vol hoofd

Een vol hoofd leegmaken; 7 tips voor meer rust in je hoofd

Voor meer rust en zelfvertrouwen in je werk en je privéleven

“Ik heb zo’n vol hoofd. Ik heb het gevoel dat er 100 dingen tegelijkertijd door mijn hoofd cirkelen”, vertelde ze. “Het is hierboven één grote chaos met van alles wat ik nog moet doen en niet mag vergeten. Ik weet gewoon niet meer waar ik moet beginnen en heb nergens meer energie voor.”

Een vol hoofd door een druk hoofd

Ze had het, als sr. projectleider, altijd heel erg druk op haar werk. Ze miste het overzicht, liet zich leiden door de waan van de dag en had het gevoel dat ze alle grip op haar werk verloren had. Bovendien moest ze thuis ook van alles voor haar familie regelen en tussendoor wilde ze ook nog een sociaal leven hebben. Tijdens ons gesprek straalde de spanning van haar af, ze ondersteunde haar kin met haar hand alsof haar hoofd te zwaar was voor haar nek.

Herkenbaar?

Signalen van een vol hoofd

Heb je ook wel eens zo’n vol hoofd waardoor je niet meer tot rust kunt komen? Teveel stress en spanning ervaart? Van alles vergeet? Misschien zelfs piekert en slecht slaapt?

Wil je meer rust en balans ervaren en je hoofd leegmaken? Dit zijn de 7 tips die deze coachee het meest geholpen hebben.

7  Tips om een vol hoofd leeg te maken en meer rust en balans te ervaren

#1. Adem rustig in en uit

Door je te concentreren op je ademhaling zorg je ervoor dat je even uit je hoofd bent. Daardoor zul je meer ruimte ervaren om gerichter te kunnen nadenken over de situatie en hoe je er mee om wilt gaan.

—————————— Lees ook:  ———————————

Te druk in je werk? Hoe doorbreek je de waan van de dag?

—————————————————————————

#2. Schrijf je hoofd leeg en structureer

Mensen met een vol hoofd laten vaak ook alles in hun hoofd; to do’s, ideeën, plannen, etc. Ze moeten van zichzelf alles onthouden. Hun hoofd is als een overvol magazijn, waarin niets meer te vinden is.

Schrijf daarom alles op wat er in je hoofd rondspookt. Daarna kun je groeperen op onderwerp. Je hoeft niets meer te onthouden en je mentale magazijn is opgeruimd.

#3. Richt je gedachten op één onderwerp

Hoe meer aandacht je geeft aan al die chaotische gedachten in je hoofd en hoe vaker je tegen jezelf zegt, dat je het druk hebt en nergens aan toekomt, hoe meer spanning en energieverlies dat oplevert.

Een vol hoofd kun je leger maken door je te concentreren op één onderwerp tegelijkertijd. Je wordt productiever en dat geeft voldoening.

—————————— Lees ook:  ———————————

Werkstress voorkomen of verminderen? 10 tips

—————————————————————————

#4. Zorg voor rust voor je brein

Een vol hoofd zorgt voor een vermoeid hoofd. Je brein staat continu ‘aan’ en krijgt geen rust.
Gun jezelf en je brein daarom rustmomenten.

Neem tijdens de dag regelmatig minipauzes. Neem op je gemak de trap, haal regelmatig wat te drinken, doe een wasje als je thuiswerkt of maak een ommetje.

#5. Zorg goed voor jezelf

Gun jezelf ruimte in je hoofd voor je persoonlijk leven. Richt je met je volle aandacht op de mensen die je dierbaar zijn. Doe iets wat je leuk vindt en waarvan je hoofd tot rust komt. Dat kan een weekendje weg zijn, maar ook zoiets simpels als een tijdschrift lezen met een muziekje op de achtergrond.

#6. Wat heb je vandaag wel gedaan?

De meeste mensen kijken na de werkdag alleen maar naar wat ze nog niet hebben gedaan. En creëren vervolgens een vol hoofd met alles wat ze de volgende dag moeten doen.

Een vol hoofd leegmaken voor meer zelfvertrouwen en rust

Wil je je zelfvertrouwen vergroten? Kijk daarom na een werkdag naar wat je allemaal wel gedaan hebt. Dat is vaak meer dan je denkt. Het geeft je bovendien meer inzicht om een realistische planning voor de volgende dag te maken.

—————————— Lees ook:  ———————————

Grenzen stellen is meer dan alleen ‘nee’ zeggen; 3 stappen

—————————————————————————

Van een vol hoofd naar waardegericht leven en werken

#7. Wat vind je nu echt belangrijk in je werk en je leven?

Deze vraag, die gaat over onze waarden, vergeten we wel eens aan onszelf te stellen.
Besteed je eigenlijk wel je aandacht, tijd en energie aan het leven dat je wilt leiden als je een druk en vol hoofd hebt?
Kijk daarom naar wat je kunt doen om meer naar je waarden te leven. En dan naar welke eerste stap je kunt zetten om meer rust en ontspanning in je werk en persoonlijk leven te creëren.

Tot slot;

De coachee vroeg me nog: “Kun je er niet eens over schrijven? Je mag mijn verhaal gebruiken, ze kennen me toch niet. En dan kan ik het af en toe nog eens nalezen.” Bij deze 😊

Ik wens je veel succes!

Denk je dat iemand anders baat heeft bij deze column over het leegmaken van een te vol hoofd voor meer rust en zelfvertrouwen? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching

Wil je ook ontdekken hoe jij stress en spanning kunt verminderen en meer rust en balans in je privéleven en je werk kunt ontwikkelen? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang maandelijks gratis praktische tips en inspirerende inzichten voor je persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in je werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Werkdruk en werkstress, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , , .