assertief communiceren, grenzen stellen, aardig gevonden worden, zelfvertrouwen vergroten

20 praktische inzichten om assertief te communiceren ook als je je onzeker voelt

Inzichten en Inspiratie om respectvol je grenzen te stellen!

Heb je ook wel eens het gevoel dat je in twee werelden leeft?

In de ene wereld, bijvoorbeeld je privéleven, ben je assertief, kom je goed op voor je eigen belangen en ideeën en voel je je zeker van jezelf. In de andere wereld daarentegen, bijvoorbeeld je werk, voel je je onzeker en kwetsbaar. En daardoor lukt het je minder makkelijk om voor je zelf op te komen en sta je regelmatig met je mond vol tanden.

Assertief

Een tijdje terug heb ik een vrouw gecoacht die heel verbaasd was dat ze niet zo assertief was als ze dacht.

In haar privéleven en tijdens haar studie had ze altijd een antwoord klaar, was ze vol zelfvertrouwen en had ze plezier in haar leven. Maar na haar studie was ze gaan werken bij een groot accountantskantoor, een organisatie met een prestatiegerichte en hiërarchische cultuur. Hoewel ze haar werk leuk vond, voelde ze binnen de korte tijd haar zelfvertrouwen verminderen. Ze begon er tegenop te zien om naar haar werk te gaan.

De oorzaak was dat ze zich niet veilig voelde in haar werk.

De cultuur was anders dan ze gewend was. Ineens werd ze geconfronteerd met mensen die werk op haar bureau gooiden en opdrachten naar haar riepen in plaats van dat ze vriendelijk vroegen of het haar uitkwam.

Door dat gevoel van onveiligheid kreeg ze moeite om voor zichzelf op te komen. Haar zelfvertrouwen daalde.

 Het gevolg was dat ze zelfs in haar privéleven moeite kreeg om rustig en vriendelijk met mensen gesprekken te voeren zoals ze gewend was. Ze herkende zich zelf niet meer terug en vond zichzelf niet aardig meer.

Aardig gevonden willen worden

Ze wilde leren assertief te communiceren op haar werk om zich weer veilig en vol zelfvertrouwen te voelen met haar collega’s op kantoor.

Assertief communiceren

Hieronder kun je 20 van de vele inzichten vinden die haar en anderen geholpen hebben.

# Inzicht 1
Ik heb het recht om met respect behandeld te worden, net zoals ik verplicht ben om anderen met respect te benaderen.

# Inzicht 2
Het is onmogelijk dat iedereen mij aardig vindt. Ik vind ook niet iedereen aardig.

# Inzicht 3
Als ik iets niet weet of begrijp, heb ik het recht om dat te vragen! De kwaliteit van mijn werk wordt er alleen maar beter van.

# Inzicht 4
Als mensen gaan zuchten, fel reageren en geïrriteerd gaan kijken, dan is dat hun gevoel en niet het mijne.

Grenzen stellen

# Inzicht 5
Als ik vriendelijk en duidelijk mijn grenzen stel, hoef ik niet bang te zijn om mensen persoonlijk te kwetsen.

# Inzicht 6
Ondanks dat je het niet altijd met elkaar eens bent, kun je een wederzijdse respectvolle verstandhouding opbouwen.

# Inzicht 7
Mensen kunnen geen gedachten lezen. Alleen als ik hen vertel wat ik wel en niet wil, kunnen mensen rekening houden met mijn wensen en belangen.

Professionele effectiviteit

# Inzicht 8
Als ik in mijn werk professioneel wil overkomen, dan is het juist belangrijk dat ik mijn grenzen op een assertieve manier aangeef.

# Inzicht 9
Assertief communiceren wil niet zeggen dat ik zelf verander of onsympathieker word. Ik leer een nieuwe vaardigheid die ervoor zorgt dat ik mijn eigen belangen en die van anderen goed kan uitleggen en verdedigen.

Keuzes maken

# Inzicht 10
Ik mag mijn eigen keuzes maken en erachter blijven staan. Sterker nog, ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn eigen keuzes!

# Inzicht 11
Mijn omgeving profiteert mee van de grenzen die ik stel.

Zelfvertrouwen

# Inzicht 12
Door mijn grenzen op een assertieve manier te communiceren, blijf ik ontspannen en rustig en straal ik zelfvertrouwen uit.

Weerstand

# Inzicht 13
Als ik mijn grenzen op een assertieve manier ga stellen, ga ik zeker weerstand krijgen. Weerstand is niet erg, ik weet dan dat ze mijn boodschap begrepen hebben.

# Inzicht 14
Als iemand mij iets vraagt en ik zeg te snel toe, dan mag ik hier later op terug komen. Alleen al het idee dat ik dat mag doen, geeft me rust.

# Inzicht 15
Het is juist heel professioneel om ‘nee’ te zeggen of ‘nu niet’ als ik geen tijd en ruimte heb om een opdracht aan te nemen. Doe ik het namelijk wel, dan gaat het ten koste van de kwaliteit van mijn werk.

Professioneel nee zeggen

# Inzicht 16
Vooraf verwachtingen managen is ook een vorm van assertief en effectief communiceren.

# Inzicht 17
Als ik met mijn mond vol tanden sta, dan kan ik dat het beste benoemen: “Ik weet even niet hoe ik moet reageren.” of “mag ik daar later op terugkomen?”

# Inzicht 18
Ik hoef de verantwoordelijkheden van anderen niet over te nemen. Ik kan wel helpen met een oplossing als deze er is en ik hiervoor tijd en ruimte heb.

Grenzen stellen aan mezelf

# Inzicht 19
Soms gaat het niet om grenzen stellen aan anderen maar om grenzen stellen aan mezelf. Ik wil voorkomen dat ik te snel ‘ja’ zeg zonder na te denken, omdat ik geen ‘nee’ durf te zeggen maar ook omdat ik alles leuk vind.

# Inzicht 20
Als ik assertief communiceer, dan voel ik me veiliger en daardoor meer in evenwicht. Ik straal meer rust en plezier uit en mensen zullen me aardiger vinden. Ze weten namelijk waar ze aan toe zijn met mij. En daardoor kan ik meer genieten van mijn werk en van mijn privéleven.

Dit zijn 20 van de inzichten die cliënten gekregen hebben tijdens coachingsgesprekken en in mijn workshops en trainingen. 

Wil jij ook leren assertief communiceren en je eigen inzichten formuleren zodat ook jij respectvol je grenzen leert stellen?Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek voor een coachingstraject.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Columns, Doelen halen en prioriteiten stellen, Persoonlijke ontwikkeling, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , .