zelfvertrouwen terug, zelfvertrouwen vergroten, persoonlijke ontwikkeling, succes in je werk, plezier in je werk

Onzeker in een nieuwe situatie? 5 tips om je zelfvertrouwen terug te winnen

Zelfvertrouwen vergroten voor meer plezier en succes in je werk

Jarenlang heb je met veel plezier en zelfvertrouwen je werk gedaan.

Je bent succesvol, haalt voldoening uit je werk en hebt het gevoel dat je iets belangrijks toevoegt aan de organisatie waarin je werkt.

Onzeker worden

Maar ineens gebeurt er iets waardoor je volledig uit je evenwicht wordt gebracht.

De omgeving waarin je altijd, zonder er over na te denken, ontspannen rond hebt gelopen, verandert. Er komt een nieuwe collega, waarmee de samenwerking moeizaam gaat, een nieuwe leidinggevende die totaal andere ideeën heeft over de invulling van je werk of een reorganisatie waardoor je een andere functie krijgt.

Langzamerhand vermindert je zelfvertrouwen, je wordt onzeker over de kwaliteit van je werk, begint je machteloos en afhankelijk van het oordeel van anderen te voelen.

Met als gevolg dat je meer fouten begint te maken, meer behoefte krijgt aan bevestiging of je je werk wel goed doet en het plezier in je werk verdwijnt.

En uiteindelijk herken je jezelf niet meer.

Je wilt je weer voelen zoals voor de situatie ontstond; krachtig, veilig, zeker van jezelf en succesvol.

Je weet echter niet zo goed hoe je je het oude gevoel weer kan oproepen in de nieuwe situatie.

Veel situaties overkomen je. De manier waarop jij hier mee omgaat, is aan jou!
(Quote van een onbekende)

Zelfvertrouwen terugwinnen

Daarom hieronder 5 tips om je zelfvertrouwen terug te winnen in een nieuw evenwicht.

1. Probeer de nieuwe situatie in kaart te brengen.

Wat maakt het dat de nieuwe situatie je zo uit je evenwicht heeft gebracht? Wat is er veranderd? Probeer vervolgens op een andere manier naar de situatie te kijken en bedenk een oplossing.

Vind je het lastig om de oude situatie los te laten en de nieuwe te accepteren? Is het echt veel slechter of is het anders?
Stelt de nieuwe leidinggevende nieuwe eisen aan je werk die je moeilijk vindt? Vraag je leidinggevende om extra uitleg of hulp.
Communiceert je collega anders dan jij gewend bent? Maak het bespreekbaar. Wellicht vindt je nieuwe collega het juist wel lastig om jou aan te spreken.

2. Mensen die onzeker worden, zien alleen de dingen die niet goed gaan.

Denk daarom eens bewust aan wat wel goed gaat. Wat lukt wel? Wat gaat wel goed?

Geef je zelf elke dag minstens één concreet compliment over wat je wel bereikt hebt. Wellicht heb je veel moeite gedaan om iets nieuws te leren of ben je op die nieuwe collega afgestapt om jullie onderlinge contact te verbeteren en heeft dat je veel moeite gekost. Of heb je een goed geschreven rapport opgeleverd en heb je je collega, die net zo onzeker is als jij, geholpen door te luisteren naar haar verhaal.

Vaak zijn het kleine stappen die nauwelijks merkbaar zijn, maar die je veel hebben opgeleverd. Dan is het juist goed voor je zelfvertrouwen om die te benoemen.

3. Hoe voelde je je toen je blaakte van het zelfvertrouwen?

Denk eens terug aan de tijd toen je nog met veel plezier naar je werk ging. Hoe voelde je je toen? Probeer dat gevoel op te roepen en schrijf dit op. Wat is er anders dan nu?

Kun je dat gevoel misschien oproepen op het moment dat je het nodig hebt in de nieuwe situatie?

4. Erken dat je je onzeker voelt

Veranderde omstandigheden betekent een andere en onbekende toekomst. Heb je jarenlang je werk heel goed gedaan, dan kan het zijn dat je ineens fouten gaat maken, omdat je nieuwe taken krijgt waaraan je moet wennen. Accepteer dat je je werk niet meer op de automatische piloot doet en zie het als een nieuwe uitdaging.

A person who never made a mistake, never tried anything new.
~Albert Einstein~

5. Gun je zelf de tijd en doe het stap voor stap

Terugwinnen van je zelfvertrouwen kost tijd en energie en gaat niet vanzelf. Je zult er iets voor moeten gaan doen. Wat kun je zelf doen om je zelfvertrouwen terug te krijgen stap voor stap? Schrijf dit op en begin met de eerste stap.

Bedenk vervolgens wat anderen voor je kunnen doen en vraag hulp.

Succes en plezier in je werk

Je zult merken dat je lekkerder in je vel komt te zitten en je uiteindelijk weer met het zelfde gevoel van ontspanning en succes als voorheen naar je werk zult gaan. En grote kans dat je jezelf uiteindelijk sterker voelt, omdat je weet dat een nieuwe situatie je niet meer zo snel uit het lood zal slaan.

Succes!


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Persoonlijke ontwikkeling, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , .