Verbeter je gesprekken door je communicatiestijl aan te passen
Heb je weleens het gevoel dat je langs iemand heen praat? Dat je boodschap anders overkomt dan je bedoelt, ondanks dat je je best doet? Iedereen is anders; heeft een andere achtergrond, andere interesses, andere waarden en drijfveren en een andere communicatiestijl. En dat kan wel eens leiden tot misverstanden.
Effectieve communicatie; de manier waarop je iets zegt is belangrijk
Effectieve communicatie bestaat uit zoveel meer dan alleen je boodschap brengen. De manier waarop je iets zegt, is minstens zo belangrijk als wat je zegt. Als je jouw communicatiestijl afstemt op die van de ander, krijg je niet alleen betere gesprekken, je ervaart meer onderlinge verbinding en je vergroot je invloed. En allemaal omdat je elkaar beter begrijpt.
Verschillende mensen, verschillende communicatiestijlen
We hebben allemaal een andere manier van communiceren. Sommige mensen houden van direct en to-the-point, terwijl anderen liever rustig opbouwen en de tijd nemen. Je hebt mensen die gedreven worden door feiten en logica, terwijl anderen juist de onderlinge relatie in een gesprek belangrijk vinden.
—————————— Lees ook: ———————————
Regie over je emoties in je werk; 7 tips als collega’s en situaties je irriteren
——————————————————————————
Het gevolg is dat die ene vaste manier van communiceren die je gewend bent, niet altijd werkt. Ben je bereid om je standaard communicatierepertoire flexibeler te maken door je communicatiestijl aan te passen aan de behoefte van je gesprekspartner? Je zult dan merken dat gesprekken soepeler verlopen en je boodschap beter landt.
Hoe herken je de communicatiestijl van de ander?
Om je communicatiestijl af te kunnen stemmen, moet je eerst ontdekken hoe de ander communiceert. Is iemand bijvoorbeeld….
- Direct, snel en van de grote lijnen? Dit is iemand die houdt van efficiëntie en resultaat. Kom snel tot de kern.
- Enthousiast, creatief en energiek? Dit is een persoon die graag ideeën deelt, inspiratie en aandacht waardeert. Wees open en levendig in je communicatie.
- Rustig, analytisch en bedachtzaam? Deze persoon heeft behoefte aan tijd om na te denken en vindt details en kwaliteit belangrijk. Neem de tijd en luister actief.
- Gevoelig en relatiegericht? Dit is iemand die behoefte heeft aan vertrouwen en verbinding. Toon empathie en geef ruimte voor emoties.
—————————— Lees ook: ———————————
Prettig en effectief samenwerken met verschillende persoonlijkheden in een team
——————————————————————————
Hoe pas je je communicatiestijl aan?
1. Ontdek waar de ander behoefte aan heeft
Wat laat de ander zien aan communicatiekenmerken? Praat je gesprekspartner bijvoorbeeld rustig en bedachtzaam? Geef ruimte om zijn gedachten te ordenen. Praat iemand snel en to- the-point? Geef de persoon de grote lijnen van het verhaal.
2. Stem je communicatiestijl af op de ander
Mensen voelen zich onbewust meer op hun gemak bij iemand die een vergelijkbare toon, tempo en lichaamstaal heeft. Als iemand bijvoorbeeld zachtjes praat, probeer dan je eigen toon te matigen en net zo rustig te praten. Komt iemand energiek over? Communiceer levendig en enthousiast.
3. Gebruik de juiste woorden en toon
Een analytisch persoon overtuig je met feiten en cijfers, terwijl een gevoelsmens meer heeft aan verhalen en ervaringen. Stem je taalgebruik daarop af.
4. Luister en stel vragen
Hoe beter je luistert, hoe beter je kunt inschatten wat de ander nodig heeft. Door open vragen te stellen, ontdek je sneller hoe iemand denkt en communiceert.
5. Wees flexibel, maar blijf authentiek
Je hoeft jezelf niet compleet te veranderen. Het gaat erom dat je je communicatiestijl in een gesprek bewust afstemt op de behoeften van de ander, zonder jezelf te verliezen. Je stapt tijdens het gesprek uit je eigen standaard communicatierepertoire. Hierdoor laat je de ander meer op zijn gemak voelen door aan te sluiten bij de communicatiebehoefte van de ander.
Het effect van flexibele communicatie
Als je bewust inspeelt op de communicatiestijl van de ander, zul je merken dat gesprekken makkelijker verlopen. Mensen voelen zich gehoord en begrepen, wat zorgt voor een betere relatie en meer invloed. Of je nu een klant of een andere betrokkene wilt overtuigen, een collega wilt meekrijgen of een diepgaand gesprek met een vriend wilt voeren, communicatie draait om verbinding en een gevoel van vertrouwen en veiligheid. En die creëer je door flexibel te zijn in je communicatiestijl.
—————————— Lees ook: ———————————
Communiceren met zelfvertrouwen doe je zo; 7 handige tips en inzichten
——————————————————————————
Wil jij je communicatievaardigheden verbeteren, meer onderlinge verbinding creëren en meer invloed krijgen? Begin vandaag nog met observeren, luisteren en afstemmen. Je zult versteld staan van het effect!
Contact communicatiestijl
Wil je ontdekken welke communicatiestijl jouw voorkeur heeft en werken aan je persoonlijke leiderschap? Wil je bovendien leren om je communicatie flexibeler te maken, ook met mensen waarmee gesprekken stroef lopen? Ik nodig je van harte uit contact met me op te nemen.
Ook begeleid ik regelmatig teams in een training, heidag of workshop om samen te ontdekken welke communicatiestijlen de teamleden hebben en hoe je deze onderling op elkaar kan afstemmen voor een betere samenwerking en meer werkplezier. Interesse?
Denk je dat deze column voor iemand anders interessant of nuttig is? Dan zou ik het fijn vinden als je de link naar deze column doorstuurt.
Was deze column interessant voor je?
Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei van jou en het team.
Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!
Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.