ontspanning in je werk, samenwerking, werksfeer, communiceren met je collegas

12 krachtige tips voor meer ontspanning in je werk

Meer ontspanning voor jezelf,  je collega’s en je team

Om elke dag opnieuw met plezier naar je werk te gaan, is inhoudelijk interessant werk belangrijk.

Daarnaast spelen een goede werksfeer, prettig contact met je collega’s  en de manier waarop jij over je werk denkt, hierin een bepalende rol. Deze kunnen ervoor zorgen dat je je als een vis in het water voelt op je werk, maar kunnen

Meer ontspanning op de werkvloer

Daarom 12 krachtige tips voor meer ontspanning op de werkvloer voor jezelf, je collega’s en je team.

1. Communiceer effectief
Effectieve communicatie wil zeggen dat de boodschap bij de ander overkomt zoals jij het bedoelde. Je besteedt niet alleen aandacht aan de inhoud van je boodschap, maar ook aan de manier waarop je iets zegt. Denk na over de beste vorm van je boodschap voor het gewenste effect bij je gesprekspartner.

2. Stel prioriteiten
Heb je het druk? Denk na over de belangrijkste eerstvolgende actie  die nodig is in je werk. Hebben je  collega’s het ook druk? Stel gezamenlijk prioriteiten. Wat is nu nodig de om de doelen van de afdeling te halen. Spreek af wie wat gaat doen.

3. Neem pauzes
Hoe druk het ook is, neem voldoende pauzes. Ik hoor regelmatig verhalen van mensen die maar doorgaan en zichzelf nauwelijks tijd gunnen om drinken te halen. Maar af en toe een mini-pauze zorgt ervoor dat je een stuk productiever en creatiever wordt in je werk. Haal daarom liever vier aparte glazen water dan dat je een literfles vult die je op je bureau zet.  Neem de tijd om te eten op een andere plek dan achter je computer. En voel je niet schuldig als je zo nu en dan naar buiten staart, uit ervaring weet ik dat dan de beste ideeën ontstaan. 🙂

4. Wees Assertief
Kom duidelijk en zelfbewust voor je grenzen en je mening op met begrip voor die van anderen. Voorkom discussie en strijd, maar wees niet bang voor weerstand of een confrontatie. Hiermee voorkom je dat je teveel aapjes op je schouder krijgt en zorg je ervoor dat mensen rekening met je kunnen houden.

Contact met je collega’s

5. Behandel je collega’s zoals jezelf behandeld wilt worden
Praat met je collega’s in plaats van over hen. Irriteert iets je en gaat dit irritante gedrag ten koste van de samenwerking? Bespreek dit met de bewuste collega. En wil je eerst met een ander overleggen omdat je twijfelt of het echt  vervelend gedrag is, maak er een ‘ik merk/zie/voel -verhaal’ van in plaats van een ‘die collega doet altijd – verhaal’.

6. Vraag!
Kom je ergens niet uit, vraag hulp. Over het algemeen zijn de meeste collega’s graag bereid je te helpen. En is een mening van een collega niet helder, vraag wat ze bedoelt.  Hiermee voorkom je miscommunicatie en misverstanden.

7. Bied hulp aan
Help een collega als je ziet dat hij teveel werk heeft of als je collega iets niet weet of kan.

8. Heb belangstelling voor je collega’s
Praat niet alleen over het weer, maar vraag bijvoorbeeld ook eens hoe het weekend is geweest. Of haal een kop koffie voor een ander, zelfs al is het niet je meest favoriete collega. Je collega’s hoeven geen vrienden te zijn, maar een goede verstandhouding draagt bij aan een ontspannen werksfeer.

9. Maak bewust keuzes
Loop je tegen een situatie aan in je werk, bijvoorbeeld een chaotische collega die in jouw beleving altijd te laat is en van alles kwijt is, denk goed na over waarom het jou irriteert. Moet jij extra werk oppakken omdat je collega te laat komt? Maak dat bespreekbaar. Vind je het alleen maar irritant, maar heb je er  zelf geen last van? Vraag je af of het echt nodig is om het aan te kaarten. Maak in ieder geval een bewuste keuze en blijf achter je keuze staan. Je zult merken dat je gevoel van irritatie hierdoor vermindert.

10. Wees betrouwbaar
Zorg ervoor dat je collega’s, medewerkers, klanten en je leidinggevende van je op aan kunnen. Hou je aan je afspraken, wees op tijd of geef het vooraf aan als dat niet lukt. Maak alleen beloftes als je deze waar kunt maken en besef dat ‘nee’ of ‘over 14 dagen lukt het wel’ ook een antwoord is. Met andere woorden, vertel duidelijk en vriendelijk wat ze in je werk van je kunnen verwachten en als er toch iets mis is gegaan, schroom niet om ‘sorry’ te zeggen.

11. Geef af en toe een compliment
Iedereen vindt het fijn te horen dat iets goed is gegaan. Geef je collega’s, je medewerkers en ja, ook je leidinggevende af en toe een oprecht en concreet compliment. Je maakt niet alleen de ontvanger hier blij mee, jij zelf zult ook een gevoel van voldoening ervaren.

12. Vat niet alles persoonlijk op
In je werk zul je altijd collega’s tegenkomen die op een luide en aanvallende manier jou vertellen wat ze van je vinden (“Ik vind jouw plan helemaal niets…” of “dat heb je helemaal fout gedaan”).  Feedback zegt veel over de feedbackgever, het is zijn emotie en zijn mening, niet die van jou. Het is aan jou om te kiezen wat je met de feedback doet. Voorkom dat je in de verdediging schiet en reageer vanuit jezelf. Als het belangrijk genoeg voor je is, zeg wat de manier van feedback geven met je doet.

Met andere woorden, blijf in contact met je collega’s, vind je een situatie belangrijk genoeg, benoem dit op een assertieve manier en vertel je collega’s wat je wel wilt. Blijf rustig en zorg goed voor jezelf. Niet alleen jij, ook je collega’s zullen hiervan profiteren.

Succes!

En wil je hulp bij meer ontspanning op de werkvloer voor jezelf, je team of je organisatie, dan nodig ik je van harte uit om contact met me op te nemen.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Effectief samenwerken, Werkdruk en werkstress, Werkplezier en werksfeer en getagd met , , .