belemmerende gedachten, versterkende gedachten, persoonlijke ontwikkeling, professionele groei, succes in je werk

‘Hoe goed ken jij jezelf? Ontdek welke gedachten jou kunnen belemmeren en versterken in je persoonlijke en professionele groei

Werk bewust aan versterkende gedachten voor persoonlijke en professionele ontwikkeling

Heel de dag door hebben we gemiddeld zo’n 70.000 gedachten. Bewust of onbewust vertrouwen we op onze gedachten die onze basis vormen van wat we geloven en vinden van onszelf, van anderen, van onze omgeving en de wereld. Of het nu onze versterkende gedachten of belemmerende gedachten zijn. Ze zijn de basis van ons gedrag, onze keuzes die we bewust of onbewust maken en de houding die we aannemen in situaties op ons werk en in ons privéleven.

Gedachten kunnen heel krachtig zijn en ons stimuleren of belemmeren in ons leven en werk.

Bewustwording van onze versterkende gedachten en belemmerende gedachten kan ons daarom helpen onze persoonlijke en professionele groei te vergroten.

Versterkende gedachten

Gedachten die ons vooruit helpen in ons leven en werk, noemen we ook wel versterkende overtuigingen. Dit gaat vaak om gedachten die ons zelfvertrouwen geven, ons in actie brengen, ons motiveren en ons energie geven. Voorbeelden van versterkende overtuigingen zijn:

  • “Ik  heb de kennis en ik heb het goed voorbereid, Ik ga een goede presentatie geven.”
  • “Mijn mening doet er toe, want ik heb hier veel ervaring mee. Dus die ga ik geven.”
  • “Voor alles is een eerste keer. Van de fouten die ik maak, wil ik graag leren.”

Dankzij deze versterkende gedachten komen we niet alleen in actie, ook de manier waarop we ons presenteren en zichtbaar maken, wordt versterkt.

We vertrouwen op ons zelf en op onze kennis en kunde en dat stralen we uit.

Belemmerende gedachten

Belemmerende gedachten daarentegen kunnen ons flink in de weg zitten.

Ze houden ons klein en beperken ons in onze persoonlijke en professionele ontwikkeling. We nemen die gedachten vaak als ‘waarheid’ over onszelf en onze omgeving aan, waardoor ze ons ervan weerhouden in actie te komen.

Ze zorgen ervoor dat je jezelf niet goed verkoopt tijdens een sollicitatiegesprek of niet naar netwerkbijeenkomsten gaat om jezelf zichtbaar te maken als zelfstandig ondernemer. Ze zorgen ervoor dat je je mening niet geeft  in een projectoverleg of  vindt dat die collega maar als eerste haar excuses moet aanbieden als jullie een botsing hebben gehad.

Dat is jammer, want hierdoor loop je wellicht mooie kansen in je werk mis.

Door je bewust te worden van je belemmerende gedachten en deze om te zetten in versterkende gedachten, zet je de eerste stap richting effectievere en meer succesvolle houding en gedrag. Belemmerende gedachten kunnen er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

  • “Ik heb nu eenmaal altijd last van uitstelgedrag, dus ik begin niet eens meer aan een nieuw project.”
  • “Ik moet van mijn leidinggevende mezelf meer profileren naar de klant toe. Dat ga ik dus echt niet doen. Dat past totaal niet bij me.”
  • “Ik ga echt niet in het werkoverleg mijn mening geven. Misschien vinden ze me wel dom of onaardig.”

Opsporing van belemmerende gedachten en bewust inzetten van versterkende gedachten

We vinden onze gedachten bewust of onbewust vaak heel logisch en denken niet kritisch na of onze gedachten wel daadwerkelijk waar zijn.

Als gedachten echter vanuit bijvoorbeeld onzekerheid of gewoonten ontstaan en we gaan er naar handelen, dan houden ze ons tegen om ons doel te bereiken.

Hoe kun je daarom achter je gedachten of overtuigingen komen? 2 mogelijke manieren.

1. Gedachten of overtuigingen beginnen vaak met:

  • “Ik vind dat…..”
  •  “Dit kan niet…”
  • “Ik ben van mening…..”
  • “Dat geloof ik niet….”
  • “Ik ben ervan overtuigd dat…”

2. Als je handelt en communiceert vanuit je overtuiging is je gevoel vaak sterk aanwezig.

Je voelt je enthousiast, boos, gespannen, blij, verdrietig of onzeker. Je komt vaak feller, duidelijker en /of daadkrachtiger over als je erover vertelt aan anderen. Denk bijvoorbeeld eens aan discussies die je met anderen, zoals met je partner, familie, collega’s en goede vrienden hebt gevoerd. Wat vond je ontzettend belangrijk?

Aan de slag met je gedachten of overtuigingen

Vervolgens kun je met je gedachten of overtuigingen aan de slag.

Van de versterkende gedachten die je helpen verder te brengen in je werk, in je leven en in je communicatie, kun je nu bewust gebruik gaan maken in de praktijk.

De gedachte of overtuiging dat ‘fouten maken erbij hoort’ bijvoorbeeld, helpt  om bewust en meer ontspannen te gaan oefenen met een nieuwe manier van communiceren.

Ben je je bewust geworden van gedachten die je tegenhouden in je ontwikkeling, dan kun je ervoor kiezen deze te vervangen door versterkende gedachten.

Bijvoorbeeld de belemmerende overtuiging: “Ik wil dat mensen me aardig vinden en de werksfeer moet leuk blijven. Af en toe moet je dan maar wat irritant gedrag slikken.” kun je vervangen door de versterkende gedachten: “Het is nodig om af en toe te zeggen tegen een collega dat ik vind dat het werk anders gedaan moet worden of dat ik haar gedrag niet prettig vind. Dat scheelt veel irritatie en uiteindelijk wordt onze werkrelatie er beter door.”

In de praktijk

Nieuwe versterkende gedachten of overtuigingen die jou helpen succesvoller te functioneren en te communiceren in je werk en je privéleven zullen in eerste instantie oncomfortabel voelen alsof ze niet bij je passen.

De nieuwe versterkende gedachten maak je je langzamerhand eigen door je regelmatig hiervan bewust te zijn en deze voor jezelf te  herhalen.

Daarnaast ga je voor jezelf bedenken hoe je je nieuwe versterkende gedachten in de praktijk kunt brengen. Welk gedrag en welke houding hoort hierbij? Met dit nieuwe gedrag ga je stapje voor stapje oefenen om te ervaren of en hoe de nieuwe overtuigingen je helpen je doelen in je werk te bereiken.  Elke keer als je merkt dat de nieuwe versterkende gedachten en het nieuwe gedrag jou helpen, zal de overtuiging comfortabeler gaan voelen.

Heb je hulp nodig om je belemmerende gedachten om te zetten in versterkende gedachten en overtuigingen? Je bent van harte welkom!

Succes!


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Kwaliteiten, sterke punten, Persoonlijke ontwikkeling, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , .