werk loslaten tips, controle loslaten

De kunst van het loslaten van je werk; 5 tips

Werk loslaten om je werk op je werk te laten

Heb je jezelf dit wel eens horen zeggen? “Ik moet meer loslaten op mijn werk. Maar ja, dat kan niet, want dan wordt het werk niet gedaan of maar half.” Of ben je iemand die regelmatig ’s avonds en in het weekend (in je hoofd) doorwerkt? Je werk loslaten is niet altijd gemakkelijk.

Waarschijnlijk voel je je verantwoordelijk en betrokken bij je werk en wil je je werk graag goed doen. Dat zijn mooie kwaliteiten die ervoor zorgen dat je collega’s je waarderen. Jouw werk is altijd tot in de puntjes verzorgd en binnen no time af. Iedereen kan op jou rekenen.

Kun jij echter je werk loslaten zodra je thuis bent?

Mensen die moeite hebben met hun werk loslaten, willen per se hun werk elke dag af hebben op de best mogelijke manier, terwijl ze weten dat dat eigenlijk niet gaat. Ze voelen zich vaak schuldig, want de manier waarop ze hun werk doen, is nooit goed genoeg. Ze hebben een sterke behoefte aan overzicht en controle over wat en hoe het werk gedaan moet worden. Ze vragen daarom geen hulp aan collega’s en delegeren geen werkzaamheden uit angst de regie te verliezen.

Stress en spanning

Hun to do lijst schiet heel de dag en avond door hun hoofd, ze kunnen zich nog met moeite ontspannen in hun vrije tijd of liggen ’s nachts te piekeren over hun werk.

Het gevolg is steeds meer stress en spanning, waardoor ze steeds vermoeider worden en uiteindelijk hun privéleven en hun werk eronder gaat lijden.

Werk loslaten

Wil je je werk loslaten om je werk op je werk te laten?

Met onderstaande 5 tips kun je je werk loslaten en meer genieten van je werk en je privéleven.

1. Afstand nemen van je werk

Een klant vertelde me: “Weet je wat ik geleerd heb in de gesprekken met jou? Beter te prioriteren in mijn werk. Als mijn to do lijst groeit en ik me weer te druk maak, dan kijk ik naar buiten en vraag me af of de wereld zal stoppen met draaien als ik vandaag mijn werk niet af krijg. Is het antwoord nee, dan bekijk ik welke klussen het belangrijkst zijn en de rest is voor morgen.” Dat vond ik zo mooi gezegd dat ik heb gevraagd of ik deze uitspraak mocht delen.

Jouw inzet in je werk is ongetwijfeld heel belangrijk voor jou en voor de organisatie. Maar is jouw werk ook zo belangrijk, dat je altijd alles dezelfde dag af moet hebben en ook nog eens perfect moet doen, omdat anders de organisatie in grote problemen komt?

Uitzonderingen daargelaten, is het antwoord ongetwijfeld nee. Durf daarom afstand te nemen van je werk en te genieten van je vrije tijd. Hoe bijzonder het ook klinkt,  je werk loslaten zorgt er juist voor dat de kwaliteit van je werk omhoog gaat en je productiever wordt.

2. Controle loslaten

Denk jij ook dat alleen jij het werk kan doen, anders gaat het niet snel genoeg of is het niet goed genoeg? Ben je een controlefreak die de regie wil hebben?

Altijd controle willen hebben over situaties en over hoe collega’s hun werk doen, is een onmogelijke taak. Het levert jou alleen maar stress en spanning op.

Durf daarom de controle los te laten en accepteer dat het werk niet altijd hoeft te gebeuren zoals jij het in je hoofd hebt. Creëer ruimte bij jezelf voor het besef dat andere mensen anders naar de wereld kijken en daarom de dingen anders doen.

3. Prioriteiten stellen

Neem elke dag bewust de tijd om kritisch te kijken naar je werk en stel je prioriteiten.
Moet jij het werk doen? Of kan iemand anders het ook doen?
Moet de klus absoluut vandaag af? Of kan het ook op een ander tijdstip?
Is de klus belangrijk?
Welke kwaliteit is noodzakelijk voor dit werk? Moet dit absoluut perfect opgeleverd worden of kan het ook in de vorm van een globale opzet?

Maak gebruik van je perfectionisme als het hoogst noodzakelijk is. In alle andere gevallen kun je ontspannen en je werk loslaten.

4. Leer omgaan met tegenslagen

Soms gebeuren er dingen op het werk, die we vervelend vinden.

Een collega vergeet een afspraak die voor jou belangrijk is, een andere collega zegt ‘nee’ tegen de samenwerking in een project waar jij je op had verheugd. Of er komt een reorganisatie waardoor jouw werkplek er ineens heel anders uit ziet.

Dit soort gebeurtenissen kan ons enorm raken en roept gevoelens van machteloosheid, teleurstelling en frustratie op. Hoe moeilijk het ook is, vat het niet persoonlijk op en accepteer dat tegenslagen nu eenmaal onderdeel zijn van het leven.

Situaties overkomen je, je kunt zelf bepalen hoe je ermee omgaat. Leer daarom om te gaan met tegenslagen.

5. Tot slot: Ontspan!

Zowel op je werk als in je privéleven. Het is gemakkelijk om altijd bezig te zijn en alles zelf te doen. De kunst is juist om te leren te ontspannen en even niets te doen. Neem bewust pauzes op je werk en doe leuke dingen in je privéleven.

We hebben allemaal behoefte aan rust en ontspanning. Die rust zorgt er niet alleen voor dat we effectiever gaan werken omdat we meer overzicht hebben, we kunnen ook meer genieten van ons werk en ons privéleven.

En heb je ook moeite met je werk loslaten? Een coachingstraject kan je helpen weer te genieten van je werk zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je werk. Na het coachingstraject zul je op een ontspannen manier met meer plezier en succes je werk doen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Persoonlijke ontwikkeling, Werkdruk en werkstress, Werkplezier en werksfeer, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , .