zelfcompassie

Zelfcompassie; Wat mild en begripvol voor jezelf zijn je oplevert; 5 tips

Het middel tegen te streng zijn voor jezelf

De meeste mensen zijn strenger voor zichzelf dan voor anderen. Ze hebben een te hoge meetlat en vinden dat ze gefaald hebben als ze hieraan niet voldoen. Hun innerlijke criticus vertelt hen de hele dag wat ze allemaal niet goed hebben gedaan. Hoe mooi zou het zijn als ze meer zelfcompassie zouden toepassen?

Gevolgen van te streng zijn voor jezelf

Laat jij je leiden door je te strenge gedachten? Gedachten als “Dat had ik anders moeten aanpakken, stom van me.” of bijvoorbeeld “Ik heb het helemaal fout gedaan.” zorgen voor negatieve en veroordelende gevoelens over jezelf. Wat leidt tot minder eigenwaarde en zelfvertrouwen. Bovendien heeft dat vaak tot gevolg dat je anders reageert in sociale situaties dan je zou willen. Anderen doen het altijd veel beter dan jij of je projecteert jouw meetlat op anderen en wordt ook streng voor anderen. Hierdoor reageer je soms te fel of te kritisch. Of je trekt je terug in gesprekken en zegt maar niets meer.

Zelfcompassie

Zelfcompassie is mild en vriendelijk voor jezelf zijn. Het is ook accepteren dat je menselijk bent en fouten zult maken in je werk en je leven.

Zelfcompassie is overigens niet hetzelfde als zelfmedelijden. Medelijden met jezelf hebben en jezelf slachtoffer voelen, heeft dezelfde negatieve gevolgen als te streng zijn voor jezelf. Door alles maar te accepteren van jezelf, zorg je niet goed voor jezelf. Elke avond op de bank zitten te niksen, omdat je vindt dat je te moe bent om iets te doen, is geen zelfcompassie. Zelfcompassie betekent dat je grenzen aan jezelf stelt, ontdekt wat goed voor je is en in actie komt.

De wetenschapster Kristin Neff heeft veel onderzoek gedaan naar zelfcompassie. Zij zegt dat het ontwikkelen van zelfcompassie je veel kan opleveren. Je kunt beter met stress omgaan, je voelt je veerkrachtiger, zit lekkerder in je vel en het vergroot je zelfvertrouwen. Wil je ook milder en begripvoller voor jezelf zijn? 5 tips

Hoe kun je zelfcompassie ontwikkelen?

Tip 1: Wat zou een goede vriend / vriendin je zeggen?

Is het stemmetje in je hoofd weer eens te kritisch? Vertelt dat stemmetje dat je je werk weer niet goed hebt gedaan? Je het stom vindt dat je achteraf wel weet wat je had moeten zeggen in die vergadering? Dat je geen tijd hebt om moe te zijn want het werk moet af?

Vraag je zelf dan af wat een milde en begripvolle vriend of vriendin je zou zeggen als je dit zou vertellen? Een vriend of vriendin die je volledig accepteert met al je kwaliteiten, valkuilen en eigenaardigheden, zonder je te veroordelen.

Probeer zo tegen jezelf te praten en zelfcompassie te ontwikkelen.

—————————— Lees ook:  ———————————

Ben je te zelfkritisch? 5 tips om aardiger voor jezelf te worden

—————————————————————————

Tip 2: Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Ik hoor vaak dat mensen zelfzorg zien als egoïstisch.

Goed voor jezelf zorgen is echter allesbehalve egoïstisch, omdat je alleen goed voor anderen kunt zorgen als je eerst zorgt dat je fysiek en mentaal goed in je vel zit.

Neem daarom op tijd rust en ruimte voor ontspanning. Stel je grenzen. Zorg voor voldoende slaap en eet en drink gezond. Beweeg en geef (oprechte en milde) aandacht aan de mensen in je omgeving.

Tip 3: Hoe praat je tegen jezelf?

De manier waarop we tegen onszelf praten heeft invloed op hoe we ons voelen. Vervang daarom negatieve woorden door opbouwende en praat vriendelijker en begripvoller tegen jezelf.

We ‘moeten’ bijvoorbeeld van alles van onszelf. Vervang eens het woord ‘moeten’ door ‘Ik wil….’, ‘ik vind het belangrijk dat….’
En In plaats van te denken wat je allemaal niet kan of fout hebt gedaan, sta eens bewust stil bij wat je wel kunt. Wat zijn jouw kwaliteiten? Wat heb je gedaan waaraan je vandaag een gevoel van voldoening overgehouden hebt?

Tip 4: Je bent menselijk

Denk je dat je de enige bent die een fout maakt? De enige die te maken heeft met tegenslagen in het leven? Die af en toe het gevoel heeft dat de controle uit je handen glipt omdat de situatie niet gaat zoals jij het in gedachten hebt? Door te denken dat je hierin alleen bent, zonder je je af van anderen.

Tegenslagen horen echter bij het leven. Iedereen krijgt wel eens te maken met nare situaties in het leven. Door je open te stellen voor verhalen van anderen, ontdek je dat je hierin niet alleen bent. Juist dat inzicht verbindt ons met andere mensen en zorgt voor de ontwikkeling van zelfcompassie.

—————————— Lees ook:  ———————————

Werkstress voorkomen of verminderen; 10 tips

—————————————————————————

Tip 5: Hoe voel je je nu op dit moment?

Adem diep in en uit. Hoe voel je je op dit moment? Sta eens stil bij je gevoel zonder dat je je ertegen verzet. En accepteer je gevoel op dit moment zonder het te bagatelliseren of te overdrijven. Neem hier even de tijd voor. Het helpt je zelfcompassie te ontwikkelen.

Heel veel plezier en succes!

Denk je dat iemand anders baat bij zelfcompassie heeft? Dan zou ik het fijn vinden als je de link doorstuurt.

Contact coaching

Het vergroten van je zelfcompassie maakt het leven zoveel prettiger. Wil je hulp bij het vergroten van je zelfcompassie? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Was deze column interessant voor je?

Meld je ook aan en ontvang maandelijks gratis praktische tips en inspirerende inzichten

voor je persoonlijke ontwikkeling en professionele groei naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Columns, Persoonlijke ontwikkeling, Werkdruk en werkstress, Werkplezier en werksfeer, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , , , , , , .