwetsen of om onaardig gevonden te worden? Zeg je overal ‘ja’ tegen als je wat gevraagd wordt?
Dan levert dat jou waarschijnlijk tijdgebrek en gebrek aan overzicht op. En ondanks dat je het zo goed bedoelt, raken collega’s geïrriteerd omdat je je werk regelmatig niet af hebt en krijgen je gezin en familie te weinig aandacht.
Daarom is de volgende stap leren ‘nee’ zeggen. Wees eerlijk naar jezelf toe in wat je wel en niet kunt doen en vertel je gesprekspartner respectvol en duidelijk waarop die al dan niet kan rekenen.

Stap 4. Prioriteiten stellen

Wat is op dit moment en in de nabije toekomst het meest belangrijk en het meest dringend om je tijd, aandacht en energie aan te besteden?
Voorkom dat je elke keer direct aan de slag gaat als iemand je vraagt om iets ‘even’ te doen. Want ongemerkt ben je dan zowel in je werk als privé met alleen maar met de ‘eventjes’ van anderen bezig in plaats van met de dingen die jij belangrijk vindt. Stel je eigen prioriteiten in plaats van dat je die van anderen volgt. Het levert je minder stress op.

Stap 5. Neem de tijd om na te denken en om niets te doen

Mensen die continu bezig zijn en druk druk druk zijn, voelen zich vaak moe en onrustig. Hoewel het soms een statussymbool is om het druk te hebben, is het toch belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om tot rust te komen en niets te doen. Even uit het raam staren, rustig een appeltje schillen, een boekje lezen of een rondje lopen. Je zult merken dat je dankzij deze mini-break creatiever en productiever wordt. tijdens zo’n mini-break schieten vaak de beste ideeën bij je binnen.

Neem bovendien voldoende tijd voor reflectie. Bereid gesprekken goed voor en denk bewust na over wat je volgende stap is in je werk en leven en hoe je dit wilt aanpakken. Het levert je meer overzicht, rust en ontspanning op en meer plezier en succes in je werk en leven.

Neem tot slot voldoende tijd voor jezelf om die dingen te doen die jou opladen. Om je werk goed te kunnen doen en er voor anderen te kunnen zijn, is het nodig om eerst goed voor jezelf te zorgen.

Ik wens je veel succes met deze 5 stappen voor minder stress en meer persoonlijke en professionele rust.

Kun je begeleiding gebruiken voor jezelf, een medewerker of een team? Je bent van harte uitgenodigd om contact met me op te nemen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Loopbaanontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Werkdruk en werkstress, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , .