gedragsverandering

Gedragsverandering lastig? 7 tips om het gemakkelijker te maken

De metafoor van de speeltuin; ontspannen oefenen met gedragsverandering

Je wilt in je werk of in je leven iets veranderen in je gedrag. Je wilt misschien meer voor je mening opkomen, minder overwerken of vaardigheden in je werk ontwikkelen. Het heeft allemaal met gedragsverandering te maken.

Gedragsverandering; lastig, maar mogelijk voor iedereen

Nu hoor ik regelmatig in mijn praktijk: “Ik ben nou eenmaal zo.” Of “Dat is moeilijk, dat kan ik niet.” Gedragsverandering is soms ook lastig en ongemakkelijk, maar iedereen kan het. Je moet er alleen wel wat voor doen.

Wil je ook iets aan je gedrag ontwikkelen in je werk of je privéleven?  7 concrete tips.

#1. Concreet doel

Wat wil je bereiken? Wil je bijvoorbeeld gemakkelijker je mening geven in een werkoverleg? Meer rust en overzicht in je werk? Meer tijd met je gezin doorbrengen? Assertiever worden?

Is je doel bovendien realistisch? Als je meer wilt sporten, maar je hebt ook een drukke baan, kinderen en bent ook nog mantelzorger, hoeveel tijd en energie is er dan nog over?

Omschrijf je doel zo concreet mogelijk. Hoe concreter hoe beter, omdat de kans dan groter is dat je gedragsverandering lukt. Niet: “Ik moet mijn werk meer loslaten. Concreter is: “Na kantoortijd ben ik er 100% voor mijn gezin en werk ik niet.”

#2. Wat is je motivatie?

Waarom wil je de gedragsverandering? Hoe belangrijk is het voor je? Wil je meer rust in je werk ontwikkelen om spanningsklachten te voorkomen? Je zelfvertrouwen vergroten, zodat je een volgende stap in je carrière kan maken?

Je voelt je meer gemotiveerd om tijd, aandacht en energie te investeren in de gedragsverandering als je weet waarom het doel zo belangrijk voor je is.

#3. Gedragsverandering: Hoe dan?

Om te voorkomen dat het doel alleen bij een voornemen blijft, bedenk je concrete stappen die helpen je doel te bereiken. Die stappen zijn de acties die uiteindelijk leiden tot je gedragsverandering.

Een stappenplan voor je gedragsverandering

Stel je wilt een collega vertellen dat je moeite hebt met haar opvliegendheid. Je vindt feedback geven aan je collega spannend, omdat je bang bent voor haar reactie. De kans is groot dat het bij een voornemen blijft, als je alleen maar bedenkt dat je binnenkort wel eens bij haar binnenstapt. Dan blijft het te vaag om echt in actie te komen. Wat wel helpt, is een stappenplan maken. Bijvoorbeeld:
1: ik zet een afspraak in haar agenda
2: ik bereid het gesprek goed voor
3: ik ga met haar in gesprek

#4. Kleine stapjes!

Gedragsverandering gaat niet met grote zevenmijlslaarzenstappen, maar met babystapjes.

Te grote stappen zijn te overweldigend en te onoverzichtelijk. Uiteindelijk is de kans groot dat je dan maar niets doet, omdat je niet weet waar je moet beginnen.

Gedragsverandering; groots denken, klein doen

Maak daarom de stapjes klein en simpel, zodat je ze bijna moeiteloos kan zetten.

Wil je assertiever communiceren en een collega vraagt regelmatig iets voor haar te doen? Dan kan een eerste stap zijn om een denkpauze in te lassen, waardoor je kunt nadenken over je antwoord. Zeg dan: “Ik ga nakijken of het in mijn planning past. Ik kom er bij je op terug.” (En doe dat dan ook. ? ) Kleine stap, groots effect.

—————————— Lees ook:  ———————————

12 vaardigheden om je zelfsturend vermogen bewust te ontwikkelen

—————————————————————————

#5. De metafoor van de speeltuin; ontspannen oefenen

Verwacht je van jezelf dat nieuw gedrag in één keer goed moet gaan, dan ben je waarschijnlijk heel streng voor jezelf. Oefenen met nieuw gedrag gaat niet altijd in één keer goed. Heb je wel eens gezien hoe dreumesen leren lopen? Met vallen en opstaan en vaak ook nog met veel plezier.

Durf daarom te oefenen en te experimenteren met het gedrag dat je wilt veranderen. Wat werkt en wat niet? En maak het voor jezelf ontspannen.

Gedragsverandering; oefenen en experimenteren

Een cliënt zag ineens een speeltuin voor zich waarin ze dingen kon uitproberen en waar ze plezier kon hebben met het experimenteren met nieuw gedrag. En als het niet helemaal goed was gegaan, dan oefende ze gewoon nog een keer, net zolang tot het wel lukte. Net zoals op een speeltoestel in een speeltuin.

Zet daarom geen druk op jezelf en durf plezier te hebben in het oefenen met nieuw gedrag. Ontspannen werken aan gedragsverandering helpt je om gemakkelijker je doelen te bereiken.

#6. Vertragen is versnellen

Heb je weinig geduld met jezelf (en misschien ook wel met anderen)? Herkenbaar?
Het liefst moeten alle stappen tegelijkertijd gedaan worden en wil je snel resultaat zien.

Hoe meer je wilt, hoe groter de kans is dat het teveel is en te groots is. Het kan verlammend werken als je gelijk alle stappen wilt uitvoeren om maar zo snel mogelijk resultaten te behalen.

Daarom: Vertraag! Begin bij het begin en werk in kleine stapjes naar je doel toe en niet allemaal tegelijkertijd. Uiteindelijk kom je sneller bij je doel. Vertragen is versnellen. 🙂

—————————— Lees ook:  ———————————

16 manieren om je zelfvertrouwen in je werk en je leven te vergroten

—————————————————————————

#7. Wees trots op jezelf

Is er een stap gelukt richting je doel? Sta hier even bij stil en wees trots op jezelf. Jezelf belonen en even stilstaan bij je succes motiveert je om door te gaan en je nieuwe gedrag te blijven herhalen.

Ik wens je veel plezier en succes!

Denk je dat iemand anders inspiratie uit deze column kan halen? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching & begeleiding

Vind je het toch lastig om te werken aan je leerdoelen en aan een gedragsverandering? Ik nodig je van harte uit contact met me op te nemen voor coaching of voor meer informatie voor bijvoorbeeld een lezing of een webinar.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Kwaliteiten, sterke punten, Loopbaanontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Werkdruk en werkstress, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , , , , , , , , .