lastige collega's

5 typen lastige collega’s om mee samen te werken en hoe je dit het beste kunt aanpakken

Tips voor een goede professionele communicatie met lastige collega’s

Lastige collega’s, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. Dominante collega’s, kletskousen, gevaarlijke collega’s. Iedereen irriteert zich wel eens aan het gedrag van een collega. Hoe kun je het beste met de volgende 5 typen lastige collega’s omgaan?

5 typen lastige collega’s :

#1. De Dominante collega

Dominante collega’s zijn collega’s die snel de leiding nemen. Zij geven direct hun mening, zijn doelgericht, laten mensen vaak niet uitpraten, nemen snel beslissingen en zijn duidelijk aanwezig in bijvoorbeeld een werkoverleg. Collega’s in hun omgeving voelen zich vaak overdonderd door de snelheid en stelligheid waarmee de dominante collega communiceert.

Dat wil echter niet zeggen dat de dominante collega niet openstaat voor de mening van anderen. Ze denken en handelen alleen snel.

Bereid daarom het onderwerp goed voor, wat wil je zeggen en hoe. Vertel vervolgens op krachtige en duidelijke wijze jouw ideeën en mening. Je zult merken dat je meer invloed hebt dan jezelf denkt.

#2. De Onbetrouwbare collega

Een onbetrouwbare collega is een collega die je achter je rug om zwart maakt bij je leidinggevende, die ervoor zorgt dat je niet voor de projectgroep wordt gevraagd of die over je roddelt tegen andere collega’s. Een collega, dus, die jou een slechte professionele reputatie wilt bezorgen ten gunste van zichzelf.

Zorg er allereerst voor dat je zeker weet dat je collega je zwart probeert te maken. Het zou vervelend zijn als je idee hierover niet klopt. Spreek vervolgens de collega duidelijk en rustig aan op zijn gedrag.

Zorg er bovendien voor dat je collega geen voet aan de grond krijgt met zijn verhalen. Profileer je zelf positief in de organisatie en heb je je zaakjes op een rijtje. Maak geen onnodige fouten en leg alle communicatie tussen jou en je collega vast.Als de collega door blijft gaan, bespreek dit met je leidinggevende en vraag zijn hulp.

Tot slot, wees assertief en kom voor jezelf op. Stap op de projectleider af en zeg dat je je graag aan wilt sluiten bij de projectgroep. En als je gevaarlijke collega met jouw idee aan de haal gaat, zeg dan bijvoorbeeld: “Dat idee heb ik een aantal dagen eerder aan je voorgesteld. Aangezien we het eens zijn, zullen we dit idee dan samen uitwerken?”

Tips om om te gaan met lastige collega’s

# 3. De Afstandelijke collega

Een collega die afstandelijk overkomt is een collega die weinig emoties laat zien, rustig achterover leunt tijdens een gesprek en regelmatig stiltes laat vallen omdat hij nadenkt. Deze collega houdt niet van ‘small talk’, het onderwerp van gesprek is altijd zakelijk.

Een afstandelijke collega komt vaak kritisch over en daardoor soms veroordelend. Je krijgt weinig hoogte van deze collega en zijn houding kan je een ongemakkelijk gevoel geven.

Afstandelijke collega’s hebben echter wel degelijk emoties, ze zijn alleen minder zichtbaar. Ze hebben meer tijd nodig om goed na te denken over een onderwerp en zeggen pas iets in een gesprek als ze er zeker van zijn. Voorkom dat je juist veel gaat praten om de stiltes op te vullen of om een gevoel van contact te krijgen.

Stel je verwachtingen bij als je een sterke persoonlijke band met al je collega’s wilt opbouwen. De afstandelijke collega heeft hier geen behoefte aan. Houd het gesprek kort en feitelijk. Stel zelf (kritische) vragen en luister oprecht naar de antwoorden.

Constructief communiceren met lastige collega’s

#4. De kletskous

Soms kunnen collega’s blijven kletsen. Ze gaan naar hun werk voor de gezelligheid en kunnen eindeloos praten over van alles en nog wat. Je krijgt gemakkelijk contact met hen, maar het is lastig om het gesprek over het werk te laten gaan en het gesprek respectvol te beëindigen.

Je hebt soms de neiging om mee te gaan in hun verhaal, want ze vertellen vaak met veel emoties. Bovendien geeft de kletskous je wel eens het gevoel dat je verplicht bent ook veel over jezelf te vertellen. Of je wordt ongeduldig, want je denkt aan je eigen stapel met werk die nog op je ligt te wachten.

Stel je daarom zoveel mogelijk rustig en zakelijk op in het gesprek. Waardeer je collega, blijf vriendelijk en vraag concreet wat je wilt weten. Vraag ook niet aan het begin van een gesprek hoe het met hem gaat, want dan krijg je een stortvloed van verhalen over je heen. Ga niet in op persoonlijke vragen of verhalen. Houd het gesprek kort en bondig. Vertel dat je nog veel werk hebt liggen en daarom geen tijd hebt om lang te kletsen. Stel bijvoorbeeld voor om samen te gaan lunchen om bij te praten en beëindig daarna het gesprek.

Mocht de kletskous in de zelfde ruimte zitten als jij en je hebt last van haar geklets met andere collega’s, dan zul je vriendelijk en duidelijk moeten vertellen waar je last van hebt en wat je wilt dat er verandert. Geef haar deze feedback op een positieve manier.

#5. De Betweter

Een betweter is een collega die duidelijk laat merken alles beter te weten dan jij. Vooral de manier waarop hij dit communiceert, zijn tone of voice, roept vaak irritatie op bij anderen. Hij staat niet open voor jouw mening of ideeën en dat maakt het bovendien lastig met hem te communiceren.

Voorkom dat je met de betweter in discussie gaat. Betweters gaan de strijd met je aan en dan gaat de discussie niet meer over het onderwerp van gesprek, maar wordt het een machtsspel. Hij neemt de gelegenheid waar om eens precies uit te leggen waarom jij ongelijk heeft en hij gelijk.

Onderdruk daarom je irritatie. Veer mee en geef hem de erkenning die hij nodig heeft door bijvoorbeeld opmerkingen te maken als: “Interessant idee.” Of geef een compliment als: “Je hebt er duidelijk goed over nagedacht.”

Kijk naar waar jullie mening of ideeën met elkaar overeenkomen en gebruik die overeenkomsten als uitgangspunt in het gesprek. Vraag door naar zijn mening en in plaats van deze te proberen te ontkrachten, vul deze mening rustig en krachtig aan met de jouwe.

Er zijn nog veel meer typen lastige collega’s , zoals de bluffer, de collega die de kantjes ervan afloopt, de verbaal agressieve collega, de bemoeial etc. Wil je meer weten over je hoe je kunt omgaan met lastige collega’s ? Schrijf je in, want ik geef regelmatig tips om effectief te communiceren op de werkvloer.

Succes!

Wil jij en/of je team steviger leren communiceren op een prettige manier? Dat kan! Neem contact met me op voor meer informatie.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Effectief communiceren en getagd met , , .