professioneel ontwikkelen

5 belangrijke vragen die je helpen de beste professionele versie van jezelf te ontwikkelen

Jezelf professioneel ontwikkelen naar meer succes, plezier en zelfvertrouwen in je werk

“Ik wil mezelf kunnen zijn. En ik wil niet doen alsof ik een ander persoon ben op mijn werk. Maar ik wil wel meer uit mijn functie halen, mezelf professioneel ontwikkelen en meer verschil kunnen maken in mijn werk voor mezelf, voor mijn team en voor de organisatie. ” Dat vertelde een nieuwe cliënte me vorige week tijdens ons eerste coachingsgesprek.

Ze besefte dat ze iets moest veranderen aan haar houding en gedrag om haar invloed te versterken. Ze wilde de juiste dingen doen om het succes in haar werk te vergroten en zichzelf professioneel ontwikkelen om krachtiger en bewuster over te komen. Wat ze niet wilde, was continu het gevoel hebben dat het haar energie zou kosten en ze niet het gevoel zou hebben zichzelf te kunnen zijn.

De beste professionele versie van jezelf ontwikkelen zonder jezelf te verliezen

Iedereen wil gewaardeerd worden om wie die is en om zijn of haar toegevoegde waarde. Maar soms is wat we doen en wat we uitstralen (nog) niet effectief genoeg. Door je professionele vaardigheden te ontwikkelen en uit te gaan van je kwaliteiten en talenten, kun je je invloed vergroten en op een prettige manier krachtiger overkomen.

Niet jezelf veranderen, maar je houding en gedrag professioneel ontwikkelen

Het gaat er niet om je persoonlijkheid te veranderen, maar om je houding en je gedrag effectiever te maken. Zodat je op een rustige en ontspannen manier het succes en plezier in je werk vergroot. Zonder dat je het vervelende gevoel hebt dat je niet jezelf bent.

Wil je de beste professionele versie van jezelf ontwikkelen?

Om je professionele vaardigheden te kunnen ontwikkelen, is het goed om te beginnen met de tijd te nemen om stil te staan bij waar je talenten liggen, waar je goed in bent, wat je gemakkelijk af gaat. En ook waarmee je (nog) worstelt, wat je wilt leren aan vaardigheden en waar je nog onzeker over bent in je werk en je carrière.

Je professioneel ontwikkelen naar de beste professionele versie van jezelf

Om je hierbij te helpen, geef ik je de volgende vijf inspirerende vragen die je kunt beantwoorden om je te helpen te ontdekken hoe jij de beste professionele versie van jezelf kunt vergroten.

Vraag 1. Doe je waar je goed in bent?

Iedereen heeft een eigen set aan unieke kwaliteiten. Welke je hiervan gebruikt, kan per functie of situatie verschillend zijn. Het is prettig om onze kwaliteiten te gebruiken, zeker als we ons er van bewust zijn en onze kwaliteiten ervoor zorgen dat we meer succes in ons werk hebben. We ervaren dat we goed zijn in ons werk, we worden ervoor gewaardeerd.

Vraag je daarom af wat jouw kwaliteiten zijn, waar jij goed in bent.

 • Gebruik je die kwaliteiten in je werk?
 • Heb je een functie waarin je die kwaliteiten kunt gebruiken?
 • Zet je die kwaliteiten bewust in, zodat deze je ondersteunen in je werk, je sterker maken?

Je professioneel ontwikkelen betekent dat je bewust je kwaliteiten inzet in situaties in je werk en soms op een andere manier dan je gewend bent. Niet alleen bereiken we meer, het versterkt ook ons zelfvertrouwen.

Vraag 2. Doe je werk waar je plezier in hebt?

We kunnen nog zo goed ergens in zijn, maar wat minstens zo belangrijk is, is dat we plezier hebben in ons werk.

Als je plezier hebt in je werk en voldoening ervaart, dan geeft dat energie en kracht en dat straal je uit. Je bent gemotiveerd om je werk goed te doen en dat maakt dat je je meer ontspannen beweegt in je werk. Niet alleen zal het gemakkelijker zijn om de juiste dingen te doen in je werk, ook de samenwerking met je collega’s zal gemakkelijker gaan.

Weet jij wat jou plezier en voldoening geeft in je werk? Wat belangrijk voor je is om elke dag opnieuw uit te kijken naar wat de werkdag te brengen heeft?

 • Doe je je nog steeds je werk met plezier?
 • Zo ja, wat maakt dat je elke dag met plezier aan je je werkdag begint?
 • Zo niet, wat kun je doen om je werk voor jou prettiger te maken? Wat heb je nodig om weer plezier in je werk te ervaren? Benoem dit voor jezelf en probeer het plezier terug te krijgen.

Vraag 3. Heb je alle benodigde vaardigheden in huis om je werk goed te doen?

Als je de benodigde vaardigheden bewust en krachtig in zet, zul je merken dat je effectiever wordt in je werk. Je zelfvertrouwen zal groeien dankzij de ontspannen manier waarop je je zelfbewust beweegt in je werk en in relatie met anderen.

 • In hoeverre weet je welke vaardigheden je nodig hebt in je werk?
  • Heb je hiervan wel eens een lijstje gemaakt?
  • Heb je vervolgens kritisch nagedacht of je ze ook allemaal in de juiste mate beheerst?
  • Zet je de vaardigheden bovendien bewust in en op de juiste manier om je doelen te bereiken in je werk?
 • Zo niet, welke vaardigheden wil je verder ontwikkelen?
  • En hoe wil je dat doen?

Wil je de beste professionele versie van jezelf ontwikkelen in je werk? Maak bewust gebruik van de vaardigheden die je al hebt en ontwikkel die vaardigheden die je nog niet voldoende bezit.

Vraag 4. Onderneem je de juiste acties op het juiste moment om je doelen te bereiken?

Bewust stil staan bij wat nodig is op welk moment om je zakelijke doelen in je werk te halen, zorgt voor overzicht, zelfvertrouwen en rust. Je weet namelijk welke actie je gaat ondernemen op welk moment en hoe je dit gaat doen.

Als je bijvoorbeeld een projectplan maakt of een idee wilt presenteren dat goedgekeurd moet worden door diverse mensen in diverse overleggen, wat ga je doen op welk moment?
Alleen maar het plan presenteren in de overleggen? Of ga je misschien vooraf bij diverse collega’s langs om hun mening te peilen? Hoe ga je presenteren en op welk moment in het overleg?

Met andere woorden hoe kun jij het behalen van je doel zo groot mogelijk maken? Hoe krijg jij bijvoorbeeld instemming om met jouw plan of idee aan de slag te kunnen gaan? Een goede voorbereiding is meer dan de helpt van het succes.

Vraag 5. Heb je voldoende lef, wilskracht en zelfvertrouwen?

Om de beste professionele versie van jezelf te ontwikkelen, is soms lef, zelfvertrouwen en wilskracht nodig.

Je wilt namelijk gaan werken aan een krachtigere houding en bewuster gedrag. Soms voelt dat eng, want het nieuwe gedrag voelt niet eigen of het lukt je niet in één keer. Wil je iets nieuws leren, dan is is het echter wel nodig om uit je comfortzone te stappen en langzaam maar zeker (en soms met vallen en opstaan) je gedrag en houding zodanig te ontwikkelen dat het je helpt succesvoller te worden in je werk. Daarom is soms een bepaalde mate van lef, zelfvertrouwen en wilskracht nodig.

Sta eens bewust stil bij wat jou kan helpen met persoonlijk en professioneel ontwikkelen en de beste professionele versie van je zelf te worden. Het zal je meer rust, ontspanning, kracht, overzicht, zelfvertrouwen en succes in je werk opleveren.

Succes!

Wil je hulp bij het ontwikkelen van jouw beste professionele versie van jezelf? Neem contact met me op en we maken een afspraak.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Carrière - loopbaan, Kwaliteiten, sterke punten, Persoonlijke ontwikkeling, Werkplezier en werksfeer, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , , , , , .