inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen ontwikkelen in je werk; 10 tips

Een professionele vaardigheid; Gebruik inlevingsvermogen in je werk

Een belangrijke professionele vaardigheid op de werkvloer is je inlevingsvermogen. Inlevingsvermogen die je op een constructieve, oprechte manier uit, heeft veel positieve invloed op jezelf en op de mensen in je omgeving.

De voordelen voor jezelf en de ander van inlevingsvermogen

Als je je inlevingsvermogen ontwikkelt, ben je toegankelijker en meer benaderbaar voor je collega’s. Mensen zijn graag in jouw gezelschap, wat weer een positief effect op jullie samenwerking heeft. Je relatie met collega’s, je klanten of bijvoorbeeld je leidinggevende worden sterker. En dat levert je meer plezier in je werk op.

Daarnaast groeit je zelfvertrouwen, omdat de kans groot is dat je meer positieve reacties van anderen terugkrijgt door jouw belangstelling voor anderen.

—————————— Lees ook:  ———————————

16 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

—————————————————————————

Bovendien is ontdekt dat mensen die inlevingsvermogen laten zien, meer succes in hun werk en loopbaan hebben. Mensen zijn eerder geneigd naar hen te luisteren, waardoor hun invloed groeit. Hun ideeën en mening worden sneller overgenomen en daarmee word je bovendien zichtbaarder op de werkvloer.

Wil je inlevingsvermogen (verder) ontwikkelen? Dan heb ik 10 tips voor je.

#1. Geef oprechte aandacht

Stel; je collega en jij hebben een afspraak voor een nieuw project. De collega legt eerst twee telefoons op tafel ( één voor werk en één voor privé) en tijdens jullie afspraak lopen regelmatig collega’s binnen die een vraag aan je collega hebben. Tijdens het gesprek is zijn aandacht regelmatig ergens anders. Voel je je nog serieus genomen? Wil je nog met die persoon samenwerken? Waarschijnlijk niet.

Geef de ander daarom je tijd en volledige aandacht. Voorkom afleidingen en focus je op de persoon met wie je in gesprek bent en op het onderwerp.

#2. Toon (oprechte!) interesse in mensen

Besteed aandacht aan de persoon zelf en doe moeite om je collega beter te leren kennen. Inlevingsvermogen draait om begrip tonen voor en interesse tonen in anderen.

#3. Luister actief

Laat je gesprekspartner zien dat je luistert en vat samen in je eigen woorden wat de ander heeft gezegd. De ander voelt zich gehoord en je voorkomt onduidelijkheid en miscommunicatie.

#4. Voorkom dat je in het gesprek direct op je doel afgaat

Doel- en oplossingsgericht zijn is een belangrijke professionele vaardigheid. Maar als je direct op je doel afgaat zonder dat je vraagt hoe de ander erover denkt, dan zul je weerstand bij de ander oproepen. Iedereen wil gehoord, gewaardeerd en gezien worden. Vraag daarom hoe de ander erover denkt en vraag door.

Iedereen wil gehoord, gewaardeerd en gezien worden

#5. Steun de ander en luister

Heeft een collega een moeilijke tijd, luister dan alleen maar en vraag door. Voorkom dat je gelijk in oplossingen schiet of dat je het bagatelliseert. Je collega heeft vooral behoefte aan een luisterende houding en steun.

—————————— Lees ook:  ———————————

11 essentiële professionele vaardigheden voor krachtig persoonlijk leiderschap

—————————————————————————

#6. Wees attent

Attent zijn zit vaak in kleine dingen. Wie kent er niet iemand die ’s morgens binnenkomt en direct naar zijn werkplek gaat zonder goedemorgen te zeggen? Feliciteer altijd als daar een reden voor is en vraag met oprechte interesse naar iemands weekend, verjaardag, vakantie, etc.

#7. Spreek waardering uit

Wij hebben vooral de neiging om te zien wat er niet goed gaat. Mensen die zich echter richten op de kwaliteiten, de inspanningen en resultaten van anderen, worden zelf ook beter gewaardeerd. Bovendien geeft het zowel jezelf als de ander een beter gevoel. Geef daarom regelmatig een oprecht compliment aan anderen.

Je verplaatsen in de gevoelens en perspectief van de ander

#8. Verplaats je in de ander

Probeer het perspectief van de ander te begrijpen en bevestig dat. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik merk dat dit belangrijk voor je is.”

#9. Houd rekening met de gevoelens van de ander

Je begrijpt dat iets pijnlijk voor een ander kan zijn en houd daar rekening mee. Je communiceert met tact om de ander niet te kwetsen.

Grenzen stellen aan jezelf en de ander voor een goede balans

#10. Assertief zijn in je inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen hebben is een fijne vaardigheid die jou en de ander veel kan opleveren. Maar voorkom dat je doorschiet. Laat je niet meeslepen in het verhaal van de ander en laat je niet verleiden om andermans problemen over te nemen. Dat is meestal niet de oplossing. Toon daarom je inlevingsvermogen, stel grenzen aan jezelf en wees assertief.

—————————— Lees ook:  ———————————

Grenzen aangeven is meer dan alleen ‘nee’ zeggen; 3 stappen

—————————————————————————

Veel succes!

Denk je dat deze column voor iemand anders interessant of nuttig is? Dan zou ik het fijn vinden als je de link naar deze column doorstuurt.

Contact coaching

Iedereen kan zijn inlevingsvermogen verder ontwikkelen. Vind je dit lastig en wil je werken aan je inlevingsvermogen voor meer plezier, zelfvertrouwen en succes in je werk? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Was deze column interessant voor je?

Meld je dan ook aan en ontvang regelmatig gratis praktische tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei  naar meer plezier, zelfvertrouwen en succes in het werk.


Al meer dan 4.500 lezers gingen je voor!

Je ontvangt geen 'spam'. Je kunt je op ieder moment afmelden en je e-mailadres wordt niet aan derden gegeven.

Geplaatst in Assertiviteit - Grenzen stellen, Effectief communiceren, Loopbaanontwikkeling, Persoonlijke ontwikkeling, Professionele vaardigheden, Werkplezier en werksfeer, Zelfvertrouwen vergroten en getagd met , , , , , .