ontspannen werken na je vakantie

10 tips voor ontspannen werken na je vakantie

Vasthouden van het gevoel van ontspannen werken na je vakantie

Vandaag is mijn eerste werkdag na een heerlijke vakantie. Tijdens onze vakanties wisselen we ‘iets doen’ altijd af met ‘lekker niets doen’. We ontdekken graag onze omgeving zoals prachtige landschappen en bijzondere gebouwen, we gaan gezellig uit eten, spelen spelletjes, lezen boeken en doen vooral wat we willen en vooral niet wat we niet willen. Het zou toch fijn zijn als je het gevoel van ontspannen werken na je vakantie grotendeels kunt vasthouden?

Gevoel van vrijheid en ontspanning

Dat gevoel van rust en vrijheid, dat gevoel van niets hoeven en gewoon lekker in je eigen tempo doen waar je zin in hebt, is voor veel mensen lastig vast te houden na je vakantie. We gaan terug naar onze verplichtingen  en ons gevoel van vrijheid neemt af. Sterker nog, de kans is groot dat al tijdens de laatste dagen van je vakantie je gedachten afdwalen naar je werk.

Ontspannen werken na je vakantie

Je komt helemaal uitgerust terug na je vakantie. Je behoefte aan rust en ontspanning stopt daar niet mee, ook niet in je werk. Ontspannen werken na je vakantie kun je ook ontwikkelen. Hoe voorkom je dat je ongemerkt weer aan het rennen en vliegen bent in je werk? Tussendoor snel je mail aan het wegwerken bent? En te snel ‘ja’ zegt op het volgende project zodat je agenda uit zijn voegen barst?
Hoe kun je meer ontspanning en rust creëren in je werk na je vakantie?

Daarom 10 tips voor ontspannen werken na je vakantie.

# 1. Start je eerste werkdag na je vakantie (en alle werkdagen erna!) rustig op

Ontspannen werken na je vakantie begint bij de start van je eerste werkdag. Gebruik die eerste werkdag na je vakantie om je collega’s te begroeten. Vraag wat er is gebeurd op het werk en hoe het met hen gaat. Niet alleen ben je op de hoogte van nieuwtjes die je wellicht nodig hebt voor je werk, het is ook belangrijk om contact te maken met je collega’s, je medewerkers of je leidinggevende.
Start daarna elke werkdag rustig op. Voorkom dat je de dag begint in een veel te hoog tempo, waardoor je aan het einde van de dag doodmoe bent.

Ontspannen werken na je vakantie begint bij jezelf

Blok zoveel als mogelijk het eerste kwartier van elke werkdag af. Zo kun je rustig met je werk en de werkdag beginnen en een dagplanning voor jezelf maken. Wat staat er vandaag in je agenda aan afspraken? Wat heb je je voorgenomen om vandaag te doen?

#2. Prioriteiten stellen

Je werk prioriteren kost vaak niet meer dan 10 minuten aan het begin van de dag of aan het einde van de dag voor de volgende werkdag. Die 10 minuten leveren je veel op. Je hebt meer gevoel van  rust en overzicht in je werk en meer gevoel van grip op je werk. Je bent bovendien productiever, omdat je vooral aan de belangrijke zaken je tijd besteedt.
Prioriteiten stellen betekent dat je keuzes maakt waaraan je je werktijd wilt besteden. Wat is heel belangrijk om vandaag te doen? Welke deadlines heb je? Wat kan blijven liggen?
Plan bovendien je dag realistisch. Zorg voor een to do lijst van de dag die je ook echt af kan hebben. Dat geeft een tevreden gevoel aan het einde van de dag. Je hebt dan waarschijnlijk meer gedaan dan je dacht en je hebt je to do lijst helemaal afgevinkt. Hoe fijn is dat?

#3. Ontspannen werken na je vakantie? Blok je agenda!

Elke week zet ik een aantal blokken in mijn agenda. Blokken die een bepaald doel hebben, zoals voor het bijhouden van mijn administratie of voor het voorbereiden van bijvoorbeeld een vergadering of een training. Daarnaast staat elke dag in mijn agenda een blokje voor het voorbereiden van mijn werkdag en tussendoor voor het versturen of beantwoorden van e-mail.
Zolang jij of anderen geen andere afspraken over die blokken heen plannen, geven zij rust en overzicht in je hoofd. Het zorgt voor meer ontspannen werken na je vakantie.

#4. Voorkom dat je in de ‘druk, druk, druk’- modus komt en wordt bedachtzamer

In organisaties zie ik regelmatig mensen rennen van de ene plek naar de ander of driftig tikken op hun laptop. We zijn gewend om druk te doen, omdat dat ons een gevoel geeft dat we hard aan het werk zijn. We worden van het druk doen echter niet productiever en kost ons veel negatieve energie.
Doe een mentaal stapje achteruit en probeer kalm te blijven. Rustig en ontspannen werken na je vakantie wordt dan een stuk gemakkelijker.

#5. Rust creëren in je omgeving voor ontspannen werken na je vakantie

Regelmatig hoor ik mensen klagen over kantoortuinen. Kantoortuinen zijn ooit ingericht om de onderlinge samenwerking te bevorderen. Mensen zouden sneller en gemakkelijker met elkaar in gesprek gaan. In de praktijk hebben veel mensen last van teveel herrie, teveel prikkels, teveel storingen en gaat het ten koste van hun concentratie.
Je werkplek zal je niet kunnen veranderen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om het teveel aan herrie en storingen te verminderen. Zoals in een teamoverleg bespreken wanneer je elkaar kunt storen en wanneer niet. Een koptelefoon is heel handig om zo en nu dan geluid te blokkeren, zodat je je goed kunt concentreren en collega’s te laten weten dat je niet gestoord wilt worden. En ook af en toe thuiswerken wordt steeds meer gedaan.

#6. Mandarijnmomentjes

Ik heb het regelmatig over mandarijnmomentjes of de metafoor van de mandarijn.
Heb je wel eens nagedacht over hoe jij een mandarijn pelt?
Wil je een mandarijn eten, dan ben je eerst bezig met het goed afpellen van de schil die er vaak stevig om heen zit. Dan komen al die die witte velletjes die je er af moet peuteren. Geen eenvoudige klus die je volledig laat concentreren op je mandarijn en je je werk laat vergeten. ? En dat is precies de bedoeling van deze mini-pauze.
Creëer voor jezelf tijdens je werk mandarijnmomentjes oftewel minipauzes. Stop met werken, loop het liefst van je werkplek weg en pel een (figuurlijke) mandarijn.
Ook tussen vergaderingen door, kun je minipauzes inlassen. Je geeft jezelf op die manier de tijd om je hersenen rust te geven, alle informatie te verwerken en weer energie op te doen voor je volgende vergadering.

#7. Naar buiten voor ontspannen werken na je vakantie

Ga in je pauzes naar buiten en wandel met of zonder collega’s een rondje. Frisse lucht en beweging geven weer energie.

#8. Denk regelmatig terug aan je vakantie

Ik hoop dat je fijne herinneringen hebt overgehouden aan je vakantie. Denk regelmatig terug aan die mooie vakantiemomenten tijdens je werk. Ze helpen je het gevoel van ontspanning en rust op te roepen.
Je kunt je mooiste foto op je bureau zetten of op je screensaver van je laptop, telefoon of tablet. Zo word je regelmatig herinnert aan die fijne tijd en aan het gevoel van tevredenheid en ontspanning.

#9. Sluit je dag goed af; overgangsritueel

Ik had vroeger een collega die voordat hij naar huis ging, eerst een planning maakte voor de volgende dag, daarna zijn bureau opruimde, dan een eindje ging wandelen en dan pas in zijn auto stapte om rustig naar huis te rijden. Hij noemde het zijn overgangsritueel om afstand te kunnen nemen van zijn werk, zijn hoofd leeg te maken en weer op te laden. Zo kon hij zich thuis helemaal richten op zijn vrouw en drie jonge kinderen.
Een goede afsluiting van je werkdag, bijvoorbeeld in de vorm van een overgangsritueel, kan ook jou helpen. Waar heb je behoefte aan? Wat zou jou helpen je hoofd leeg te maken om op te laden voor je privéleven?

#10. Vrije tijd

Wat wil je graag doen in je vrije tijd? Heb je je iets voorgenomen tijdens je vakantie om te gaan doen, bijvoorbeeld regelmatig wandelen, een cursus fotograferen, vaker met gezin, familie of vrienden iets leuks doen of meer lezen? Creëer er tijd voor en ga het doen.
Je krijgt er niet alleen meer energie van in je privéleven, het zorgt ook voor meer ontspannen werken na je vakantie.

Wat nu te doen? In actie komen voor ontspannen werken na je vakantie

Wil je echt rustiger en meer ontspannen werken na je vakantie? Ben je bereid er moeite in te steken?
Begin eens met een tip die jou het meest aanspreekt en breng deze in de praktijk. Het zal in het begin ongemakkelijk voelen, omdat je dit nieuwe gedrag niet gewend bent. Maar als je het vaak genoeg herhaalt, dan wordt het langzamerhand steeds meer routine.
Succes!
En vind je het lastig om je rust en ontspanning te vinden in je werk? Je bent van hart welkom om contact op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek voor een aantal coachingsgesprekken.
Of wil je misschien hiervoor een training of een workshop of een korte en krachtige lezing organiseren?  Neem contact met me op voor meer informatie.

Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Doelen halen en prioriteiten stellen, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Werkdruk en werkstress, Werkplezier en werksfeer, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , , , .