persoonlijke en professionele ontwikkeling

Hoe geef je je persoonlijke en professionele ontwikkeling een boost? 5 stappen

Waarin wil jij ontwikkelen voor je carrière en meer werkplezier?

Welk beroep je ook hebt, naast het bijhouden van je vakkennis is ook je persoonlijke en professionele ontwikkeling belangrijk in je werk. Besteed je hieraan geen aandacht, dan kan dat ten koste gaan van je relatie met je collega’s, je carrière en je werkplezier.

Voordelen van je persoonlijke en professionele ontwikkeling

Terwijl jezelf ontwikkelen en groeien als professional je zoveel kan opleveren. Je ontdekt nieuwe inzichten over jezelf en de mensen in je omgeving en ontwikkelt nieuwe vaardigheden. Die kun je vervolgens gebruiken om prettiger en effectiever met jezelf en anderen om te gaan, zodat je met meer plezier, zelfvertrouwen en succes werkt, communiceert, samenwerkt en leiding geeft.

Bovendien zul je groeien als persoon en dat heeft een positieve invloed op alle aspecten van je leven.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling; het optimale uit je zelf halen

Wil je als persoon en in je carrière groeien? Je kunt je persoonlijke en professionele ontwikkeling een boost geven in vijf stappen.

#1. Achteruit kijken om vooruit te groeien

Zo nu en dan reflecteren op je zelf, helpt je in te zien waarin je goed bent, waar je tegenaan loopt en wat je wilt leren. Het vergroot je zelfkennis en je zelfontwikkeling.

—————————— Lees ook:  ———————————

Wat zijn jouw talenten? Ontdek je talenten in zeven vragen

——————————————————————————

Reflectievragen die je jezelf kunt stellen, zijn bijvoorbeeld:

 • Wat ging de afgelopen periode goed?
 • Waar ben ik goed in? (Wat zijn mijn talenten en kwaliteiten?)
 • Wat ging minder goed?
 • Wat geeft me voldoening en plezier in mijn werk?
 • Wat kost me bakken met energie?

En hoe lastig dat kan zijn, wees eerlijk in je antwoorden en sla ook de moeilijke vragen niet over.

#2. Wat wil ik ontwikkelen voor een prettigere en effectiever werk en privéleven?

De antwoorden op de vragen bij vraag één geven je inzicht in je zelf. Die kunnen je helpen met de volgende stap. Welke kant wil je op met je persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Er zijn zoveel inzichten en vaardigheden te ontwikkelen. Maak daarom een keuze. Waarin wil jij groeien?

—————————— Lees ook:  ———————————

Vind je assertief zijn (soms) lastig? 10 praktische tips

——————————————————————————

Wil je leren je grenzen aan te geven? Aan je perfectionisme werken? Tactvoller leren communiceren? Je zelfvertrouwen vergroten? Met tegenslagen omgaan in je werk? Je prioriteiten stellen? Of misschien je persoonlijk en professioneel leiderschap verstevigen? Waaraan heb jij behoefte en wat vind je nodig om effectiever en met meer plezier te werken? Het beste uit jezelf te halen?

#3. Zoek hulpbronnen en maak een keuze

Heb je besloten welke kant je op wilt met je persoonlijke en professionele ontwikkeling? Ontdek hoe je hierover meer informatie kunt vinden.

 • Het internet staat bijvoorbeeld vol met informatie (denk aan deze website vol met columns over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei).
 • Heb je een vriend, een partner of familielid met wie je dit kunt bespreken? Wie weet wat voor inzichten en tips dit oplevert.
 • Luister Podcasts over bijvoorbeeld werkgeluk of zelfvertrouwen
  Ga praten met je leidinggevende of met een afdeling Personeelszaken of Opleidingen. Ook die kunnen helpen.
 • Neem contact op met een coach die je kan helpen met je persoonlijke en professionele ontwikkeling (Ik help je graag.)

Daarna kun je een keuze maken hoe en met wie of wat je wilt werken aan nieuwe inzichten en praktische vaardigheden.

#4. Groeien = oncomfortabel voelen

Je persoonlijke en professionele ontwikkeling gaat niet in een rechte lijn omhoog. Dat zou mooi zijn, je weet precies wat je leert en wanneer. Dat is duidelijk en overzichtelijk.

Maar zo werkt het niet in de praktijk. Groei gaat met ups en downs en kan oncomfortabel voelen. Sterker nog, voel je je niet af en toe ongemakkelijk, dan kun je je afvragen of je wel nieuwe inzichten en vaardigheden leert.

Af en toe ongemakkelijk voelen om uiteindelijk comfortabeler te zijn

Bedenk daarom wat het je oplevert, als je dit proces aangaat. Je zult meer plezier en zelfvertrouwen ervaren in je werk en je privéleven en je zult effectiever en prettiger werken en meer succes hebben. Dat is de moeite waard.

En elke keer als je wat geleerd hebt, sta hier even bij stil. Wees trots op jezelf en geef jezelf een compliment. Je hebt er hard voor gewerkt.

#5. Persoonlijke en professionele ontwikkeling; kleine stapjes, geen zevenmijlslaarzen

Wil je iets nieuws proberen in de praktijk? Bijvoorbeeld op een prettige en duidelijke manier je grenzen aangeven? Of je meer zichtbaar maken op de werkvloer? Doe dit in kleine stapjes.

—————————— Lees ook:  ———————————

Gedragsverandering lastig? 7 tips om het gemakkelijker te maken

——————————————————————————

Maak je het te groot voor jezelf, dan wordt het te overweldigend en te onoverzichtelijk. Je weet dan niet meer waarmee je moet beginnen. Begin daarom met een eerste kleine stap en neem er daarna nog één en dan pas nog één. Als je bijvoorbeeld zichtbaarder wilt worden in je werk, dan hoef je niet te beginnen met het geven van een hele grote presentatie. Een eerste stap zou kunnen zijn dat je in een teamoverleg je mening geeft over een onderwerp dat jou aanspreekt (en die mening heb je natuurlijk van te voren voorbereid, zodat het gemakkelijker voor je is ;-)).

En geniet van elke stap! Ik wens je veel plezier en succes!

Denk je dat iemand anders inspiratie uit deze column kan halen? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching persoonlijke en professionele ontwikkeling & teamontwikkeling

Wil je graag investeren in je persoonlijke en professionele ontwikkeling van jouzelf of van het team? Ik nodig je van harte uit contact met me op te nemen voor coaching of voor meer informatie voor bijvoorbeeld een teamontwikkelingstraject.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Carrière - loopbaan, Columns, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Werkplezier en werksfeer, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , .