Eigenwaarde; Jouw innerlijk kompas naar naar meer zelfvertrouwen en zelfrespect
We praten vaak over zelfvertrouwen, maar hoe zit het eigenlijk met eigenwaarde? Hoewel deze twee begrippen regelmatig door elkaar worden gehaald, zijn ze niet hetzelfde. Zelfvertrouwen gaat over wat je kunt: je vaardigheden, prestaties en hoe stevig je in je schoenen staat in bepaalde situaties. Eigenwaarde daarentegen zit dieper. Het is de manier waarop je over jezelf denkt en jezelf waardeert, los van wat je doet of bereikt.
Het verschil en de overeenkomsten zelfvertrouwen vs. eigenwaarde
Zelfvertrouwen kan groeien met ervaring. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt en hoe meer vertrouwen je krijgt. Maar als je eigenwaarde laag is, blijft er altijd een stemmetje in je hoofd dat zegt dat het niet goed genoeg is. Bij een gezonde eigenwaarde heb je de diepgewortelde overtuiging dat je goed genoeg bent, ongeacht wat anderen van je denken en de fouten die je maakt. Het is als de fundering van een huis: als die stevig is, kan het tegen een stootje. Als die zwak is, voel je je sneller uit balans.
—————————— Lees ook: ———————————
O jee, ik heb een fout gemaakt… Over faalangst
——————————————————————————
Kenmerken van een lage eigenwaarde
Herken jij je in een van deze punten?
- Je vergelijkt jezelf vaak met anderen en komt er bekaaid vanaf
- Complimenten schuif je snel terzijde (‘ach, dat stelt niks voor’)
- Je bent streng voor jezelf en legt de lat torenhoog
- Afwijzing of kritiek raakt je diep
- Je zoekt bevestiging van anderen om je goed te voelen
- Je raakt in paniek als anderen een andere mening hebben als jij, waardoor je je terugtrekt of juist heel star in je mening wordt
Klinkt bekend? Je kunt je eigenwaarde laten groeien en versterken met de juiste aanpak.
—————————— Lees ook: ———————————
Communiceren met zelfvertrouwen doe je zo; 7 handige tips en inzichten
——————————————————————————
Hoe vergroot je je eigenwaarde?
1. Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriend(in) zou doen
Zou je een vriend(in) bekritiseren zoals je jezelf bekritiseert? Waarschijnlijk niet. Wees vriendelijker voor jezelf en stop met jezelf af te katten. Woorden doen ertoe, ze kunnen je enorm raken. Praat daarom aardig tegen jezelf.
—————————— Lees ook: ———————————
Zelfcompassie; wat mildheid en begrip voor jezelf je oplevert
——————————————————————————
2. Vier je successen, hoe klein ook
Sta stil bij wat je goed hebt gedaan in plaats van alleen te focussen op wat beter kan
3. Stop met jezelf vergelijken met anderen
Er zal altijd iemand zijn die ergens beter in is. Focus op jouw eigen groei en ontwikkeling.
4. Stel realistische doelen
Volgens psycholoog Roy Baumeister helpt het om haalbare doelen te stellen. Door stap voor stap vooruit te gaan en kleine successen te behalen, groeit je eigenwaarde op een gezonde manier.
5. Fouten maken mag
Leer omgaan met falen. Baumeister benadrukt dat een gezonde eigenwaarde niet betekent dat je nooit faalt, integendeel. Fouten maken is menselijk. Je weet echter hoe je ermee om kunt gaan. Zie tegenslagen als leermomenten in plaats van als bewijs dat je niet goed genoeg bent.
6. Stel grenzen
Mensen met een lage eigenwaarde zeggen vaak te snel ‘ja’ om aardig gevonden te worden. Durf je eigen tijd en energie te beschermen. Soms betekent dat dat je voor jezelf op moet komen door ‘nee’ te zeggen.
—————————— Lees ook: ———————————
Grenzen aangeven is meer dan alleen ‘nee’ zeggen; 3 stappen
——————————————————————————
7. Omring jezelf met mensen die je waarderen
Baumeister’s onderzoek laat ook zien dat eigenwaarde sterk samenhangt met de relaties die je hebt. Kies bewust voor mensen die je energie geven en je ondersteunen.
8. Focus op zelfeffectiviteit in plaats van alleen zelfwaardering
Zelfwaardering zonder basis werkt niet, zegt Baumeister. Werk daarom aan vaardigheden en prestaties die je het gevoel geven dat je invloed hebt op je leven. Dit geeft een steviger gevoel van eigenwaarde dan alleen maar positief over jezelf proberen te denken.
—————————— Lees ook: ———————————
Zelfvertrouwen vergroten in je werk en je leven; 16 manieren
——————————————————————————
Je eigenwaarde vergroten; stapje voor stapje
Je eigenwaarde groeit niet van de ene op de andere dag, maar met bewuste aandacht en oefening bouw je een stevigere basis. En die basis? Die zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen niet alleen groeit, maar ook blijft staan, ongeacht wat er op je pad komt.
Contact
Wil je werken aan de groei van je eigenwaarden en/of zelfvertrouwen? Dan nodig ik je van harte uit contact met me op te nemen voor kennismakingsgesprek voor een mogelijk coachingstraject.
Denk je dat deze column voor iemand anders interessant of nuttig is? Dan zou ik het fijn vinden als je de link naar deze column doorstuurt.
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.