talenten

Wat zijn jouw talenten? Ontdek je talenten in zeven vragen

Hoe talentvol ben jij? Welke talenten heb jij?

Iedereen heeft één of meerdere talenten. Vaak wordt aan topprestaties gedacht als mensen het over talenten hebben, maar talenten zijn er in alle soorten en maten. Misschien ben je goed in tekenen, plannen van bijeenkomsten, analyses maken of presenteren. Weet je wat jouw talenten zijn?

Wat is een talent eigenlijk?

Iedereen wordt geboren met een unieke aanleg, met eigenschappen waar we in aanleg goed in kunnen zijn. Als we onze talenten inzetten in ons werk en in ons leven, dan bloeien we op. We krijgen er energie van en we verheugen ons erop ze nog een keer te gebruiken. Ons zelfvertrouwen groeit, we voelen ons krachtiger en staan steviger in onze schoenen. Wie wil dat nou niet?

Hoe talentvol ben jij?

Het is niet zo vanzelfsprekend dat we onze eigen talenten kennen en benutten. Voor ons zelf zijn bepaalde eigenschappen vaak heel vanzelfsprekend (“Het is toch normaal dat ik het zo doe?”) of we hebben ze nog nooit gebruikt, waardoor we niet weten dat we die talenten bezitten. Om onze talenten te kunnen benutten, is het bovendien nodig dat we ze ontwikkelen. Een musicus kan aanleg hebben voor het componeren van nieuwe muziek. Die aanleg komt echter alleen tot zijn recht als die veel oefent om zijn talenten tot volle wasdom te laten komen. Er is daarom maar één maar om te ontdekken hoe talentvol jij bent en dat is in actie komen.

—————————— Lees ook:  ———————————

Ontdek je kwaliteiten en durf ze te benoemen

—————————————————————————

Hoe kun je jouw talenten ontdekken?

Om je te helpen heb ik zeven vragen voor je om op zoek te gaan naar jouw talenten:

#1. Wat gaat je gemakkelijk af?

Waarin ben je goed zonder er over na te denken? Wat vind je heel normaal om te doen, maar waar anderen mee worstelen? Dat kan van alles zijn, van inleven in mensen en situaties tot analyses maken in je werk. En vergeet hierbij je privéleven niet. Wat je in je werk en loopbaan gemakkelijk af gaat, doe je hoogstwaarschijnlijk in je persoonlijk leven ook goed zonder er over na te denken.

#2. Wat heb je nog nooit geprobeerd en zou je heel graag eens proberen te doen?

Wellicht ben je nieuwsgierig naar het schrijven van verhalen, het maken van muziek of heb je interesse in het werken met cijfers. Wellicht kun je eens experimenteren door te beginnen met een eerste stap richting die interesse. Begin klein door bijvoorbeeld een klein verhaaltje te schrijven of vraag eens of je bij een collega mag meekijken die met cijfers werkt. Verwacht niet van jezelf dat je gelijk een bestsellerverhaal schrijft. Gun jezelf de kans en de tijd om te ontdekken of je het leuk vindt om te schrijven.

#3. Waar word je heel erg enthousiast van in je loopbaan en je persoonlijk leven?

Waarover kun je niet ophouden met praten? Wat geeft jou veel energie en voldoening? Of gaf jou veel energie en voldoening in het verleden? Wat doe je als de tijd voor jou voorbij vliegt? Welke talenten zitten hierin verborgen?

—————————— Lees ook:  ———————————

Zo werk je aan je werkgeluk. 6 belangrijke tips

—————————————————————————

#4. Wat zeggen collega’s, vrienden en familie over waar je goed in bent?

Wat bewonderen ze in jou? Welke complimenten krijg je en welke complimenten vind je leuk om te krijgen?

#5. Waarvoor vragen anderen jou om hulp of advies?

Anderen zien vaak heel goed waarin jij heel goed bent en vragen om je hulp of advies. Wellicht ben je heel goed in onderhandelen en vragen ze je om tips hoe zij dat kunnen aanpakken als ze een nieuwe auto aanschaffen. Of ben je soms goed in tactvol gesprekken voeren en vragen ze je hoe ze het beste een gesprek kunnen aangaan met een collega waarmee het maar niet lukt om een prettig en effectief gesprek te voeren.

#6. Waar ben je de afgelopen week/maand/jaar tevreden over?

Wat heb je bereikt en waar kijk je met een gevoel van voldoening op terug? Welke talenten heb je daarvoor ingezet? Welke kleine en grote successen heb je geboekt?

#7. Kun je misschien een rode draad ontdekken in je antwoorden?

Wellicht wist je eigenlijk al wat jouw talenten zijn of word je juist verrast.

Tot slot; Inzet van je talenten en talentontwikkeling

Wil je je talenten herkennen? Wil je daarna je talenten verder ontwikkelen omdat je er energie van krijgt en van gaat stralen? Kom in actie en ga aan de slag!

—————————— Lees ook:  ———————————

Gedragsverandering lastig? 7 tips om het gemakkelijker te maken

—————————————————————————

Ik wens je veel plezier en succes bij het ontdekken van je talenten. En kun je wel wat hulp gebruiken, dan nodig ik je van harte uit om contact met me op te nemen.

Denk je dat iemand anders of een team baat heeft bij deze column over jezelf zijn in je werk? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching

Wil je ook ontdekken wat jouw talenten zijn en hoe je deze in deze kunt ontwikkelen? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang maandelijks gratis praktische tips en inspirerende inzichten voor je persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in je werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Loopbaanontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , , , .