waan van de dag

Te druk in je werk? Hoe doorbreek je de waan van de dag?

Uit de waan van de dag; Onthaasten in ons hoofd en regie pakken in ons werk

Als professional heb je de hele dag door te maken met veel uitdagingen. Je schiet van de ene vergadering naar de andere, je loopt continu achter met je mail en tussendoor beantwoord je vragen van collega’s Je hebt het te druk in je werk en komt niet toe aan de zaken die echt belangrijk zijn. Je hebt het gevoel dat je hoofd een grote chaos is en dat je geleefd wordt door de waan van de dag.

Te druk in je werk; de waan van de dag levert ons iets op

Veel professionals klagen over werkdruk en het gebrek aan overzicht en regie. Zomaar die drukte loslaten is echter niet zo gemakkelijk. De waan van de dag levert ons namelijk ook iets op. Met continu te druk in je werk zijn, krijgen we na elke uitgevoerde actie onmiddellijk een gevoel van voldoening. De meeste professionals vinden het belangrijk om van toegevoegde waarde te zijn. Dat vergroot onze eigenwaarde en ons zelfvertrouwen. En die beloning krijgen we niet als we grotere zaken aanpakken die niet gelijk een resultaat opleveren.

Te druk in je werk; opkomen voor jezelf op de werkvloer is niet gemakkelijk

Als een collega naar je toe komt met een nieuw project of een nieuwe klus en je weet dat je er geen tijd voor hebt, dan lijkt de oplossing heel simpel: ‘nee zeggen’. Maar voor veel mensen is het niet zo gemakkelijk om duidelijk te vertellen dat je er (nu) geen tijd voor hebt. Of dat je niet aan een vergadering wilt deelnemen omdat het voor jou geen toegevoegde waarde heeft. Voor mensen die het lastig vinden om voor zichzelf op te komen en ‘nee’ te zeggen, is het gemakkelijker om niets te zeggen en gewoon maar te doen wat er gevraagd wordt. Ze hoeven de confrontatie niet aan.

De waan van de dag is ‘gemakkelijk’

Op korte termijn levert de sleur en de hectiek van de waan van de dag ons veel op. We hoeven niet na te denken, we doen gewoon wat er op dat moment gebeuren moet. En dat voelt in eerste instantie comfortabel. Tegelijkertijd voelen we ons druk en onrustig in ons hoofd. En omdat we ons continu moeten haasten, kunnen we geen aandacht meer aan onze teamleden en collega’s besteden, nemen we geen pauzes en hebben we het gevoel dat ons werk nooit af is.

—————————— Lees ook:  ———————————

Werkstress voorkomen of verminderen; 10 tips

—————————————————————————

Uit de waan van de dag en regie in je werk

Het voelt vaak als een innerlijke conflict tussen al die dingen die gedaan moeten worden aan de ene kant en aan de andere kant de behoefte om rustiger en gestructureerder te willen werken.

8 inspirerende inzichten en praktische tips

Wil je uit de waan van de dag stappen en regie in je werk pakken? En meer plezier, zelfvertrouwen en succes in je werk ervaren?

#1. Stijg op

Stel je zit in een helikopter en je kijkt naar beneden. Je ziet jezelf haastig van de ene vergadering naar de andere rennen, de ene vraag na de andere beantwoorden en snel nog wat mail wegwerken, nadat je ook nog wat brandjes geblust hebt.

Vraag jezelf af of dit de manier is waarop je wilt werken en je wilt voelen. Laat je jouw tijd, energie en aandacht regeren door de waan van de dag of werk je aan wat ècht belangrijk is in je werk?

#2. Ja, maar…. Innerlijke weerstand herkennen

“Ja, maar”, hoor ik je denken. Al die brandjes, haastklussen en mails moeten ook gedaan worden. Ik heb amper tijd om adem te halen.

Het antwoord hierop is misschien niet wat je wilt horen, maar ik geef het toch: “De enige die kan zorgen voor meer rust en overzicht in het werk, ben jezelf. Ben je daartoe bereid?”
Ik zeg niet dat het simpel is om uit de waan van de dag te stappen, maar wel dat het mogelijk is. Je kunt het jezelf wel zo makkelijk mogelijk maken door het in kleine stapjes op te knippen.

—————————— Lees ook:  ———————————

Coaching voor je persoonlijke & professionele groei

—————————————————————————

#3. Doelen in je werk

Wat zijn je doelen in je werk? Hoe wil je je werk doen? Wat vind je belangrijk in je werk om je werk prettig en doeltreffend te doen?

Wil je dat je project binnen de deadline gehaald wordt? Wil je je meer ontwikkelen in je werk? Of wil je bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan het persoonlijk contact met je teamleden?

Formuleer voor jezelf concrete doelen en knip deze op in kleine stapjes.

#4. Gun jezelf hieraan tijd en aandacht te besteden

Neem even de tijd om na te denken over je werkdoelen. Wat is de toegevoegde waarde van jouw functie? En hoe ga je deze behalen?

Jezelf hiervoor tijd gunnen, voelt als vertragen, omdat in je achterhoofd speelt dat je nog zoveel te doen hebt. Zodra je echter alles op een rijtje hebt gezet, kun je gaan versnellen, omdat je precies weet wat je wanneer gaat doen.

#5. Plannen en reflecteren

Maak per dag een (realistische!) planning. Welke acties ga je vandaag doen die bijdragen aan het behalen van je doelen?

Achteraf kun je reflecteren of je je planning gehaald hebt. Wat ging die dag goed en wat kun je de volgende dag beter anders doen? Met welke acties ga je beginnen, ga je door en niet te vergeten: waar stop je mee?

#6. Maak je acties zo concreet mogelijk

Wat ga je elke dag doen? Benoem voor jezelf concreet gedrag wat bijdraagt aan je werkdoelen. Benieuwd naar gedragsverandering?

#7. Kom voor jezelf op

Heb je het te druk in je werk en een collega vraagt je om iets te doen? Leer grenzen stellen!

Grenzen stellen is niet per se alleen maar ‘nee’ zeggen, maar op jouw voorwaarden mensen en situaties toelaten. Als je alleen ‘nee’ zou zeggen, komt dat bot en afwijzend over. Grenzen aangeven doe je door assertief te zijn in je communicatie.

—————————— Lees ook:  ———————————

Wil je leren assertief te communiceren?

—————————————————————————

#8. Blijf alert

Nieuw gedrag voelt niet gelijk helemaal eigen. Dat heeft tijd nodig. Blijf daarom alert op de waan van de dag. Zodra je dit bij jezelf herkent, denk na hoe het ook alweer was. Hoe voelde het toen je meer rust en overzicht in je werk had? Hoeveel plezier, zelfvertrouwen en succes in je werk gaf dat? En pak de draad weer op!

Succes!

Denk je dat iemand anders baat heeft bij het lezen van tips over uit de waan van de dag stappen? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching

Vind je het ook lastig om je te focussen op wat belangrijk is in je werk? Wil je uit de waan van de dag blijven met meer plezier, zelfvertrouwen en succes werken? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Was deze column interessant voor je?

Meld je ook aan en ontvang maandelijks gratis praktische tips en inspirerende inzichten

voor je persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Werkdruk en werkstress, Zelfvertrouwen vergroten, Zingeving & keuzes maken en getagd met , , , , , , .