drijfveren

Drijfveren; 5 Vragen om te ontdekken wat jou motiveert

De kracht van drijfveren in je werk en je leven

Waar kom jij ’s morgens je bed voor uit? Wat geeft jou energie en waarvan kom jij in beweging? Met andere woorden wat zijn jouw drijfveren in je werk en je leven?

Werken vanuit je drijfveren geven jou energie

Je drijfveren beïnvloeden je gedrag en hoe je denkt. Ze kunnen je inspireren en motiveren en zorgen ervoor dat je in actie komt. Als je je drijfveren kunt gebruiken in je werk, heb je meer plezier in wat je doet en presteer je beter. Ben je je bewust van je drijfveren, dan maak je betere keuzes in je werk en in je leven. Goed voor jezelf en voor je carrière oftewel je loopbaanontwikkeling.

Weerstand en irritatie

Je drijfveren zeggen ook iets over wat je niet leuk vindt en wat je irritant vindt in het gedrag van anderen. Stel je zit in een teamvergadering en je collega heeft weer het onderwerp werkprocedures op de agenda gezet. Ze vertelt dat opnieuw iemand niet volgens de afspraken gehandeld heeft. Je voelt je energie wegtrekken. Je ergert je aan haar gebrek aan flexibiliteit en haar eindeloze behoefte om alles in regels en procedures vast te leggen. Maakt ze nou afspraken om het afspraken maken? Waar maakt ze zich druk om? Je voelt de weerstand in jezelf  toenemen.

Weerstand en drijfveren

Vind je bepaald gedrag van anderen irritant? Dan kan het zomaar zijn dat een collega iets doet wat jou belemmert om met plezier en energie vanuit je drijfveren te werken. Iemand die prestatiegericht is en zo snel mogelijk zijn doelen wil behalen, zal zich ergeren aan mensen die graag eerst met iedereen willen overleggen om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. En andersom is dat ook het geval.

De werkvloer en jouw drijfveren

Past je werk bij je en de organisatie waarin je werkt? Heb je het gevoel dat je meestal met plezier en succes je werk kunt doen? Als het antwoord ‘ja’ is, dan zullen de doelen die je voor je werk hebt, aansluiten bij je drijfveren. Je doelen motiveren jou om hard te werken en met plezier. Je overstijgt jezelf misschien zelfs wel en je voelt zelfvertrouwen en voldoening in je werk.

Samenwerken vanuit je drijfveren

Het kan zomaar zijn dat je collega’s in je team totaal anders in elkaar lijken te zitten als jij, ondanks jullie gemeenschappelijke teamdoelen. Ze hebben een ander karakter, vaak een andere mening en ze krijgen energie van andere werksituaties. In een divers team vullen de teamleden elkaar aan en dat zorgt voor betere prestaties. Situaties worden vanuit verschillende invalshoeken bekeken en teamleden kunnen elkaar spiegelen. Als jij je bijvoorbeeld teveel focust op die voor jou o zo belangrijke details, dan kan een collega je vragen hoofd- en bijzaken te scheiden. Reageer je bijvoorbeeld regelmatig in een discussie met de opmerking dat je nu echt in actie wilt komen, dan kunnen mensen die eerst willen onderzoeken of het allemaal wel haalbaar is, jou een goed tegenwicht bieden. Misschien voelt dat ongemakkelijk, maar het is soms wel nuttig.

Uitdagingen in een divers team

Diversiteit in teams kan het werkplezier en de prestaties van een team versterken, zolang je bereid bent om elkaar te begrijpen en lastige gesprekken niet uit de weg te gaan. Zodra je weet wat jou drijft en wat je collega’s belangrijk vinden in hun werk, dan kun je juist vanuit de overeenkomsten en de verschillende kwaliteiten van ieder teamlid gaan werken. Vind je het zelf belangrijk dat iedereen verbonden is met de teamdoelen, een ander kan hiervoor de processen (de weg naar de doelen) in kaart brengen en de derde zal iedereen scherp houden zodat de doelen daadwerkelijk bereikt worden. Zo kun je een sterk team worden.

Drijfveren zijn onbewust

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun drijfveren. Wil jij je meer bewust zijn van wat jou motiveert en in beweging zet? Waar jouw kwaliteiten liggen en wat jouw gedrag beïnvloedt en hoe je denkt? Wil je je zelfkennis vergroten, jezelf beter begrijpen en daarmee betere keuzes maken in je werk, carrière en je loopbaan?

Stel je zelf eens de volgende verhelderende vragen:

Vraag 1: Wat vind je belangrijk in je werk?

Vaak weten we wel wat we niet willen of waar we onszelf niet prettig bij voelen. Je kunt daarom beginnen met je zelf de vraag te stellen wat je niet wilt. Vertaal die vraag vervolgens naar wat je belangrijk vindt in je werk en naar wat je wel wilt.

Vraag 2: Wat vind je irritant aan het gedrag van anderen

Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die continu naar details vragen of mensen die regelmatig zeggen dat ze het altijd zo gedaan hebben. Of wellicht erger jij je vooral aan collega’s die status en waardering heel belangrijk vinden? Dan weet je ook wat jou niet in beweging brengt.
Dit kun je vertalen naar wat jou wel in beweging brengt. Vind je bijvoorbeeld deadlines irritant? Dan hou je waarschijnlijk van je vrijheid om je eigen beslissingen te nemen in je werk en je eigen tijd in te delen.

Vraag 3: Wat geeft jou plezier en energie in je werk?

Misschien is dat wel een team van mensen waar je bij hoort en waarmee je goed kan samenwerken? Of voel je je vooral sterk als je in actie kan komen en knopen kan doorhakken? Onderzoek je liever zaken of hou je van details?

Vraag 4: Wanneer ga je ’s morgens met extra veel energie aan de slag?

1. Wat motiveert jou om enthousiast aan het werk te gaan? Wat geeft jou zoveel plezier en voldoening in je werk dat je ’s avonds opgeladen thuiskomt?

Vraag 5: Wat vind je prettig aan je werkomgeving?

Wat vind je prettig aan de organisatie waarin je werkt?
En wat niet?

Met andere woorden…..

Begrijp je beter wat jou in beweging brengt, wat jouw drijfveren zijn, dan kun je betere keuzes maken over hoe jij zaken aanpakt en met situaties omgaat. Het vergroot je plezier en succes in je werk. Ook begrijp je je collega’s beter en dat versterkte de onderlinge communicatie en samenwerking.
Succes met de vragen. En als je hulp nodig hebt bij het ontdekken van je drijfveren, doe dan een drijfverenscan of neem contact met me op voor meer informatie. Het geeft je veel zelfinzichten voor je privéleven en voor je loopbaan en je reactie op de mensen in je omgeving!

Ik nodig je ook van harte uit om contact met me op te nemen voor een combinatie met  coaching, teamcoaching, teamontwikkeling of een training.

Ook online coaching is een prettige en effectieve manier om je drijfveren te ontdekken! Voor het vergroten van je zelfinzicht en je motivatie in je leven en in je loopbaan.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Doelen halen en prioriteiten stellen, Kwaliteiten, sterke punten, Leidinggeven en leiderschap, Loopbaanontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Teamontwikkeling, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , , , , , , , .