omgaan met collega's, zin doordrijven, communiceren met collega's

Wordt er ook wel eens over jou heen gewalst?

7 effectieve tips om om te gaan met collega’s die hun zin willen doordrijven

Maaike stapte boos bij me binnen en begint zonder inleiding gelijk te vertellen.

“Ik heb het zo gehad. Hij verwacht gewoon dat iedereen zijn orders opvolgt. En als je een andere mening hebt, dan kijkt hij je met zijn neus omhoog aan en vertelt hij rustig en op arrogante toon dat hij bepaalt wat belangrijk is en wat niet. Hij luistert niet naar me, laat me niet uitpraten en drijft zijn eigen zin door. Hij walst gewoon over me heen.”

Na de zoveelste aanvaring met haar collega heeft ze de deur hard dicht gegooid en gezegd tegen haar leidinggevende dat ze weigert nog langer met hem samen te werken. “Is dat de beste oplossing?” vroeg ik haar. “Nee,” grinnikte ze, “maar wel de rustigste.”

Maaike wilde wel anders met haar collega omgaan, maar wist niet hoe.

Collega die zijn zin wil doordrijven

Daarom 7 effectieve tips om met een collega om te gaan die over je heen walst en zijn eigen zin wil doordrijven.

# 1. Primaire reactie uitstellen

Als je je nekharen overeind voelt komen door het gedrag van je collega, stel je reactie uit!

Je hebt een doel voor ogen met het gesprek, houd dit in gedachten. Met een geïrriteerde of boze reactie bereik je alleen maar dat je je collega de gelegenheid geeft om nog harder en feller in discussie te gaan.Je wilt juist weerstand verminderen en dat je collega open gaat staan voor jouw mening.

Wil je toch graag een boze reactie geven of even spuien, zoek een goede collega op en gebruik hem of haar om even flink je hart te luchten.

# 2. Mentale afstand houden

Hoe vervelend je collega ook doet, houd mentaal afstand en blijf rustig.

Jouw gevoel van irritatie kost alleen jou je energie. Je collega heeft er geen last van. Accepteer dat je je collega niet kan veranderen, alleen omdat jij hem of haar irritant vindt.

# 3. Voorkom dat je in de verdediging schiet en wees assertief

Als je collega je probeert aan te vallen (zelfs persoonlijk), blijf bij de feiten en voorkom dat je te emotioneel gaat reageren. 

Vermijd bovendien het opnoemen van allerlei redenen, waarom jij vindt dat het anders moet. Hoe meer informatie jij geeft, hoe kwetsbaarder je jezelf maakt.

Wees dus assertief en maak keuzes wat je wel en niet wilt vertellen! Gebruik je sterkste argumenten en die argumenten die ook in het belang zijn van je collega.

# 4. Voorkom dat je je overvallen voelt en daarom ‘ja’ zegt

Als je vooraf weet hoe jij op het gedrag van een collega reageert, dan kun je daarmee rekening houden.

Bereid je zowel inhoudelijk als mentaal voor, zodat je weet hoe je kunt reageren als je collega zijn zin wilt doordrijven. Stel je grenzen en blijf consequent bij je verhaal.

# 5. Meeveren

Toon interesse waarom je collega het op zijn manier wilt doen en vat dit samen.

Vraag door. Je collega voelt zich begrepen en zal daardoor eerder bereid zijn naar jou te luisteren.

# 6. Vragen stellen om een boodschap te geven

Verpak je boodschap in de vragende vorm. Hiermee zet je je collega actief aan het nadenken en voorkom je dat jij of zij zijn hakken in het zand zet.

Bijvoorbeeld: “Je wilt graag dat het systeem over twee dagen online gaat. Dat kan, maar dat kost extra geld, omdat er veel mensen zullen moeten overwerken. Op welke manier ga je dat budget regelen?” of “Je wilt dat ik nu gelijk de offerte voor je maak, omdat je dat je klant hebt beloofd. Ik ben echter bezig met de offerte van een andere accountmanager die ook haast heeft. Wil je even met hem overleggen welke voorrang heeft?”

Je maakt duidelijk dat wat je collega per se wil, consequenties heeft. En dat hij hiervoor zelf verantwoordelijk is. En wie weet heeft hij of zij wel al nagedacht over een oplossing.

# 7. Accepteer dat het niet altijd lukt om goed te communiceren met stoomwalsen

Mocht je toch een keer uit je vel springen of op een andere manier reageren die je eigenlijk wilde vermijden, wees dan niet te streng voor jezelf.

Iedereen heeft wel collega’s waar de communicatie stroef mee loopt. Soms verlies je gewoon je geduld en reageer je primair. Laat het los en ga ervan uit dat het de volgende keer wel lukt om geduldig en met afstand te communiceren.

Succes!


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Effectief communiceren, Effectief samenwerken en getagd met , .