zelfsturend vermogen

12 vaardigheden om je zelfsturend vermogen bewust te ontwikkelen

Regie nemen over je persoonlijk leiderschap voor de ontwikkeling van je professionaliteit

10 jaar geleden op 1 oktober 2008 werd ik ’s morgens wakker en wist ik het zeker. Ik nam definitief het besluit om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer. 3 uur later had ik het bewijs van inschrijving in mijn handen en belde ik mijn man op om het grote nieuws te vertellen. Hij had maar één reactie: “Eindelijk, het werd tijd!” Ik deed op dat moment een enorm beroep op mijn zelfsturend vermogen om een goede keuze te maken.

Zelfsturend vermogen en keuzes maken

Aan dat besluit ging namelijk een hele proces vooraf van twijfelen, angst voor het onbekende, maar ook een gevoel van enthousiasme en zin in een compleet nieuwe uitdaging. Ik gooide mezelf voor mijn gevoel gigantisch in het diepe en uit mijn comfortzone.

Mijn timing kon niet slechter. Een paar dagen nadat ik me had ingeschreven, stond met grote letters in de krant: ‘Kredietcrisis’. Ondanks dat ik weer begon te twijfelen, heb ik toch doorgezet en het bleek de beste beslissing die ik in mijn carrière heb genomen.

—————————— Lees ook:  ———————————

Checklist; wat zijn jouw samenwerkingsvaardigheden? 9 suggesties

——————————————————————————

Het zelfstandig ondernemerschap geeft mij al 10 jaar lang de kans te doen wat ik het allerliefste doe. Ik begeleid als coach en teamcoach professionals en teams in hun persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Ik mag hen helpen met hun carrière, meer rust, werkplezier, voldoening, energie en ontspanning te vinden in hun werk, zichzelf te ontwikkelen en te groeien in hun werk en hun privéleven. En hen vaardigheden te ontwikkelen om met meer zelfvertrouwen en succes effectief te werken, te  communiceren, samenwerken en leidinggeven. Hen helpen in de ontwikkeling van hun persoonlijk leiderschap en met het versterken van hun zelfsturend vermogen.

Persoonlijke ontwikkeling; hoe zet jij jouw zelfsturend vermogen in?

En toen vroeg mijn broer vorige week ineens, toen we aan mijn website aan het werken waren: “Hoe zit het eigenlijk met jouw eigen persoonlijke ontwikkeling en professionele groei? Je hebt in loondienst gewerkt en de afgelopen 10 jaar hard gewerkt om een goed lopende praktijk op te bouwen. Je werkt bovendien dagelijks met professionals, leidinggevenden en teams aan hun persoonlijk leiderschap. Wordt het niet eens tijd om hieraan aandacht te besteden?”

Zelfsturend vermogen ontwikkelen

Gebaseerd op mijn eigen ervaring en kennis en op mijn ervaring met professionals, leidinggevenden en teams heb ik daarom een lijstje gemaakt van 12 vaardigheden om je zelfsturend vermogen bewust te ontwikkelen. Voor professionals, leidinggevenden, teams en zelfstandig ondernemers.

#1. Zelfkennis en zelfontwikkeling

Zelfsturend vermogen wil zeggen dat je bewust nadenkt over je volgende stap. Je denkt na over jij met de situatie wilt omgaan en welke eerste stap hierbij hoort. Je komt in actie om die dingen te doe die jij belangrijk vindt voor jezelf en nodig vindt om je persoonlijke en professionele doelen te bereiken.

Jouw kwaliteiten, talenten en waarden

Om regie te krijgen op je zelfsturend vermogen, is het belangrijk dat je je zelfkennis vergroot en werkt aan je zelfontwikkeling. Je weet wat je missie, kernwaarden, kernkwaliteiten en talenten zijn en in staat bent deze bewust in te zetten in je werk en je privéleven. Je bent je bovendien bewust van je zwakke punten en weet welke je wilt ontwikkelen.

Dankzij het vergroten van je zelfkennis en je zelfontwikkeling weet je wat jou motiveert. Je weet waar je plezier in hebt, wat je belangrijk vindt in je carrière en je privéleven en hoe je je doelen kunt realiseren en komt hiervoor in actie. Je zult merken dat je zelfvertrouwen zal groeien.

—————————— Lees ook:  ———————————

Wat is zelfvertrouwen en hoe krijg je het? Een podcast met Ben Tiggelaar

——————————————————————————

#2. Doelgerichtheid

Mensen die duidelijk doelen hebben, hebben meer plezier in hun werk en in hun privéleven en zijn succesvoller. Doelen geven namelijk energie, motiveren, geven richting, je maakt betere keuzes en je laat je minder snel afleiden.

Maak daarom een keuze in wat jij belangrijk vindt in je werk en je privéleven om te realiseren. Bedenk waarom deze doelen zo belangrijk voor je zijn. Wat is de toegevoegde waarde van deze doelen voor jou en je omgeving? En maak een realistisch stappenplan hoe je deze kunt bereiken.

#3. Ontwikkeling van je professionele deskundigheid en je soft skills

Lang geleden had ik een leidinggevende die een belangrijk stokpaardje had. Hij had het regelmatig over ‘éducation permanente’. Met andere woorden, blijf altijd leren en jezelf ontwikkelen. Waarom hij het Franse woord gebruikte , weet ik niet. Maar hij had een belangrijk punt.

De samenleving verandert continu. De organisatie waarin je werkt, ontwikkelt zich, net zoals de technologie waarmee je werkt. Wil je een expert blijven in je investeer dan tijd en energie in de ontwikkeling van je professionele deskundigheid en je soft skills.

Hoe effectiever je werkt, communiceert, samenwerkt en/of leidinggeeft, hoe groter je plezier, zelfvertrouwen en succes in je werk en je privéleven. Reflecteer daarom regelmatig op jezelf of laat iemand je erbij helpen. Wat gaat goed en wat kan beter? Hoe kan ik mezelf verder ontwikkelen?

#4. Effectief communiceren en invloed vergroten

Voor het realiseren van je doelen, is het belangrijk om invloed te kunnen uitoefenen op de momenten dat het kan en nodig is.

Ik kom regelmatig tegen dat mensen teleurgesteld zijn over de uitkomst van een gesprek. Ze werden niet gehoord, collega’s onderbraken hen of hadden een andere mening.

Herkenbaar?

—————————— Lees ook:  ———————————

10 Tips om assertiever te worden

——————————————————————————

Je invloed vergroten en effectief communiceren is te leren. Luister goed, stel vragen, durf constructief een mening te geven of mensen aan te spreken als ze je onderbreken. Kom met de juiste argumenten, blijf bij de inhoud als je aan het overleggen bent en leer te onderhandelen op de werkvloer.

—————————— Lees ook:  ———————————

Meer inspiratie om jezelf als professional te ontwikkelen en om te groeien in je werk? 

——————————————————————————

#5. Bouw bovendien aan sociale relaties

Mensen met sterke sociale relaties zijn gelukkiger. Ze hebben meer plezier, omdat ze zich verbonden voelen met andere mensen, zowel in hun werk als in hun leven. Ze bereiken bovendien gemakkelijker hun doelen, omdat er mensen in hun leven zijn, die bereid zijn met hen mee te denken en hen te helpen.

#6. Assertiviteit

Zoveel mensen, zoveel andere wensen, belangen en meningen.

Assertief zijn wil zeggen dat je opkomt voor je eigen mening, ideeën, wensen en belangen, waarbij je openstaat voor de mening, wensen en belangen van anderen.

Soms is het nodig om voor jezelf op te komen en de confrontatie aangaan zowel in je werk als in je privéleven. De kunst is dit op een assertieve manier te doen, waarbij je duidelijk en vriendelijk je mening onder woorden brengt en blijft investeren in de relatie met je collega’s.

Je zelfsturend vermogen vergroten helpt bij je invloed vergroten

#7. Prioriteiten stellen

Heb jij ook altijd een te grote to do lijst? Verlies je je doelen wel eens uit het oog door de waan van de dag?

Op een effectieve manier prioriteiten stellen helpt je rust in je hoofd en overzicht in je werk te krijgen. Door elke dag tijd en energie te investeren in te bepalen wat je die dag realistisch wilt bereiken, doe je de juiste dingen op het goede moment die bijdragen aan je doelen.

#8. Verantwoordelijkheid nemen

Een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van je zelfsturend vermogen is het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Dat wil zeggen verantwoordelijkheid nemen voor voor het realiseren van jouw doelen. Je maakt bewust keuzes en stelt prioriteiten in wat je gaat doen om deze te bereiken.

Je neemt bovendien verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag in de interactie met anderen. Iedereen heeft wel eens te maken met situatie die niet gaan zoals jij wilt. Daar kun je niets aan doen. Je kunt wel regie nemen over je eigen reactie op die situatie.

#9. Goed voor jezelf zorgen

Hoe vaak heeft de stewardess het ons niet tijdens een vlucht verteld: “Zet eerst het zuurstofmasker bij jezelf op, dan pas bij een ander.”

Dat is niet egoïstisch, dat is goed voor jezelf zorgen om anderen goed te kunnen helpen.

“Putting yourself first, is not selfish. Thinking constantly about yourself is selfish. Please respect the difference.” ~Onbekend~

—————————— Lees ook:  ———————————

Wil jij ook je zelfsturend vermogen & je persoonlijk leiderschap ontwikkelen?

——————————————————————————

Om jezelf te ontwikkelen en elke dag de beste (professionele) versie van jezelf te laten zien is het belangrijk dat je hiervoor gemotiveerd bent en energie hebt. Dat je plezier hebt en er een evenwicht is tussen inspanning en ontspanning.

Ik heb mijn bedrijf niet alleen opgebouwd door alleen maar hard te werken. Integendeel. Mijn gezin is heel belangrijk voor mij. Mijn gezondheid en vitaliteit hebben aandacht nodig en ik kan erg genieten van het gezelschap van familie en vrienden en van mijn hobby’s. Ik neem bewust regelmatig afstand van mijn werk. Dankzij een leeg hoofd krijg ik de betere ideeën.

Voor mij is dat een mooi evenwicht tussen werk en privéleven, tussen inspanning en ontspanning.

#10. In actie komen – Gewoon doen

Als je een wens of een doel werkelijkheid wilt laten worden, kun je maar één ding doen en dat is in actie komen. Door ergens te beginnen en gewoon te gaan doen.

Volledige zekerheid over de uitkomst van je acties krijg je nooit. Vind je dat lastig? Begin met het doen van een eerste stapje. En neem daarna nog een stapje. Maak de stappen niet te groot. Zie het als oefenen, niet als een veel te hoge meetlat die je heel snel en foutloos moet halen. Dat blokkeert alleen maar. Durf fouten te maken en deze te herstellen. Durf met andere woorden in actie te komen en ga gewoon doen.

#11. Veerkracht

We hebben allemaal wel eens te maken met kleine en grote tegenslagen, afwijzingen, moeilijke situaties en ongewenste veranderingen in ons werk en leven.

De kunst is om er niet te lang in te blijven hangen, maar te accepteren dat dit gebeurt. Hoe onrechtvaardig dit soms ook is in jouw ogen. Boosheid, wrok, frustratie en jaloezie veranderen de situatie niet. Sterker nog, jij bent de enige die last heeft van deze gevoelens.

Het versterken van je veerkracht helpt je gemakkelijker en effectiever om te gaan met ongewenste en onrechtvaardige situaties. Het helpt je na te denken over hoe jij om wilt gaan met de situatie en wat je eraan kunt doen om de situatie voor jezelf te verbeteren.

Wil je tips om je veerkracht te versterken? Lees dan hier verder.

#12. Dankbaarheid en genieten

Dankbaarheid is een krachtige emotie. Het maakt dat je je sterker voelt en meer zelfvertrouwen krijgt. Bovendien vergroot het je werkplezier en zelfs gevoelens van geluk.

Stel je jezelf daarom elke dag aan het einde van de dag de vraag waar jij dankbaar voor bent. Het zijn vaak kleine dingen die je een goed gevoel geven over jezelf en je omgeving. Het praatje met de buurman of een goede collega, de collega die jou bij een nieuw project heeft betrokken, het compliment dat je gekregen hebt. De klus je goed hebt afgerond.

Zelfsturend vermogen; bewust genieten

En vooral Geniet! Concentreer je niet alleen op eindresultaten, maar ook op de weg ernaar toe. Elke mijlpaal die je bereikt, elke hobbel die je bedwongen hebt, elk goed contact met een collega, alles wat je leert elke dag opnieuw, draagt bij aan je werkplezier.

Veel plezier en succes met de ontwikkeling van jouw zelfsturend vermogen.

Bovenstaande 12 vaardigheden kun je gebruiken om elke dag te werken aan de beste (professionele) versie van jezelf. Je versterkt de ontwikkeling van je persoonlijk leiderschap. Je zult je zelfverzekerder voelen, krachtiger en met meer plezier ’s morgens de dag beginnen.

Denk je dat iemand anders of een team baat heeft bij deze column over jezelf zijn in je werk? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching

Wil je ook ontdekken hoe jij je zelfsturend vermogen of dat van het team kan ontwikkelen? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Loopbaanontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , , .