loopbaanontwikkeling

Loopbaanontwikkeling; Het beste uit je werkend leven halen in 8 vragen

Meer regie voor meer plezier, voldoening en succes in je werk

Wie wil er geen leuke en uitdagende baan? Werk waar je elke dag opnieuw met plezier en een gevoel van anticipatie aan begint. Kortom een baan die bij je past. Loopbaanontwikkeling helpt je het beste uit je werkend leven te halen.

Vaak begint er iets van binnen te knagen als je het gevoel hebt vast te zitten in een baan of dat je niet alles uit jezelf haalt in je werk. Of je loopt tegen lastige werksituaties aan. Herkenbaar? Soms zijn er mogelijkheden binnen je huidige baan om die uitdagender en plezieriger te maken. Of misschien wil je wel een nieuwe stap maken.

Loopbaanontwikkeling; leer jezelf kennen en ontdek je kansen

Of je nu net aan je carrière begint of al jarenlang in hetzelfde vakgebied werkt, aandacht voor loopbaanontwikkeling kan jou verder helpen. Begin bijvoorbeeld eens met de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden

#1. Zelfreflectie

Vraag je je wel eens af wat je talenten zijn en je kwaliteiten? En of je die voldoende gebruikt in je werk? Sluit je werk aan bij je interesses? Ben je voor je gevoel nog steeds van toegevoegde waarde? Heb je voldoende uitdagingen? Komen jouw waarden overeen met die van je werkgever?

Vragen die je zelfkennis vergroten en die je helpen ontdekken wat jouw persoonlijk kompas in je loopbaanontwikkeling is.

                                 Lees ook:                                               

Hoe geef je je persoonlijke en professionele ontwikkeling een boost? 5 stappen

                                                                                                        

#2. Wat vind je belangrijk in een baan?

Aan welke (realistische) voorwaarden wil je dat een baan voldoet?

Dat antwoord kan heel praktisch zijn zoals op fietsafstand willen werken. Je kunt daarnaast denken aan bijvoorbeeld in welke bedrijfscultuur je wilt werken, de mate van vrijheid die je krijgt of hoe vaak je kunt thuiswerken.

                                 Lees ook:                                               

Meer betekenis aan je werk geven; zes tips

                                                                                                        

#3. Welke vaardigheden en kennis wil je uitbreiden?

De ontwikkelingen in de markt gaan snel. Wil je je carrière vormgeven en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in jouw werk? Blijf leren en groeien. Dit kan betekenen dat je aanvullende opleidingen volgt of nieuwe vaardigheden ontwikkelt. Vraag jezelf af waar jouw interesses liggen. Voor je loopbaanontwikkeling een belangrijke vraag.

#4. Meer uitdaging in je huidige functie?

Zijn er mogelijkheden om een klus of project (extra) te doen om je baan uitdagender te maken? Welke opties zijn er nog meer om je huidige functie met meer plezier, voldoening en succes te doen? Soms maakt een kleine aanpassing een groot verschil.

                                 Lees ook:                                               

Vind je je werk saai worden? Doe aan jobcrafting!

                                                                                                        

#5. Wat houdt je tegen om aan de slag te gaan met loopbaanontwikkeling?

We overdenken van alles. Sommige gedachten zijn realistisch, andere houden ons alleen maar tegen.
Dat het belangrijk voor je is om je hypotheek te kunnen betalen, is realistisch.

Maar te strenge gedachten kunnen je in de weg zitten om stappen te zetten. Bijvoorbeeld “Ik moet aan alle functie-eisen voldoen, voordat ik kan solliciteren.”, “Ik kan dat nooit en dan val ik door de mand.” en “dan moet ik me profileren en dat is niet ok.”

Onderzoek daarom bij jezelf het verschil in realistische en beperkende gedachten.

Loopbaanontwikkeling; meer plezier, voldoening & succes in je werk

#6 Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit?

Verdiep je in de arbeidsmarkt. Oriënteer je op wat soort banen voor jou interessant zijn. Dat geeft je inzicht in wat je aantrekkelijk vindt in een baan.

Werk daarnaast aan je professionele netwerk. Je netwerk kan een waardevolle bron zijn voor loopbaanontwikkeling, omdat het deuren kan openen voor nieuwe kansen en inzichten biedt in jezelf en de arbeidsmarkt. Investeer tijd in het opbouwen van professionele relaties, zowel binnen als buiten je huidige organisatie en zowel offline als online

#7. Maak een stappenplannetje voor je loopbaanontwikkeling en kom in actie

Weet je inmiddels globaal welke richting je op wilt? Maak een stappenplannetje.
Welke stappen wil je zetten om te werken aan je loopbaan? Maak de stappen niet te groot en begin bijvoorbeeld met de eerste vraag uit deze column te beantwoorden. Elke stap is er één.

Als je weet waaraan je wilt werken, kom in actie! Als je bijvoorbeeld je huidige baan uitdagender wilt maken, welke acties ga je ondernemen om dit te bereiken?

Of wil je op zoek naar een baan waar je je talenten meer kunt gebruiken, de sfeer beter is of je meer uitgedaagd wordt? Welke eerste stap ga je zetten om dit doel te bereiken?

#8. Vraag hulp

Ondanks dat je jezelf wellicht heel goed kent en je weet wat je wilt, kunnen anderen je inzichten geven over jezelf en je loopbaanontwikkeling waar jezelf nooit aan gedacht had.

Vraag daarom om hulp. Vraag aan je partner, een goede vriend(in) of een collega die je vertrouwt, hoe zij jouw zien en welke tips ze voor je hebben. Of je benadert een coach die je helpt met loopbaancoaching om je zelfkennis te vergroten, je gedachten te structuren over wat je wilt en je tips kan geven over de stappen die je kunt zitten richting een baan die helemaal bij je past.

Tot slot; zingeving in je werk en leven

Loopbaanontwikkeling gaat verder dan het bereiken van professioneel succes. Besteed daarom ook aandacht aan zingeving in je werk. Een baan die je voldoening geeft, waarin je van toegevoegde waarde bent, die je plezier en energie geeft en waarin balans is tussen je werk en je privéleven. Die aspecten zijn minstens zo belangrijk.

Succes!

Denk je dat iemand anders inspiratie uit deze column kan halen? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching/teambegeleiding

Wil je ook graag werken aan je loopbaan door middel van loopbaancoaching? Of wil je binnen je organisatie medewerkers in een training laten werken aan hun persoonlijke loopbaanbegeleiding? Zichzelf beter leren kennen en hoe ze hun waarden, talenten en kwaliteiten in de praktijk kunnen inzetten? Ik nodig je van harte uit contact met me op te nemen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Loopbaanontwikkeling, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , .