zelfvertrouwen vergroten, persoonlijke ontwikkeling, professionele effectiviteit

Zo vergroot je je zelfvertrouwen!

5 tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen in je werk

Je krijgt uit je omgeving regelmatig complimentjes dat je goed werk levert.De klant is tevreden, je collega’s zijn blij met je. Maar zelf voelt het niet zo. Je twijfelt aan je capaciteiten en je vindt dat je meer en beter werk moet leveren.

Twijfel aan jezelf en je capaciteiten

Je kijkt vaker naar wat je niet kan en wat niet gelukt is. Je vergeet te kijken naar waar je wel toe in staat bent en welke prestaties je wel neergezet hebt.

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan behoorlijk wat stress opleveren.

Het wordt een energievreter omdat je dag in, dag uit bezig bent met twijfelen over je eigen functioneren. Zelfs in het weekend kom je niet meer los van je werk, omdat je piekert over wat je nog aan je werk moet doen en hoe.

Doordat je continu gespannen bent, vind je het moeilijker om te denken in oplossingen.

Die spanning houdt je tegen goed te functioneren, waardoor je in een vicieuze cirkel komt. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan je daardoor ongelukkig maken.

Zo heb ik iemand gecoacht die mij in het eerste gesprek vertelde dat ze zo onzeker wasdat dat ten koste ging van de kwaliteit van haar werk.

Ze vond het heel moeilijk om aan haar collega’s en leidinggevende te vertellen dat ze iets goed kon en graag wilde doen. Daarom gingen de leuke en uitdagende klussen aan haar voorbij. Sterker nog, haar collega’s en klanten hadden de indruk dat ze niet geschikt was voor het werk, alleen maar omdat ze heel onzeker overkwam.

“Self-confidence is the first requisite to great undertakings”
~Samuel Johnson~

5 Tips om je zelfvertrouwen te vergroten

# Tip 1; Hoe wil je je wel voelen?

Ik vroeg mijn cliënt hoe ze zich zou willen voelen als ze de volgende ochtend wakker werd. En ook:

  • Wat wil je achterlaten aan gevoel?
  • Wat levert dit nieuwe gevoel je aan mogelijkheden op?
  • Wat ervaar je als je hierover nadenkt?

Deze vragen geven je een doel om aan te werken. Geef je zelf hiervoor toestemming.

# Tip 2; Wees eerlijk tegen jezelf

Mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen hebben de neiging om alleen maar te kijken naar wat niet goed gaat. Kijk vooral naar je kwaliteiten en naar wat er elke dag goed gaat in je werk.

Kwaliteiten  en wat goed gaat

Beantwoord daarom ook eens de volgende vragen:

  • Wat heb je allemaal al bereikt? Kijk eens achterom naar wat je allemaal gepresteerd hebt en maak daarvan een lijst.
  • Op welke werkzaamheden ben je trots?
  • En wat voor gevoel heb je erbij als je hierover nadenkt?
  • Welke uitdagingen wil je graag aangaan?

# Tip 3; Fouten maken mag

Wees niet boos op je zelf als je bijvoorbeeld een foutje maakt op je werk. Iedereen maakt namelijk fouten. Jij ook. Wonderwoman (of wonderman) bestaat namelijk niet! Leer van je fouten. Neem de verantwoordelijkheid en herstel deze.

# Tip 4: Straal zelfvertrouwen uit

Als je doet alsof je zelfvertrouwen hebt, dan ga je dat uiteindelijk voelen. Bovendien zul je meer positieve feedback krijgen die je zelfvertrouwen weer doet vergroten.

Het vergroten van je zelfvertrouwen is te leren. Ook mijn coachee heeft haar zelfvertrouwen stapje bij beetje weten te vergroten.

Ze voelde zich weer gelukkig en zat beter in haar vel. Op haar werk kreeg ze complimentjes van verbaasde collega’s die de positieve verandering in haar hadden gezien. Ze ging beter functioneren en bij haar laatste coachingsgesprek kwam ze met een stralende lach vol zelfvertrouwen binnen.

Het vergroten van je zelfvertrouwen is voor iedereen mogelijk. Gebruik hiervoor de tips uit dit artikel en bedenk tot slot dat Rome en Aken niet op 1 dag zijn gebouwd.

Daarom:

# Tip 5; Ontspan en wees niet te streng voor jezelf.

Het vergroten van je zelfvertrouwen is een proces dat tijd kost. Neem die tijd en lach af en toe om jezelf als je weer eens boos op jezelf bent. Het ontspant je en je zult zien dat daardoor nog meer zelfvertrouwen krijgt.

Veel succes!

Ps. Heb je hulp nodig om je zelfvertrouwen te vergroten? Dan weet je me te vinden.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Persoonlijke ontwikkeling, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , .