persoonlijk leiderschap, regie voeren, constructief communiceren, leidinggeven, informele beinvloeding

Ontwikkel je persoonlijk leiderschap en vergroot je invloed

5 tips voor het versterken van je persoonlijk leiderschap en leidinggeven aan jezelf en aan anderen

Je bent een leidinggevende, projectleider of hebt een andere functie waarin je regelmatig regie voert over projecten, teams, bijeenkomsten en gesprekken met collega’s uit de organisatie op allerlei niveaus. Je bent verantwoordelijk voor het behalen van concrete resultaten samen met een team van professionals. Je wilt werken aan het versterken van je persoonlijk leiderschap.

De verwachtingen rondom jou en je functie zijn voor je gevoel hooggespannen. Niet in de laatste plaats door jezelf.

Krachtig regie voeren over je eigen functioneren

Je staat regelmatig aan het stuur van teams en projecten. Je moet daarom omgaan met weerstand, mensen motiveren het juiste te doen op het goede moment, doelen in de gaten houden, feedback geven op gedrag of situaties en tegelijkertijd zelf het goede voorbeeld geven. Soms verlies je echter wel eens het overzicht en je rust en vraag je je af wat te doen in lastige situaties. Je wilt persoonlijk en professioneel het beste uit jezelf en uit het contact met anderen halen.

Je wilt je invloed vergroten en krachtiger communiceren, samenwerken en/ of leidinggeven op alle niveaus.

Hoe kun je op een ontspannen en effectieve manier regie voeren over de tijd, aandacht en energie die jij besteed aan jouw werkzaamheden en verantwoordelijkheden?

Het is vooral belangrijk bewust keuzes te maken over hoe jij je functie krachtig wilt invullen, wilt communiceren, samenwerken en leidinggeven.

Daarom 5 tips om jouw persoonlijk leiderschap te versterken en je invloed te vergroten.

# Tip 1. Kernverantwoordelijkheden

Besteed jij elke dag voldoende tijd aan die werkzaamheden die bijdragen aan de doelstellingen van je functie en van je team? Of lijkt jouw dag een aaneenschakeling van allerlei adhoc klussen die door elkaar heen lopen?

Om de impact in je functie te vergroten, het team effectiever te laten functioneren en de juiste prioriteiten te stellen is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen jouw kernverantwoordelijkheden en overige werkzaamheden. Het is een krachtig middel om ervoor te zorgen dat je jouw tijd, aandacht en energie gaat richten op de belangrijkste taken en je persoonlijk leiderschap te vergroten.

Ongetwijfeld zul je er achter komen, dat je werkzaamheden doet die nauwelijks verband hebben met je kernverantwoordelijkheden. Maak een keuze wat je hiermee gaat doen. Het is de bedoeling dat je hieraan zo min mogelijk tijd besteed. Je kunt dit bijvoorbeeld bespreken met je leidinggevende of deze delegeren in het team.

# Tip 2: Communiceer constructief en ontwikkel je vermogen om te beïnvloeden

Dagelijks communiceer je met verschillende mensen op verschillende plekken in de organisatie. Soms is het lastig om de communicatie soepel te laten verlopen. Een verschil van mening of belang, een andere manier van communiceren, wederzijds onbegrip of een slecht humeur van je gesprekspartner is voldoende om miscommunicatie en irritatie te laten ontstaan.

Constructief communiceren en je invloed vergroten op alle niveaus

De kunst is om ook in lastige situaties respectvol en constructief te blijven communiceren. Actief luisteren en doorvragen als je zaken niet begrijpt, leren feedback te geven en te ontvangen zijn nodig. Wees niet bang zijn voor weerstand en spreek duidelijk je eigen verwachtingen uit. Maak hierover afspraken hierover maken en toon begrip voor de standpunten van je gesprekspartner. Zo zorg je ervoor dat je in gesprek blijft met elkaar. Hiermee vergroot je je professionele invloed.

# Tip 3: Leer mens- en doelgericht leidinggeven

Elk lid in je team zit anders in elkaar en heeft een andere werkervaring. Ontwikkel je professionele inlevingsvermogen en pas je leiderschapsstijl aan aan de persoon en situatie met wie je in gesprek gaat.

Wil je iets uitleggen of ga je iemand aanspreken? Hoe gemotiveerd is die persoon en hoeveel ervaring heeft hij? Aan iemand die gemotiveerd is en veel ervaring heeft, hoef je slechts op een ontspannen manier de grote lijnen van de klus uit te leggen. Moet je iemand aanspreken omdat diegene structureel te laat komt, dan zul je de feedbackregels moeten toepassen en duidelijke afspraken met die persoon moeten maken.

Wees bovendien niet bang om te delegeren, ook niet als het rotklussen zijn.

# Tip 4: Leidinggeven aan het hele team

En dan zit je aan het hoofd van de tafel en zit je het project- of teamoverleg voor. Je kijkt naar de mensen en vraagt je af hoe je van hen een echt team kunt maken en hen kunt motiveren om hun bijdrage te leveren aan de teamdoelstellingen.

Je hebt niet alleen te maken met verschillende mensen, ook de relatie tussen de mensen en tussen jou en de groep spelen een belangrijke rol.

Daarom is het belangrijk te leren constructief met je team te communiceren, draagvlak te creëren en hen te motiveren en te inspireren het gemeenschappelijk belang voor ogen te houden. Wees niet bang om soms impopulaire uitspraken te doen. Neem de regie en zie erop toe dat ieders mening gehoord wordt en iedereen zich veilig voelt in de groep. Zorg voor een goede balans tussen de werksfeer en het behalen van de teamdoelstellingen.

# Tip 5: Informele beïnvloeding: kantoorpolitiek, organisatiesensitiviteit en zichtbaarheid

Je werkt vanuit je functie met veel mensen van verschillende afdelingen samen. Bouw dit netwerk uit en onderhoud de relaties. Op deze manier krijg je vaker zaken op een informele en prettige manier voor elkaar.

Ontwikkelen van je zichtbaarheid

Denk bovendien niet dat mensen wel zien wat jouw toegevoegde waarde en dat van het team is, alleen omdat je zo hard werkt. Vergroot je zichtbaarheid door af en toe onder de aandacht te brengen waarmee jij en het team bezig zijn en wat het de organisatie oplevert.

Ontwikkelen van je sociale antenne en je organisatiesensitiviteit

Ontwikkel tot slot een antenne voor wat zich formeel en informeel afspeelt in de organisatie. Maak een keuze waaraan jij je aandacht wilt besteden. Het ontwikkelen van organisatiesensitiviteit kan je helpen je invloed te vergroten en ervoor zorgen dat je je werk beter kunt doen.

Aandacht besteden aan kantoorpolitiek

Wees dus niet te bescheiden in je communicatie en samenwerking met anderen. Bovenal blijf je zelf en handel vanuit je eigen normen en waarden. Op deze manier kun je op een positieve manier je informele invloed vergrote en meer plezier en succes in je werk ontwikkelen.

Succes!

Wil je ook leren krachtig functioneren, communiceren, samenwerken en/of leidinggeven?

Neem contact met me op voor een coachingstraject waarin ik je in een aantal gesprekken kan leren je persoonlijk leiderschap te versterken en je invloed te vergroten.

Of heb je een aantal mensen in de organisatie die hun persoonlijk leiderschap willen versterken? Denk eens aan een training of teamontwikkelingstraject op maat.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Carrière - loopbaan, Leidinggeven en leiderschap, Overtuigen en invloed vergroten, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Teamontwikkeling en getagd met , , , , , .