emoties na ontslag, verwerking van emoties na ontslag, persoonlijke ontwikkeling

Ontslagen worden; vallen en weer opstaan…

Hoe ga je om met je emoties na ontslag?

Willem had 10 jaar met hart en ziel bij hetzelfde bedrijf gewerkt. Hij had altijd plezier in zijn werk gehad, had leuke collega’s en had altijd het gevoel gehad dat hij gewaardeerd werd voor wat hij deed voor het bedrijf.

Totdat hij te horen kreeg dat hij boventallig was. Het bedrijf had zijn expertise niet meer nodig. Tot verbazing van zijn leidinggevende meldde hij zich de volgende dag ziek.

Emoties bij ontslag

Hij was boos en verdrietig, snapte er niets van. Hij voelde zich ineens heel erg moe.

Hij voelde zich in de steek gelaten, verraden en zijn zelfvertrouwen was ineens flink gedaald. Hij was blijkbaar niet meer nodig.

Willem was gedwongen te beginnen met een afscheidsproces.

Verwerking

 Hij had namelijk zelf niet gekozen voor deze verandering, het was hem overkomen als een donderslag bij heldere hemel. Hij had tijd nodig om dit te verwerken.

Volgens E. Kübler-Ross doorloop je een aantal emotionele fases in een verwerkingsproces.

1. Ontkenning
In eerste instantie wordt het bericht ontkend. “Ik werk hier al 10 jaar en de organisatie heeft mijn specialisme nodig, dan ontslaan ze me toch niet?”

2. Woede
Ook Willem werd boos, voelde zich onrechtvaardig behandeld en begreep niet waarom ze hem dit aandeden. “Waarom hij en niet collega X?”

3. Onderhandelen 
Dit is de fase waarin er naar oplossingen wordt gezocht, bijvoorbeeld “Als ik naar cursus ga, mag ik dan wel blijven werken?” of er wordt in deze fase gevochten voor rechtvaardigheid door bijvoorbeeld het ontslag aan te vechten bij de rechtbank.

4. Depressie
Als het verdriet niet langer te ontkennen is, als ook de onderhandelingen niet geholpen hebben, dan kan er een gevoel van machteloosheid optreden en van verdriet. Ook Willem meldde zich ziek om trok de stekker uit de telefoon.

5. Aanvaarding
Ook Willem heeft uiteindelijk geaccepteerd dat er geen weg terug is. Hij begon plannen te maken voor het vinden van een nieuwe baan.

De meeste mensen gaan door bovenstaande fases heen bij ontslag.

 De fases kunnen echter door elkaar heen lopen en niet elke fase duurt even lang. Het hangt af van een aantal factoren zoals je leeftijd, hoe lang je bij de zelfde werkgever gewerkt hebt en hoe je zelf met veranderingen omgaat.

Met Willem is het uiteindelijk goed gekomen.

 Nadat hij zijn CV op internet had gezet, werd er snel contact met hem opgenomen door een bedrijf dat zijn specialisme hard nodig had. Hij  heeft nu een betere functie dan bij zijn vorige werkgever.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Persoonlijke ontwikkeling, Werkdruk en werkstress en getagd met , , .