samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team

Prettig en effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team

Succesvol gebruik maken van ieders kwaliteiten in een divers team

Erger jij je ook wel eens aan die collega die heel stellig zijn mening geeft en verwacht dat iedereen het er mee eens is? En heb je juist met die andere collega een klik, waardoor jullie gesprekken heel soepel gaan? Waarom houdt de één zich wel aan deadlines en vindt de ander het belangrijker om eerst collega’s te helpen, ook als het ten koste van de gemaakte afspraken gaat? Prettig en effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team is niet altijd gemakkelijk, maar wel waardevol.

Iedereen is anders; Samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team

Teams bestaan uit mensen met uiteenlopende achtergronden, interesses, drijfveren, vaardigheden en daarmee uit verschillende persoonlijkheden. Wat voor jou logisch is, is niet logisch voor je collega en dat leidt vaak tot onbegrip, irritatie en misverstanden. Daarom is het prettig en effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team een belangrijke vaardigheid voor elk teamlid. Het helpt teamleden zich onderling veilig, vertrouwd en gewaardeerd te voelen, waardoor de gemeenschappelijke doelen sneller en beter behaald worden en de werksfeer goed blijft.

Prettig en effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team

Wil je de onderlinge samenwerking vergroten? 5 tips

1. Accepteer dat iedereen anders is en begrijp de onderlinge verschillen

Werk je in een team met totaal verschillende mensen? Accepteer dat iedereen anders is; de verschillende teamleden zullen een andere achtergrond hebben, andere interesses en belangen, een andere manier van communiceren en anders omgaan met lastige situaties. Ook heeft iedereen zijn eigen referentiekader met zijn eigen aannames en vooroordelen.

                                   Lees ook:                                              

Drijfveren; 5 vragen om te ontdekken wat jou motiveert

                                                                                                        

Investeer daarom in het begrijpen van die verschillende persoonlijkheden. Elk teamlid brengt unieke kenmerken mee, zoals eigen kwaliteiten en zwakke punten, een eigen set van waarden en drijfveren en eigen deskundigheid.

Samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team; leer elkaar kennen

Neem de tijd om je teamleden te leren kennen door een praatje te maken, een teamdag te organiseren, waarin jullie bijvoorbeeld kunnen ontdekken welke communicatiestijlen de individuele teamleden hebben. Of waarin jullie met jullie individuele en teamdrijfveren aan de slag gaan.

2. Constructief en effectief communiceren in een team

De sleutel tot een goede teamsamenwerking is effectief kunnen communiceren. Verschillende persoonlijkheden hebben verschillende communicatiestijlen. Sommige teamleden zijn meer extravert en zijn snel in het delen van hun mening, terwijl anderen introverter zijn en de voorkeur geven aan een meer bedachtzame communicatie.

Daarom is het belangrijk om je tijdens een gesprek of bijeenkomst flexibel te kunnen opstellen en aan te kunnen passen aan de communicatiebehoeften van je gesprekspartner. Luister actief, stel vragen en zorg ervoor dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar stem te laten horen.

3. Waardeer de verschillen in een team

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, is het enorm waardevol om open te staan voor het prettig en effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team. Die onderlinge verschillen brengen andere denkwijzen en benaderingen met zich mee die kunnen bijdragen het succes van een team.

                                 Lees ook:                                              

Samenwerken met verschillende karakters

                                                                                                        

Omarm en waardeer daarom die diversiteit in plaats van dat je je laat leiden door ongeduld, irritatie en onbegrip. Uiteenlopende perspectieven kunnen leiden tot innovatieve oplossingen en een verrijking van het eindresultaat. Zorg er dan wel voor dat alle teamleden het gevoel hebben dat hun bijdragen worden gehoord en gewaardeerd, ook als die voor jou in eerste instantie niet logisch lijken.

4. Werk aan Conflictbeheersing

In een team met verschillende persoonlijkheden is het onvermijdelijk dat er af en toe conflicten zullen ontstaan. Je collega’s zijn het bijvoorbeeld onderling niet eens over de aanpak van een project, iemand anders voelt zich aangevallen omdat een collega bot uit de hoek komt en weer een ander baalt omdat een collega zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden.

Effectieve samenwerking; ook lastige gesprekken voeren hoort daarbij

Het is belangrijk om constructief met conflicten om te gaan. Leer hoe je (onderhuidse en zichtbare) conflicten kunt herkennen, toon begrip en probeer gezamenlijke oplossingen te vinden. Zorg er bovendien voor dat alle teamleden feedbackvaardigheden ontwikkelen.

                                 Lees ook:                                              

Een teamconflict oplossen in zes stappen

                                                                                                        

Op die manier kan een goede conflictbeheersing de teamdynamiek verbeteren en bijdragen aan een positieve werkomgeving.

5. Effectief leiderschap

Ten slotte speelt effectief leiderschap een cruciale rol in een goede onderlinge teamsamenwerking. Een goede leider herkent de sterke punten van elk teamlid, organiseert het werk in het team op basis van vaardigheden, interesses en persoonlijkheden en creëert een inclusieve en respectvolle werkomgeving.

Prettig en effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team kan uitdagend zijn, maar is ook buitengewoon waardevol.

Effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team; niet gemakkelijk, wel waardevol

Door bewust te investeren in onderling begrip, constructieve communicatie en oprechte waardering, zal de werksfeer sterker worden en kun je de kracht van de diverse persoonlijkheden gebruiken voor een succesvol team.

Denk je dat iemand anders inspiratie uit deze column kan halen? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching/teambegeleiding

Wil je ook graag ontdekken hoe jij samen met je team onderling prettig en effectief kan samenwerken of de samenwerking kan versterken? Wil je ontdekken wat jouw team betekenisvol maakt voor de organisatie? Ik nodig je van harte uit contact met me op te nemen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Effectief communiceren, Effectief samenwerken, Leidinggeven en leiderschap, Werkplezier en werksfeer en getagd met , , , , , , .