betekenis aan je werk geven

Meer betekenis aan je werk geven; zes tips

Versterking en bewustwording van je toegevoegde waarde in je werk en je leven

We willen allemaal van toegevoegde waarde zijn in ons leven en we zoeken dat steeds vaker ook in ons werk. Uit onderzoek blijkt dat zinvol werk hebben, m.a.w. weten wat jouw werk bijdraagt aan het groter geheel, ons sterk motiveert en steeds belangrijker voor ons wordt. Betekenis aan je werk geven kan daarom sterk bijdragen aan je welzijn en geluk.

Bewustwording van jouw toegevoegde waarde en deze vergroten

Het is niet altijd gemakkelijk om een diepere betekenis te ontdekken in je werk. Daarom zijn hier zes waardevolle tips die je niet alleen kunnen helpen je meer bewust te worden van je toegevoegde waarde, maar deze ook nog eens te vergroten.

Meer betekenis aan je werk geven; zes tips

#1. Ontdek je persoonlijke waarden

Een van de eerste stappen naar meer betekenisvol werk is het begrijpen van je persoonlijke waarden. Wat vind je belangrijk in je werk en je leven? Waar sta je voor? Als je weet welke waarden voor jou centraal staan, kun je ze toepassen in je werk. Stel jezelf de vraag hoe je deze waarden kunt inzetten in je dagelijkse taken en in het contact met bijvoorbeeld collega’s, medewerkers of andere stakeholders. Stel je hecht veel waarde aan duurzaamheid, zoek dan naar manieren om milieuvriendelijkere processen in je werk te implementeren. Of als de waarde ‘onderling respect’ belangrijk voor je is, hoe kun je die inzetten in de omgang met anderen?

                                   Lees ook:                                                     

Drijfveren; 5 vragen om te ontdekken wat jou motiveert

                                                                                                        

Als je je waarden kent en deze bewust inzet in de praktijk, voel je je sterker, omdat je gedrag in overeenstemming is met waar je voor staat. Je straalt meer zelfvertrouwen uit en dat heeft invloed op je werk. Op deze manier zul je meer betekenis aan je werk geven

#2. Identificeer de impact van je werk

Vaak kan onze toegevoegde waarde van ons werk verloren gaan in onze dagelijkse routine. Neem daarom de tijd om na te denken over de bredere impact van wat je doet. Vraag jezelf af wie er baat bij heeft of beïnvloed wordt door jouw werk en hoe het hun leven kan verbeteren. Het besef dat jouw bijdrage waarde heeft en een verschil maakt in het leven van anderen, kan een diep gevoel van betekenis geven aan je werk.

                                   Lees ook:                                                     

Zorg voor meer uitdaging en plezier in je werk; doe aan jobcrafting

                                                                                                        

Bovendien zorgt het ervoor dat je gemakkelijker uit de waan van de dag kan stappen en ervoor kiest die taken te doen die ertoe doen.

#3. Leer en groei voortdurend

Om betekenisvol werk te verrichten, is het belangrijk om jezelf voortdurend uit te dagen en te blijven leren. Streef naar persoonlijke ontwikkeling en professionele groei om meer toe te kunnen voegen aan je werk. Dit kan door het volgen van cursussen, workshops of trainingen, maar ook simpelweg het proberen van een andere manier van werken en het opdoen van verschillende ervaringen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om aan een nieuw project deel te kunnen nemen of eens goed te kijken naar je werk wat goed gaat en wat je beter kunt doen. Hoe meer je leert, hoe beter je in staat bent om waardevolle bijdragen te leveren, en dit zal jou een gevoel van doelbewustheid en zingeving geven.

#4. Verbind je met je collega’s

Een sterk gevoel van verbondenheid met je collega’s en het team waarin je werkt, kan de betekenis van je werk vergroten.

Betekenis geven aan je werk; contact met collega’s

Breng tijd door met je collega’s, deel ideeën en ervaringen, en ondersteun elkaar. Samenwerken met anderen aan gemeenschappelijke doelen en vanuit gemeenschappelijke waarden kan een gevoel van saamhorigheid creëren en je het gevoel geven dat je deel uitmaakt van iets groters dan jezelf.

                                   Lees ook:                                              

Betekenis aan je werk geven; werk ook aan jullie teamwaarden

                                                                                                        

#5. Betekenis aan je werk geven door hier elke dag bewust bij stil te staan

Door ’s morgens een intentie voor jezelf te zetten voordat je begint met je werk, kun je jezelf bewust maken van jouw toegevoegde waarde. Stel je zelf de vraag: “Hoe zorg ik er vandaag voor dat mijn werk positief bijdraagt aan mezelf, aan anderen en aan mijn werk?”

Daarnaast zijn mensen die aan het einde van de dag stil staan bij wat ze die dag bereikt hebben, gemotiveerder en ervaren meer voldoening in hun werk. Maak daarom een lijstje van afgeronde en betekenisvolle taken.

#6. Zoek naar een hoger doel

Soms heb je het gevoel dat je meer te geven hebt. Hiervoor kun je verder te kijken dan je huidige functie om betekenis te vinden in je werk en je leven. Onderzoek hoe je kunt bijdragen aan een hoger doel in de maatschappij. Dit kan betekenen dat je vrijwilligerswerk gaat doen voor een non-profitorganisatie, deelneemt aan buurtprojecten of betrokken raakt bij activiteiten die bijdragen aan het welzijn van anderen. Dat laatste kan al zo klein zijn als je buurvrouw helpen met boodschappen doen of met haar computer.

Tot slot; betekenis aan je werk geven

Betekenis aan je werk geven is een persoonlijk proces dat tijd, aandacht en energie vraagt. Maar het levert ook veel op. Als je bereid bent te investeren in het bewust worden en versterken van jouw toegevoegde waarde in je werk, kun je een dieper gevoel van betekenis en voldoening ervaren in alles wat je doet. Het omarmen van betekenisvol werk zal niet alleen je professionele leven verrijken, maar ook een positieve invloed hebben op je algehele welzijn en levensvreugde.

Denk je dat iemand anders inspiratie uit deze column kan halen? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching/teambegeleiding

Wil je ook graag ontdekken wat jouw toegevoegde waarde is in je werk en je leven? Of wil je ontdekken wat jouw team betekenisvol maakt voor de organisatie? Ik nodig je van harte uit contact met me op te nemen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Leidinggeven en leiderschap, Loopbaanontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , .